Αρχαίο Νεκροταφείο Παροικιάς | Του Δ.Μ.Μ.

Το αρχαίο νεκροταφείο Παροικιάς αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές που άρχισαν το 1983. Το νεκροταφείο φέρεται να λειτουργούσε από τον 8ο μέχρι το 2ο αιώνα π.Χ. 

Στο αρχαίο νεκροταφείο έχουν αποκαλυφθεί δύο πολυανδρία (ομαδικές ταφές) του 8ου π.Χ. αιώνα. Σ' αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο τα ταφικά μνημεία έχουν υποστεί μεγάλες φθορές λόγω της έκθεσής τους στα καιρικά φαινόμενα. 

Ακόμα, λόγω του ότι βρίσκεται τρία μέτρα πιο κάτω από το επίπεδο της θάλασσας πλημμυρίζει συχνά το χειμώνα και το μετατρέπεται σε βάλτο. Το νεκροταφείο σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρησιμοποιήθηκε μετά από μία μάχη κατά την οποία υπήρξαν 140 περίπου νεκροί. 

Σύμφωνα με το τελετουργικό της εποχής τα οστά τους αποτεφρώθηκαν και οι στάχτες φυλάχθηκαν σε αμφορείς που τοποθετήθηκαν όλοι μαζί σε δύο πολυανδρία.

Σε παλαιότερη συζήτηση η αρχαιολόγος, Φ. Ζαφειροπούλου, μας είχε πει πως «πρόκειται για ένα δραματικό εύρημα, διότι οι άντρες αυτοί ήταν στην ακμή τους, από 16 ως 31 ετών και διότι η ομαδική ταφή τους έγινε χωρίς να υπάρχουν πολλά κτερίσματα, πράγμα εντελώς ασυνήθιστο για την αρχαιότητα».

Σημειώνουμε ακόμα ότι μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο τεφροδόχα αγγεία που περιλαμβάνουν εξαιρετικές παραστάσεις. Αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη υψηλής ποιότητας εργαστηρίων στην Πάρο. Στον ένα αμφορέα απεικονίζονται σκηνές από τα Ομηρικά Έπη, ενώ στον άλλο αμφορέα εμφανίζονται σκηνές από μάχη με σφεντονιστές. 

Κατά τους αρχαιολόγους μ’ αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται η ύπαρξη οργανωμένης πόλης στην Πάρο τον 8ο π.Χ. αι. Όπως αποδείχθηκε από τις ανασκαφές, ο χώρος με τα πολυανδρία είχε ιερό χαρακτήρα για τους ανθρώπους της τότε εποχής και έγινε τόπος απόδοσης τιμών στους νεκρούς προγόνους. Το νεκροταφείο άλλωστε παρέμεινε σε λειτουργία έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους. Το νεκροταφείο εντοπίσθηκε το 1982 όταν ο δήμος Πάρου θέλησε να κατασκευάσει πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή και έκτοτε συνέχισε να ανασκάπτεται ως το 2003.

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο αρχαίο νεκροταφείο προκαλεί θλίψη σε όλους.
Σκουπίδια, λιμνάζοντα νερά, σκουριασμένα κάγκελα, σπασμένες πινακίδες, δυσοσμία και χορτάρια έχουν πνίξει τα ευρήματα! Μερίδιο ευθύνης φέρουν πολλοί και φυσικά πρώτοι απ’ όλους οι υπεύθυνοι της ΚΑ’ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων. Η ΚΑ’ εφορεία είναι περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, σε επίπεδο διεύθυνσης έχει έδρα την Αθήνα και αρμοδιότητα που εκτείνεται στους Νομούς Κυκλάδων και Σάμου.

Η αρμοδιότητα της ανάγεται σε όλα τα θέματα σχετικά με τη διατήρηση, προστασία-φύλαξη των αρχαιοτήτων, την έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, την έκθεσή τους στα μουσεία, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστύλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Παρόλα αυτά, έως σήμερα, πολύ λίγα ή ελάχιστα εξ αυτών έχουν γίνει.

Δ.Μ.Μ.

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ».