ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ και Πάρος | Του Δ.Μ.Μ.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 συμπληρώθηκαν 16 χρόνια από την αποφράδα ημέρα του ναυαγίου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», στις Πόρτες.

Για την ημέρα εκείνη και τα όσα συνέβηκαν έχουν γίνει χιλιάδες αναφορές, έχουν υπάρξει αποφάσεις δικαστηρίων, έχουν υπάρξει ρεπορτάζ σε ηλεκτρονικό και γραπτό τύπο, κλπ.

Ακόμα, για τα όσα έγιναν εκείνη τη βραδιά και το πώς αντέδρασε η παριανή κοινωνία έχουν δοθεί τα εύσημα από πολλούς εντός και εκτός της χώρας μας, έχουν γίνει βραβεύσεις, και πρώτα απ’ όλα έχει ήσυχη τη συνείδησή του το νησί ότι έπραξε ότι ήταν δυνατόν, και έδειξε έμπρακτα την καλή του θέληση να βοηθήσει. Για τις ευθύνες που υπήρξαν έχει αποφανθεί η ελληνική δικαιοσύνη, έστω και αν δεν ικανοποιήθηκε το περί δικαίου αίσθημα… Κάποιοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, άλλοι αυτοκτόνησαν πιθανά υπό το βάρος των ευθυνών τους, και κάποιοι άλλοι ακόμα κλαίνε για τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων. Το τελευταίο είναι σίγουρα και το πιο βαρύ και αυτό που μένει από εκείνη την ιστορία.

Η ιστορία με το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» είναι ίσως το μεγαλύτερο γεγονός των τελευταίων δεκαετιών που έκανε την κοινή γνώμη της χώρας μας και όχι μόνο να στρέψει τα μάτια της στο νησί μας. Μετά όμως από ένα χρονικό διάστημα που η κοινή γνώμη είδε με συμπάθεια και αγάπη την Πάρο και τα όσα πρόσφεραν οι κάτοικοί της εκείνη τη νύχτα, η υπόθεση άρχισε να γυρνάει μπούμερανγκ για το τουριστικό μας προϊόν. Άρχισε δηλαδή η αρνητική αναφορά, όχι για το πώς αντέδρασε η τοπική κοινωνία, αλλά ότι η Πάρος είναι ένας επικίνδυνος τόπος για τουρισμό, αφού εκεί υπήρχε «κακή» θάλασσα, βραχώδεις νησίδες που ξεπετιούνται μέσα από τα κύματα κλπ. 

Για να αποσυνδεθεί το γεγονός του ναυαγίου από την τουριστική Πάρο και τις ομορφιές της δόθηκε μεγάλος αγώνας από τη δημοτική αρχή από το 2002 και μετά. Η αποσύνδεση του γεγονότος από το τουριστικό της προϊόν μόνο εύκολη δεν ήταν. Για τα όσα έγιναν τότε μπορούν να μιλήσουν καλύτερα οι πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής που είχαν τα ηνία της δημοτικής αρχής στον τόπο μας. Οι συντονισμένες κινήσεις είχαν αποτέλεσμα και κανείς σήμερα στον κόσμο δεν εμπλέκει το ναυάγιο με το τουριστικό προϊόν της Πάρου.

Αίφνης βλέπουμε τον τελευταίο καιρό ότι ορισμένοι επαναφέρουν το γεγονός με διάφορους τρόπους και με φαντασμαγορικές εκδηλώσεις ή ντοκουμέντα της εποχής! Με το ρυθμό που πηγαίνουμε σε λίγο θα το κάνουμε ατραξιόν και πολιτιστική εκδήλωση για να κλείσει η θερινή σεζόν! Θα έπρεπε όλοι να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή και να επικεντρωθούμε στο χρέος μας, που είναι το μνημόσυνο της Μητρόπολης Παροναξίας για τις αδικοχαμένες ψυχές.

Δ. Μ. Μ.