Ο ύπνος του δικαίου στο υπ. Παιδείας για το ΕΠΑΛ Πάρου

Παρά τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα με το κλείσιμο τμημάτων στο Επαγγελματικό Λύκειο Πάρου και τα όσα έχουν καταγγελθεί σε όλη τη χώρα για τα προβλήματα που δημιουργούνται σε οικογένειες που τα παιδιά τους δεν μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν μαθήματα της ειδικότητάς τους, το υπουργείο Παιδείας δε δίνει καμία ουσιαστική λύση.

Σύμφωνα δε με στοιχεία που δίνει ο έπαρχος Πάρου, κ. Κ. Μπιζάς, ήδη οικογένειες της Πάρου έχουν στείλει τα παιδιά τους από τη μετα-παιδική ηλικία σε άλλες περιοχές για σπουδές, ενώ άλλες οικογένειες σκέφτονται σοβαρά να διακόψουν τα παιδιά τις σπουδές τους!

Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις

Ο δήμαρχος Πάρου, κ. Κ. Κωβαίος, στις 20/10/2016 έστειλε επιστολή στο υπουργείο Παιδείας με το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πάρου για τη μη έγκριση λειτουργίας δύο τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου.

Ο κ. Κωβαίος στην επιστολή του γράφει:

«Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εγγράφου μας στο οποίο σας εκθέταμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το κλείσιμο τριών τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου με απόφασή σας (σχετ 2) εγκρίνατε τη συνέχιση της λειτουργίας ενός εξ αυτών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 18ης Οκτωβρίου 2016, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

Με την υπ’ αρίθμ. Φ12/172443/Δ4-17/10/2016 απόφασή του, ο υπουργός Παιδείας ενέκρινε τη λειτουργία μόνον, κατ’ εξαίρεση, του ολιγομελούς τμήματος Πληροφορικής της Β’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Πάρου. Παράλληλα, ο υπουργός δεν ενέκρινε την λειτουργία των άλλων δύο ολιγομελών τμημάτων Δομικών και Υγείας – Πρόνοιας.

Θεωρούμε την απόφαση του υπουργού άδικη για τους μαθητές της Πάρου οι οποίοι επέλεξαν μεταξύ των τμημάτων που ανεστάλη η λειτουργία τους. Και τούτο διότι οι μαθητές αυτοί δεν μπορούν να φοιτήσουν σε άλλο δημόσιο ΕΠΑΛ και ως εκ τούτου, ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις της υπουργικής απόφασης Φ12/127076/Δ4/2016 (Β’ 2434) για την έγκριση, κατ’ εξαίρεση, ολιγομελών τμημάτων, όταν η πρόσβαση σε Δημόσια εκπαιδευτήρια τεχνικής εκπαίδευσης είναι αδύνατη, όπως συμβαίνει για τους Παριανούς μαθητές.

Ο Δήμος Πάρου συνεχίζει τη διεκδίκηση για τη λειτουργία όλων των τμημάτων του ΕΠΑΛ στα πλαίσια της συνταγματικής κατοχύρωσης της νησιωτικότητας (άρθρο 101) ώστε οι Παριανοί μαθητές να φοιτούν σε δημόσια τεχνικά τμήματα που ελεύθερα οι ίδιοι θα επιλέγουν».

Νέα επιστολή Κ. Μπιζά

Ο έπαρχος Πάρου, κ. Κώστας Μπιζάς, στις 24/10/2016 προς τον υπουργό Παιδείας, κ. Ν. Φίλη, στους βουλευτές νομού Κυκλάδων και στις εμπλεκόμενες διευθύνσεις εκπαίδευσης για τη μη έγκριση ολιγομελών τομέων στο ΕΠΑΛ Πάρου σημειώνει:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη μου λύπη παρατηρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα την άδικη και άνιση μεταχείριση που υποβάλλονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ Πάρου που είχαν επιλέξει τους τομείς ΔΟΜΙΚΩΝ και ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εγκρίνει για την φετινή σχολική περίοδο την λειτουργία των παραπάνω ολιγομελών τομέων στο νησί της Πάρου. Το ΕΠΑΛ Πάρου είναι το μοναδικό σχολείο τεχνικής εκπαίδευσης για τα παιδιά της Πάρου και της Αντιπάρου. Είναι προφανές ότι η κατάργηση των παραπάνω τομέων καταστρατηγεί την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών της πατρίδας μας στην δημόσια παιδεία.

Στις 21 Οκτωβρίου μου κοινοποιήθηκε e-mail τ’ οποίο εστάλη στους Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων και ενημερώθηκα ότι ήδη δύο μαθήτριες που είχαν επιλέξει τομείς που τελικά δεν εγκρίθηκαν, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Πάρο προκειμένου να παρακολουθήσουν τους τομείς της αρχικής τους επιλογής ενώ δύο ακόμη μαθητές έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανό να διακόψουν την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Αν το Υπουργείο έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει την τεχνική εκπαίδευση και να σταματήσει την συρρίκνωση των ΕΠΑΛ έχει υποχρέωση να τ’ αναβαθμίσει και να τ’ αποκαταστήσει στην κοινωνία από την αίσθηση ότι είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας.

Η ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ με το αρ. πρωτ. 26/12-10-2016 έγγραφο προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κατέθεσε την παρακάτω πρόταση αλλαγής του νομικού πλαισίου έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τομέων στα ΕΠΑΛ :

«Στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2434, τεύχος δεύτερο, 5 Αυγούστου 2016, στο άρθρο 1, στην παράγραφο Δ ορίζεται ότι: «Σε απομονωμένα Επαγγελματικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η΄-ΙΒ΄ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Γενικής Παιδείας, Τομέα ή ειδικότητας ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση και απόφαση Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευση» Ωστόσο, υπάρχουν σχολικές μονάδες που αν και δεν ανήκουν στις κατηγορίες Η΄-ΙΒ΄ συγκεντρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις έγκρισης που θέτει ο νόμος.

Εντούτοις δεν υπάρχει γι αυτές τις σχολικές μονάδες η ίδια πρόβλεψη. Εννοείται ότι δεν ζητάμε την ένταξή τους στις κατηγορίες Η΄-ΙΒ΄ αλλά ζητάμε να ισχύει η ίδια πρόβλεψη για την έγκριση λειτουργίας τομέων ή ειδικότητας ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε νησιά που έχουν ένα μοναδικό Επαγγελματικό Λύκειο και είναι αδύνατη η μετακίνηση των μαθητών σε άλλο νησί».

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή αντιλαμβάνεστε την άνιση και άδικη μεταχείριση που αντιμετωπίζονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ Πάρου αλλά και άλλων νησιωτικών περιοχών έχετε συνταγματική υποχρέωση στα πλαίσια της νησιωτικότητας να επιλύσετε άμεσα το παραπάνω θέμα υιοθετώντας την παραπάνω πρόταση ή με όποιον άλλον τρόπο κρίνετε κατάλληλο και νόμιμο».

Δημοτική Επιτροπή

Στις 24/10/2016 η δημοτική επιτροπή παιδείας και σχολική επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήμου Πάρου δημοσιοποίησε την παρακάτω ανακοίνωσή της για το θέμα:

«Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και η Σχολική Επιτροπή Δ/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Πάρου, ενημερώθηκε σήμερα, με την υπ’ αρίθμ. Φ12/172443/Δ4-17/10/2016 Υπουργική Απόφαση ότι εγκρίνεται η λειτουργία, κατ΄ εξαίρεση, του ολιγομελούς τμήματος Πληροφορικής της Β’ Λυκείου στο ΕΠΑΛ Πάρου. Παράλληλα, δεν εγκρίνεται η λειτουργία των δύο άλλων ολιγομελών τμημάτων Β’ Λυκείου, Δομικών και Υγείας – Πρόνοιας.

Επειδή η πρόσβαση των παιδιών, που επέλεξαν τμήμα στο ΕΠΑΛ Πάρου που δεν θα λειτουργήσει φέτος, είναι αδύνατη σε άλλο σχολείο Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και άρα ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις της Φ12/127076/Δ4/2016 (Β’ 2434) Υπουργικής Αποφάσεως, που εγκρίνει κατ’ εξαίρεση ολιγομελή τμήματα εκεί όπου δεν είναι δυνατή η πρόσβαση των μαθητών σε άλλο Δημόσιο Εκπαιδευτήριο, θεωρούμε  την αναστολή λειτουργίας των δύο παραπάνω τμημάτων, καταφανώς άδικη εις βάρος των Παριανών μαθητών.

Τέλος, πιστεύουμε ότι παρόμοιες ενέργειες, ενδεχομένως προαγγέλλουν και άλλες επεμβάσεις από τη μεριά του Υπουργείου τη στιγμή που στη χώρα μας το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση και η προαγωγή της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να μπορούν όλοι οι Παριανοί μαθητές, και όχι μόνο, να φοιτούν σε δημόσια τεχνικά τμήματα εκπαίδευσης που ελεύθερα οι ίδιοι θα επιλέγουν».

Η ΕΛΜΕ

Από την ΕΛΜΕ Πάρου –Αντιπάρου δημοσιοποιήθηκε η παρακάτω ανακοίνωση για το θέμα των τμημάτων ΕΠΑΛ:

«Μετά και τη δεύτερη υπουργική απόφαση για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων τομέων στα ΕΠΑ.Λ (17-10) εγκρίθηκε ο Τομέας Πληροφορικής και δεν εγκρίθηκε η λειτουργία του Τομέα Δομικών και του Τομέα Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας για την τρέχουσα σχολική χρονιά στο ΕΠΑ.Λ Πάρου.

Στο όνομα του «εξορθολογισμού» ανάλογα αποτελέσματα έχουμε σε πολλά ΕΠΑ.Λ σε όλη την Ελλάδα. Η μη έγκριση τομέων σε περισσότερα σχολεία του χρόνου είναι πλέον ένας κίνδυνος ορατός και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο ελάχιστος αριθμός των μαθητών που απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσουν οι τομείς οδηγεί στην άτυπη κατάργηση ειδικοτήτων και στη συρρίκνωση της επαγγελματικής – τεχνικής εκπαίδευσης. Επιπλέον κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και με τον ελάχιστο αριθμό μαθητών στις ομάδες προσανατολισμού στα Γενικά Λύκεια.

- Σε όσους θεωρούν ότι το πρόβλημα λύθηκε, δηλώνουμε ότι για εμάς και τους μαθητές μας, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Ο αγώνας των εκπαιδευτικών δε σταματάει. Επιμένουμε και συνεχίζουμε με πολλαπλούς τρόπους μέχρι να αποκατασταθεί η αδικία για όλα τα παιδιά.

- Οι αγώνες μας, έδωσαν ήδη αποτελέσματα (έγκριση του Τομέα της Πληροφορικής), αλλά αυτό δεν είναι το τέλος των διεκδικήσεών μας. Απαιτούμε και διεκδικούμε τη λειτουργία όλων των ολιγομελών τομέων.

- Στο διάστημα αυτό μαζί με γονείς και μαθητές αποδείξαμε ότι ενωτικά και συντονισμένα υπερασπιζόμαστε τη Δημόσια Εκπαίδευση και με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσουμε.

- Ενώνουμε τη δράση μας με τους συλλόγους εκπαιδευτικών κι ΕΛΜΕ σε όλη την Ελλάδα που επιμένουν να προασπίζονται το δημόσιο σχολείο.

- Είμαστε στο πλευρό των μαθητών μας και των οικογενειών τους για να διαφυλάξουμε το δικαίωμά της ισότιμης κι ελεύθερης πρόσβασης στην εκπαίδευση».