Θηλιά στην αυτοδιοίκηση | Θέλουν να βάλουν κομματικό επίτροπο

Έντονη αναταραχή και ανησυχία υπάρχει σε όλους τους δήμους της χώρας, καθώς σε συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, υπό την παρουσία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Γ. Μπαλάφα, συζητήθηκε η τροποποίηση του άρθρου 6 του νόμου Ν.4369/2016 «Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια – αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης) και άλλες διατάξεις».

Η τροποποίηση αφορά στη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών των δήμων των οποίων και προΐστανται!

Η ΚΕΔΕ

Άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών διοικητικών γραμματέων στους δήμους, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας). Σε διαφορετική περίπτωση θα συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι αυτή η πρόταση ρύθμισης είναι προκλητικά αντισυνταγματική και προσκρούει στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΧΤΑ), ενώ θίγει ευθέως την αυτοτέλεια του θεσμού της Αυτοδιοίκησης α’ βαθμού.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ τονίζει ότι αν περάσει η ρύθμιση αυτή, παύει ο δήμαρχος να είναι προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου, καθώς τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο διοικητικός και αναπληρωτής διοικητικός γραμματέας, ο οποίος δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από το λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του. Επίσης το ΔΣ της ΚΕΔΕ θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους, να κυκλοφορούν δημόσια τέτοιες απόψεις, οι οποίες μάλιστα δεν διαψεύδονται κατηγορηματικά από την κυβέρνηση.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης: «Η ΚΕΔΕ με τη σημερινή της απόφαση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν δεχόμαστε να περάσει η ουσιαστική διοίκηση των δήμων από τους αιρετούς εκπροσώπους, σε μια δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία που δεν θα διαθέτει λαϊκή νομιμοποίηση καθώς και ότι οι δήμοι θα παραμείνουν στους δημάρχους και στις τοπικές κοινωνίες και δεν πρόκειται να γίνουν λάφυρο καμίας κυβέρνησης».

Με βάση τα παραπάνω το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προσέλθει στην επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του Καλλικράτη προκειμένου να θέσει τα εξής ζητήματα:

- Να υπάρξει άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προωθήσει ρύθμιση με αυτό το περιεχόμενο, που θέτει σε αμφισβήτηση τον ίδιο το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

- Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους. - Η ΚΕΔΕ συμμετέχει με προτάσεις και δεν θα ανεχθεί ο διάλογος αυτός να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και μόνο. Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιό της για το εκλογικό σύστημα και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει.

- Να παρουσιάσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του κράτους ολοκληρωμένο πλάνο χρηματοδότησης, ώστε να μην επαναληφθεί το παράδειγμα του Καλλικράτη, όπου τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.

- Να δοθεί εντός των επόμενων ημερών από την κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο – πρόταση για την απόδοση στους δήμους της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων της.

- Στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του κράτους να υπάρξει ένας ξεκάθαρος διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του Καλλικράτη καθώς και το νέο μοντέλο οργάνωσης της διοίκησης του κράτους θα διατυπωθούν στο ειδικό συνέδριο που πραγματοποιεί στις 17-18 Οκτωβρίου στο Βόλο, ενώ στο τακτικό συνέδριό της που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της.

Ο κομματικός επίτροπος…

Ας διαβάσουμε προσεκτικά την επίμαχη τροποποίηση που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να έχει λόγο σε κάθε πράξη κάθε αυτοδιοικητικής αρχής:

«Συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων Υπουργείων με βαθμό 1 ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων (Ε.Θ.), που υπάγονται σε κάθε Υπουργό ή Αναπληρωτή Υπουργό αντίστοιχα. Οι Διοικητικοί και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής, όπως αυτή καθορίζεται από την Κυβέρνηση και τα όργανά της».

Η παραπάνω τελευταία πρόταση –αν θεσμοθετηθεί- ουσιαστικά αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται διοικητικοί γραμματείς και αναπληρωτές διοικητικοί γραμματείς, οι οποίοι θα καθορίζουν «την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής, όπως αυτή καθορίζεται από την Κυβέρνηση και τα όργανά της».

«Κόκκινες» γραμμές

Το πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές σύμφωνα με τις οποίες προσέρχεται στο διάλογο προσδιόρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΣΔΑ υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα, Κ. Πουλάκη και την παρουσία του υφυπουργού, Γ. Μπαλάφα.

Ο Γ. Πατούλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισήμανε ότι για τη ΚΕΔΕ υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, τόσο για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος με τη καθιέρωση απλής αναλογικής, όσο και για ρυθμίσεις τύπου «bypass» οι οποίες επιχειρούν να καταργήσουν το θεσμό της αυτοδιοίκησης με τη καθιέρωση διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους δήμους οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του δήμου.

Απευθυνόμενος στον υφυπουργό Γ. Μπαλάφα, τόνισε ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε και ζητεί ομόφωνα «την άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της Κυβέρνησης  ότι δεν πρόκειται  να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσεων διοικητικών και αναπληρωματικών διοικητικών γραμματέων στους δήμους. Σε διαφορετική περίπτωση θα  συγκληθεί εκ νέου προκειμένου να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις».

Δέσμευση Μπαλάφα

Ο Γ. Μπαλάφας δεσμεύθηκε ενώπιον των 27 μελών της επιτροπής ότι ήταν καταρχήν προτάσεις και όχι αποφάσεις για τις οποίες ζητήθηκαν από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στο διάλογο να τις εξετάσουν με τους φορείς τους πριν προχωρήσουν σε επόμενη συνεδρίαση, επί της ουσίας.

«Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από το σχετικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Μπαλάφας, «το υπουργείο δεν έχει καμία διάθεση ούτε κανένα λόγο να προχωρήσει σε μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση». Για το λόγο αυτό ζήτησε να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα.

Σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του κράτους. «Η ΚΕΔΕ συμμετέχει με προτάσεις και δεν θα ανεχθεί ο διάλογος αυτός να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και μόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.