ΚΝΕ: Θέλουν να μας κάνουν γενιά σύγχρονων σκλάβων | Να γινουμε γενιά της ανατροπής

Σε ανακοίνωσή του για το πόρισμα των «ειδικών» για τα Εργασιακά και τον «υπο-κατώτερο» μισθό το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι διάφοροι "ειδικοί", που πίνουν νερό στο όνομα του "ευρωπαϊκού κεκτημένου" και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ρίχνουν διαρκώς στις μυλόπετρες τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων.

Το λεγόμενο "πόρισμα των ειδικών", που είδε το φως της δημοσιότητας και αποτελεί τη βάση της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο χτύπημα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων νομοθετώντας τις ομαδικές απολύσεις, βάζοντας περαιτέρω εμπόδια στην προκήρυξη απεργιών, συνεχίζοντας το "ξήλωμα" των κλαδικών συμβάσεων κ.ά.

Ανάμεσα στα άλλα, όχι μόνο αποδέχεται την απαράδεκτη διαίρεση και το διαχωρισμό των εργαζομένων σε "παλιούς" και νέους, αλλά την ενισχύει προκλητικά με την πρόταση να διαμορφωθεί ένας μικρότερος κατώτερος μισθός ("υπο-κατώτερος" μισθός).

Η σύσταση του πορίσματος είναι σαφής: "Ο «υπο-κατώτερος» μισθός για τους νέους θα αντικατασταθεί από έναν υπο-κατώτερο μισθό με βάση την εργασιακή εμπειρία". (...). 

Η εφαρμογή του υπο-κατώτερου μισθού σημαίνει μισθός μικρότερος ακόμα και από τα ψίχουλα των 511 ευρώ μεικτά, που παίρνει σήμερα ένας εργαζόμενος κάτω των 25 ετών, για όσους δεν έχουν εργασιακή εμπειρία ή φαίνεται να μην έχουν επειδή δουλεύουν σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ και τονίζει: «Το διαχωρισμό τον παρουσίαζαν ως λύση για την τεράστια ανεργία των νέων. Διαψεύδονται οικτρά από την πραγματικότητα και τα ποσοστά ανεργίας στους νέους που παραμένουν. Η αλήθεια είναι ότι θέλουν να γίνει κανόνας η άθλια κατάσταση που έχουν ήδη δημιουργήσει. Επίσης να διευκολυνθεί η αντικατάσταση σε πολλές περιπτώσεις των "παλιών" με νέους ηλικιακά εργαζόμενους, αφού τους είναι πιο "φθηνοί" και ευέλικτοι.

Οι παλαιότεροι θυμούνται τα κροκοδείλια δάκρυα όλων των αστικών κομμάτων -και του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση- για τη "γενιά των 700 ευρώ". Σήμερα προσπαθούν να ρίξουν τις απαιτήσεις των νέων ακόμη πιο χαμηλά.

Όχι μόνο δεν έχουν καταργήσει κανέναν αντεργατικό νόμο, αλλά ούτε πρόκειται με τα πορίσματά τους. Αντιθέτως, έχουν δώσει εξετάσεις για την κατοχύρωση των κεκτημένων του κεφαλαίου. Ενισχύουν παραπέρα τους όρους εργασιακής ζούγκλας στους νέους, δημιουργούν προϋποθέσεις για τις επόμενες ανατροπές, πατώντας σε όσες έγιναν έως τώρα.

Οι εργαζόμενοι νέοι και παλιοί μαζί με τους ανέργους πρέπει να δώσουν αποφασιστικά τη μάχη της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους. Να παλέψουν μέσα από τα σωματεία τους και τους συλλόγους για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Κατώτερο μισθό για όλους χωρίς ηλικιακούς ή άλλους διαχωρισμούς 751 ευρώ.

Σταθερή δουλειά, με δικαιώματα για όλους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Επαναφορά και υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, για την αναπλήρωση των απωλειών των εργαζομένων τα χρόνια της κρίσης.

Με αγώνες που θα σπάνε τα δεσμά της εκμετάλλευσης και με τόλμη θα ανοίγουν τους δρόμους του μέλλοντος. Αγώνες που θα διεκδικούν έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, μια κοινωνία που τον πλούτο της θα τον καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν».