Επέκταση στις ενδοκυκλαδικές ακτοπλοϊκές γραμμές

Στα 90 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι δαπάνες για τα μισθώματα των ακτοπλοϊκών άγονων γραμμών για τη νέα περίοδο, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα κονδύλια παραμένουν στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, ενώ το υπουργείο προχώρησε και σε ορισμένες μικρές τροποποιήσεις για την καλύτερη κάλυψη κάποιων νησιών, είτε επεκτείνοντας δρομολόγια είτε αυξάνοντας τον αριθμό τους.

Σημειώνουμε ότι φέτος ορισμένες ενδοκυκλαδικές γραμμές επεκτείνονται μέχρι Μύκονο, Κύθνο, Πάρο, Σίφνο, ενώ προστέθηκαν δύο νέες γραμμές από Λαύριο για ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στα Δωδεκάνησα από Ρόδο για ακριτικά νησιά.
Μεταξύ των γραμμών που έχουν ελεγχθεί οι προσφορές και αναμένεται να γίνουν δεκτές είναι, ενδεικτικά, οι παρακάτω που μας ενδιαφέρουν άμεσα ως νησί:

1. Πειραιάς ή Λαύριο – Πάρος – Νάξος – Ηρακλειά – Σχοινούσα – Κουφονήσια - Κατάπολα και επιστροφή με το «Blue Star Naxos» της Blue Star Ferries με 16.307 ανά δρομολόγιο.
2. Σύρος – Άνδρος – Τήνος - Πάρος και επιστροφή με το «Άκουα Σπίριτ» της Τζάμπο Τζετ με μίσθωμα 8.980 ευρώ ανά δρομολόγιο.
3. Σύρος – Μύκονος – Πάρος – Νάξος – Δονούσα – Αιγιάλη – Κατάπολα – Κουφονήσια 4. Σχοινούσα – Ηρακλειά – Νάξος – Πάρος - Σύρος με το «Άκουα Σπίριτ» της Τζάμπο Τζετ και μίσθωμα 25.315 ευρώ ανά δρομολόγιο.
5. Σύρος – Μύκονος – Πάρος – Νάξος – Ίος – Σίκινος – Φολέγανδρος – Κίμωλος - Μήλος και επιστροφή με το «Άρτεμις» της HSW με μίσθωμα 29.551 ευρώ.

Επανασχεδιασμός

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας σε ημερίδα στα Χανιά, για το ακτοπλοϊκό δίκτυο, τόνισε ότι πρόκειται να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για τον επανασχεδιασμό και τη βελτίωση του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας και για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, ώστε να αναζητηθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις και στους δύο τομείς και να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών και των μικρών νησιών. 

Οι επιδοτούμενες γραμμές δημόσιου συμφέροντος, το ύψος των επιδοτήσεων, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, αλλά και το μεταφορικό ισοδύναμο είναι μερικά από τα θέματα που, όπως επισήμανε, πρέπει να εξεταστούν κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου.

Ο κ. Δρίτσας τόνισε πως για την καλύτερη οργάνωση του διαλόγου θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Θεοτοκά, ενώ στον διάλογο θα συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι και ειδικότερα φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.