Δια-φωνίες από τη "Φωνή της Πάρου"

«Ορφανά»

Την περασμένη εβδομάδα που ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούσε το 2ο συνέδριο του συμπληρώνονταν 35 χρόνια από την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Όποιοι παρακολουθήσατε το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είδατε μεταξύ των συνέδρων και πολλά «ορφανά» του πάλαι ποτέ παντοδύναμου ΠΑΣΟΚ.

Έξω οι βάσεις

Την προεκλογική περίοδο του 1981 τη θυμούμαι έντονα, καθώς ως μαθητής τότε, όλη μας η ζωή ήταν «πάνω-κάτω, η Πατησίων», που έλεγε και η μακαρίτισσα Κατερίνα Γώγου, στο ποίημά της: «Η ζωή είναι σουγιάδες». Τότε, το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει σημαία του τα συνθήματα: «Έξω οι βάσεις του θανάτου, έξω οι Αμερικάνοι», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και άλλα παρόμοια.

ΝΔ

Ο κολλητός μου φίλος τότε, ο Λεωνίδας, ήταν «άρρωστος» Οννεδίτης (για την ακρίβεια λόγω ηλικίας ήταν στη ΜΑ.ΚΙ. –το μαθητικό της ΟΝΝΕΔ). Η ΝΔ είχε τα προεκλογικά της γραφεία στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου. Η αλήθεια είναι ότι οι μοναδικοί τότε που στήριζαν στο πεζοδρόμιο τη ΝΔ ήταν μόνο οι Οννεδίτες, καθώς οι μεγάλοι του κόμματος φρόντιζαν να βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, αφού θα έρχονταν οι «κομουνιστές του Ανδρέα» και θα τους τα έπαιρναν!

ΗΡΑ-ΗΡΑ ΗΡΑΚΛΗΣ

Μαζί με το φίλο μου το Λεωνίδα, ήταν και ο Κώστας με το παρατσούκλι «Σανάβρια», που έως σήμερα, δε γνωρίζω από πού είχε βγει. Εγώ, ο Λεωνίδας και ο «Σανάβρια», είχαμε πάει σε μία προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, του πλέον ακατάλληλου αρχηγού που είχε ποτέ η Δεξιά, του Γ. Ράλλη. Το κακό δεν ήταν η συγκέντρωση Ράλλη, αλλά η αντισυγκέντρωση από τους οπαδούς του Ηρακλή. Δε θυμάμαι για ποιο λόγο, αλλά ο Ηρακλής ήταν μπλεγμένος σε μια υπόθεση και απειλούνταν με υποβιβασμό. Έτσι, οι οπαδοί του Γηραιού διαμαρτυρόντουσαν στο Ράλλη, τα αίματα είχαν ανάψει και είχε πέσει το ξύλο της αρκούδας στους γύρω δρόμους, με τον «Σανάβρια» να δίνει τα ρέστα του…

Ου

Στη συνέχεια κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στο Ηράκλειο, οι Οννεδίτες σε κάθε αναφορά του Ράλλη για το ΠΑΣΟΚ αποδοκίμαζαν με το χαρακτηριστικό «ου». Ο Ράλλης απάντησε «δε θέλω ου» και κάπως έτσι πέρασε στην ιστορία.

Αλλαγή

Το κλεμμένο σύνθημα από το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα, «αλλαγή», έκανε θραύση στην ελληνική κοινωνία, το «στις 18 σοσιαλισμός» το είχαν πιστέψει όλοι και το «ραντεβού με την ιστορία» είχε κυριεύσει κάθε σκέψη. Το ΚΚΕ πάλι για να συγκρατήσει τις δυνάμεις του φώναζε: «ΚΚΕ αλλαγή, δεύτερη κατανομή».

«Ρο»

Οι Νεοδημοκράτες της προεκλογικής περιόδου του 1981 το είχαν ψιλογυρίσει το θέμα των συνθημάτων στο πιο τραμπούκικο φωνάζοντας όταν έβγαινε στο μπαλκόνι ο Ράλλης: «Αυτός, αυτός είν’ αρχηγός και όχι ο μεθύστακας ο Αμερικανός» (λόγω του Αμερικάνικου διαβατηρίου του Ανδρέα και της αγάπης του στο «νερό που καίει». Λόγω όμως του προβλήματος στην άρθρωση που είχε ο Ράλλης, οι Πασόκοι απαντούσαν: «Θέλουμε πρωθυπουργό που μπορεί να πει το ρο».

48%

Έτσι, το βράδυ των εκλογών του 1981 το ΠΑΣΟΚ σάρωσε τα πάντα με 48% και ξεκίνησαν τα συνθήματα «απόψε πεθαίνει η δεξιά», Ο Ανδρέας βγήκε στην τηλεόραση και άρχισε τα απίθανα: «Ο λαός στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση». Θυμάμαι σαν τώρα την επόμενη μέρα των εκλογών, οι φίλοι μου, Λεωνίδας και «Σανάβρια» έπιαναν ανυποψίαστους περαστικούς στην Πανεπιστημίου και Σταδίου (όταν έβλεπαν στα χέρια τους την «Ελευθεροτυπία» ή «Τα Νέα», που ήταν οι «σημαίες» του τύπου για το ΠΑΣΟΚ και τους έλεγαν την εξής ιστορία: «Βρε φίλε από πού είσαι;». Ο ανυποψίαστος περαστικός απαντούσε π.χ. «από την Πετρούπολη». Και ο «Σανάβρια» και ο Λεωνίδας ξεκινούσαν το εξής παραμύθι: «Καλά και τι κάνεις εδώ; Τρέχα γρήγορα! Στην Πετρούπολη έχει κατεβεί ο Ανδρέας και κληρώνει 3000 διαμερίσματα. Τα δίνει δωρεάν στο λαό. Αν δεν προλάβεις όμως μην ανησυχείς. Αύριο θα κληρώσουν άλλα 3000 διαμερίσματα στα Καμίνια. Μόνο που αυτά θα είναι δυάρια! Τρέχα γρήγορα!».

Μετά

Ο καιρός πέρασε, με το Λεωνίδα πήγαμε μαζί για σπουδές, ενώ ο «Σανάβρια» έφυγε με μια μηχανή για μια βόλτα στην Εύβοια και τελικά βρέθηκε μετά από μία δεκαετία να είναι μόνιμος κάτοικος στο Albany των ΗΠΑ, έχοντας ανοίξει κουρείο!

ΠΑΣΟΚ

Διαμερίσματα που έλεγε ο «Σανάβρια» με το Λεωνίδα δε δόθηκαν ποτέ, αλλά αυτό ήταν πλάκα των Δεξιών της εποχής. Από το ΝΑΤΟ δε φύγαμε, όπως και από την ΕΟΚ. Οι βάσεις δεν έφυγαν ποτέ, παρά μόνο κάποιες έκλεισαν μετά από χρόνια όταν οι ΗΠΑ έκαναν περικοπές στρατιωτικών δαπανών. Τα περισσότερα τα γνωρίζετε καλά και ως γνωστό ο λαός δεν «ανέβηκε» ποτέ στην εξουσία. Στην εξουσία ανέβηκαν νέα οικονομικά τζάκια κλπ. Μάλλον το δούλεμα του ΠΑΣΟΚ ήταν το μεγαλύτερο που έγινε πολιτικά στον 20ο αιώνα.

«Ορφανά» 2

Τα «ορφανά» του ΠΑΣΟΚ βρήκαν νέο καταφύγιο και το μεγαλύτερο πολιτικό δούλεμα του 21ου αιώνα έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο. Και μιας και ξεκινήσαμε με τη λατρεμένη Κατερίνα Γώγου και το ποίημά της «Η ζωή είναι σουγιάδες», ας θυμηθούμε και ένα άλλο στίχο: «Την άλλη φορά που θα μας ρίξουνε να μην την κοπανήσουμε. Να ζυγιαστούμε».