Το πρόγραμμα εορτασμού της ημέρας εθνικής αντίστασης, στην Πάρο

Σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 θα εορταστεί σε ολόκληρη τη Χώρα, η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης.

Η αντίσταση του Ελληνικού Λαού της περιόδου 1941-44 εναντίον του ναζιστικού Άξονα αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές της νεοελληνικής ιστορίας.

Υπήρξε η φυσική συνέχεια της παλλαϊκής συστράτευσης που ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου, συνεχίστηκε στη μάχη της Κρήτης, χαλυβδώθηκε με την άρνηση συνεργασίας με τους κατακτητές (πράγμα διόλου αυτονόητο σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες) και κορυφώθηκε με την έξοδο των πρώτων αντάρτικων ομάδων «στο βουνό».  

Ήταν οι ίδιοι μαχητές των Αλβανικών βουνών που, μετά τη συνθηκολόγηση, τους δόθηκε το δικαίωμα να επιστρέψουν στις πόλεις και τα χωριά τους. 
Ξεπρόβαλε τόσο μεγάλη η αναγκαιότητα της αντιφασιστικής νίκης ώστε η Αντίσταση συγκέντρωσε τις πιο πλατιές κοινωνικές δυνάμεις. Έφερε μαζί πανεπιστημιακούς καθηγητές και αγράμματους αγρότες, διανοούμενους και πατριώτες αξιωματικούς, εργοδότες και εργάτες, δασκάλους και μαθητές.
 
Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες παιδιά, που βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου, ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης. Η ανωτέρω μάχη – σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό χαρακτήρα της, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενεές.

Ο Έπαρχος Πάρου – Αντιπάρου
Κων/νος Ν. Μπιζάς

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Εορτασμού Εθνικής Αντίστασης στην έδρα της Π.Ε. Πάρου

Το πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει:

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016
1. Σημαιοστολισμός όλων των Δημοσίων – Περιφερειακών και Δημοτικών Καταστημάτων καθώς και των Καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ. από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου της 27ης  Νοεμβρίου 2016.

2. Φωταγώγηση των δημοσίων, περιφερειακών και δημοτικών Καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

3. Τελετή δοξολογίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Εκατονταπυλιανής, παρουσία Αρχών, Σχολείων, Οργανώσεων, Σωματείων και κατοίκων στις 10.00. Μετά το πέρας της δοξολογίας, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, εντός του Ι.Ν. από την Καθηγήτρια του Γενικού Λυκείου Πάρου κα Ελένη Λασκαρίδου.

4. Μετάβαση στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στις 10.30
Επιμνημόσυνος δέηση, κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών, εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης, τα πολιτικά κόμματα, καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου φορέα θελήσει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού.  

5. Προσκλητήριο Νεκρών 

6. Σιγή ενός λεπτού. Ανάκρουση ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ.