Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στην Πάρο και το μήνυμα του Επάρχου Πάρου

Σύμφωνα με την αρ.πρ.29967/30-09-2016 απόφαση και το αρ.πρ.22968/30-09-2016 έγγραφο του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφορικά με τον φετινό εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα εορτασθεί και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα στα Σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους Οργανισμούς.
 
2. Παρακαλούνται όλες οι Θρησκευτικές, Αστυνομικές, Λιμενικές και Πολιτικές Αρχές, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, οι Οργανώσεις, τα Σωματεία και όλοι οι Δημότες και κάτοικοι των Δήμων Πάρου & Αντιπάρου να συμμετάσχουν στον Πανηγυρικό Εορτασμό της Εθνικής Επετείου. 

3. Να πραγματοποιηθεί γενικός σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 26ης  Οκτωβρίου ως τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2016 και να φωταγωγηθούν όλα τα Δημόσια, Περιφερειακά, Δημοτικά και Κοινοτικά καταστήματα, καθώς και τα καταστήματα των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, Οργανισμών και Ιδρυμάτων κατά τις βραδινές ώρες της  27ης και 28ης Οκτωβρίου 2016.

4. Ο Έπαρχος Π.Ε. Πάρου, είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος εορτασμού της Εθνικής Επετείου στην Παροικία όπου είναι η έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου - Αντιπάρου. 

ΜΗΝΥΜΑ ΕΠΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

Συμπληρώνονται 76 ολόκληρα χρόνια από το πικρό χάραμα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν οι σειρήνες με το τρομακτικό ουρλιαχτό τους ανακοίνωναν στο Πανελλήνιο ότι η φασιστική Ιταλία με έγγραφο τελεσιγραφικό ζητούσε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να της παραχωρήσει τμήματα του εδάφους της.
Και η απάντηση της Ελληνικής κυβέρνησης ήταν το λακωνικό και περίτρανο «ΟΧΙ». 

Ένα «ΟΧΙ» που το στήριξε ο Ελληνικός λαός με πρωτοφανή προθυμία και αυταπάρνηση, απλά και αυτονόητα σαν φυσιολογική εκδήλωση της Ελληνικής ψυχής όπως αυτή διαπλάστηκε ανάμεσα στους αιώνες. 

Γιατί τα μεγάλα κεφάλαια της Ελληνικής ιστορίας αρχίζουν και τελειώνουν με ένα μεγάλο «ΟΧΙ».

Ένα «ΟΧΙ» που δεν το κράτησε για τον εαυτό της η Ελληνική ψυχή.

Σύμφωνα με την προαιώνια υψηλή της παράδοση το χάρισε αιματόβρεχτο και δαφνοστόλιστο σ' όλους τους Ελεύθερους λαούς της Γης.

Την 28η Οκτωβρίου του 1940 η Ελλάδα βροντοφώνησε:

«ΟΧΙ»! Δεν θα ποδοπατηθούν οι ιερές αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Αξιοπρέπειας.
«ΟΧΙ»! Δεν θα στερηθεί κανείς λαός το αναφαίρετο δικαίωμα που καλείται 
"αυτοδιάθεση".
«ΟΧΙ»! Δεν θα γίνουν οι πολιτισμένοι λαοί σιωπηροί συνένοχοι βαρύτατης
προσβολής των Ιερών Συμβόλων του Χριστιανισμού.

Με το ίδιο «ΟΧΙ» θ’ απαντήσουμε και εμείς οι νεοέλληνες σε κάθε ατιμωτική
ξενοκίνητη πρόκληση εμποτισμένοι με το ιστορικό νόημα της 28ης Οκτωβρίου. 

«ΟΧΙ»! Δεν ήταν ψέμα όσα πιστέψανε οι ήρωες του 1940.

Η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη, η Αξιοπρέπεια είναι ιδεώδη αθάνατα, είναι δυνάμεις ακατάλυτες. Θριάμβευσαν ανά τους αιώνες και θα εξακολουθούν να θριαμβεύουν όσο υπάρχουν αθάνατες Ελληνικές ψυχές ανένδοτες να καταπνίξουν το θάρρος τους, να στραγγαλίσουν την Ανδρεία τους, ν' απαρνηθούν την Ελευθερία τους.

Ας είναι ευλογημένες οι στιγμές  εκείνης της ημέρας και η ανάμνηση τους ας αποτελέσει για το Έθνος το αιώνιο έμβλημα αδιάσπαστης ενότητας και σύμπνοιας και αιώνια πηγή των υψηλότερων και ευγενέστερων υπέρ της ανθρωπότητας εμπνεύσεων.

Ο Έπαρχος Πάρου
Κων/νος Ν. Μπιζάς

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην έδρα της Π.Ε. Πάρου

Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει :
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016   
 - Ώρα 09:00

Εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.   

- Ώρα 11:30
Απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, στο μνημείο της ηρωίδας  Μαντώ  Μαυρογένους από αντιπροσωπείες μαθητών Γενικού Λυκείου Πάρου, 1ου ΕΠΑ.Λ Πάρου, Γυμνασίου Πάρου και Δημοτικών Σχολείων Παροικίας, προσερχόμενους  με επικεφαλής καθηγητές και δασκάλους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
- Ώρα 07:30

Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Παροικίας.
- Ώρα 10:00
Επίσημη δοξολογία στο Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρουσία Αρχών, μαθητών των Σχολείων της Παροικίας, Οργανώσεων, Σωματείων και κατοίκων.
Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Διευθυντής του Γυμνασίου Πάρου κ. Ιωάννης Δρόσος.

- Ώρα 10:30
Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μνημείου Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Σχολείων, Εφεδροπολεμιστικών, Αντιστασιακών Οργανώσεων, Πολιτικών κομμάτων, Εθελοντικών Ομάδων, Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Συλλόγων κλπ. 
Σιγή ενός λεπτού - ΑΝΑΚΡΟΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.

- Ώρα 11:00
Παρέλαση των μαθητών των Σχολείων της Παροικίας στην Παραλιακή Λεωφόρο, Ακτή Γιάννη Πάριου.

Χώρος των επισήμων απέναντι από το 1ο Κ.Α.Π.Η Δήμου Πάρου.
Μετά το πέρας της παρελάσεως θα γίνει το καθιερωμένο κέρασμα στο χώρο του Α΄Κ.Α.Π.Η Δήμου Πάρου.

Τελετάρχης ορίζεται ο κ. Δημήτριος Μαούνης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας Πάρου. 

- Ώρα 19:00
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 
Ο  Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου κος Κων/νος Μπιζάς σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την Εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο στις 28 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Π.Σ. «Αρχίλοχος» στην Παροικία.

Ομιλήτρια θα είναι η φιλόλογος κα Μπέτη Μπιζά, με θέμα: «Γερμανική Κατοχή: Το χρονικό της σωτηρίας 125  Παριανών που είχαν καταδικαστεί σε εκτέλεση» 

Την Εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η χορωδία του Γυμνασίου Αρχιλόχου