Ημερίδα RE-Battery ΑΕ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα κατάρτισης στελεχών στην εναλλακτική διαχείριση συσσωρευτών που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, υπό την ευθύνη της Re-Battery AE, μετά από έγκριση του ΙΚΥ και υπαγωγή σχετικής δραστηριότητας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+.

Η αυλαία έκλεισε με πετυχημένη εκδήλωση του Συστήματος που πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολη», στο Γκάζι, στις 14/11/2016, με σύνθημα: «Ανταλλάσουμε τις εμπειρίες μας – Μοιραζόμαστε τη γνώση», όπου στελέχη από την ελληνική διοίκηση, την αγορά και το Σύστημα που μετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ανέλαβαν την ευθύνη να εισηγηθούν στο πλαίσιο στρογγυλών τραπεζιών στην ημερίδα και να διαδώσουν τις γνώσεις και εμπειρίες που κατέγραψαν στην Ιταλία, για το καλό της εναλλακτικής διαχείρισης των συσσωρευτών στην χώρα μας. Την ημερίδα χαιρέτησε ως εκπρόσωπος του ΕΟΑΝ η κ. Τρ. Χαριτοπούλου.

Ειδικότερα οι ομιλητές, στελέχη των διευθύνσεων μεταφορών Περιφερειών, αλλά και στελέχη της αγοράς, του Συστήματος και του συμβουλευτικού χώρου, αφού ευχαρίστησαν την Re-Battery, για τη σπάνια ευκαιρία που τους παρείχε, ανέδειξαν τα κύρια στοιχεία της νομοθεσίας, αλλά και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην γειτονική Ιταλία. Ανέδειξαν τη γνώση που αντλήθηκε από ένα πλούσιο εκπαιδευτικό ταξίδι, με επισκέψεις και συνομιλίες, με όλους τους κρίσιμους φορείς και παράγοντες που διαμορφώνουν το θεσμικό και επιχειρηματικό πεδίο στην Ιταλία, αλλά και σημαντικές επιχειρηματικές οντότητες διαχείρισης αποβλήτου συσσωρευτών.

Κεντρικό μήνυμα όλων των ομιλητών και των συμμετεχόντων στην ημερίδα ήταν να κάνουμε την ανακύκλωση των συσσωρευτών πιο νόμιμη αντλώντας θεσμικά πρότυπα και καλές περιβαλλοντικές πρακτικές, να διδαχτούμε από τις θετικές και αρνητικές όψεις και τα εφαρμοζόμενα πρότυπα στην εναλλακτική διαχείριση και τη λειτουργία των ΣΕΔ, στην γειτονική χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη των Διευθύνσεων Μεταφορών ανέδειξαν τις θεσμικές αδυναμίες του συστήματος εποπτείας των σημείων συλλογής συσσωρευτών και λοιπών επικινδύνων αποβλήτων, απαιτώντας ενίσχυση του θεσμικού κύρους των υπηρεσιών τους, κωδικοποίηση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του τομέα και θεσμική διασύνδεση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατ’ ανάλογο τρόπο τα στελέχη των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος τοποθετήθηκαν για τον άνευρο και θεσμικά ανίσχυρο ρόλο τους, αυτόν του συλλέκτη καταγγελιών, εγγράφων και εκθέσεων παραγωγών χωρίς δυνατότητες αξιολόγησης και δραστηριοποίησης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, οι παρευρεθέντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν, να υποβάλλουν ερωτήματα και απορίες και να συνομιλήσουν με την προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης – Εναλλακτικής Διαχείρισης, της Διεύθυνσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ. Κ. Αγγελική Ψάιλα, η οποία, συνοδευομένη από το στέλεχος του τμήματος κ. Αλέξανδρο Μουζάκη, μετείχε ως προσκεκλημένη της Re-Battery ΑΕ και ανέλυσε τον σχεδιασμό και την στρατηγική του υπουργείου για τον τρόπο και τον χρονικό προγραμματισμό εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων (ΗΜΑ).

Η κ. Σοφία Χούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Re-Battery AE αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα αλλά κυρίως τους συμμετέχοντες στις εκπαιδευτικές αποστολές για το σπάνιο ενδιαφέρον που επέδειξαν, αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικές περιπτώσεις καλών πρακτικών από την Ιταλία, ζητώντας την υιοθέτηση και την θεσμοθέτηση τους στην αναθεώρηση του Ν. 2939/2001. 

Οι πρακτικές αυτές αφορούν σε θεσμούς δραστικής περιστολής της εισφοροδιαφυγής και παραοικονομίας με την αποτελεσματική εφαρμογή των Μητρώων, με την απόλυτη εξουσία και ευθύνη διαχείρισης τους (των Μητρώων) από Επιμελητηριακές δομές και στο πλαίσιο Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης που μετοχικά και λειτουργικά είναι ελεύθερα να δρουν και να αναπτύσσονται με όρους αγοράς, αρκεί να τηρούνται κανόνες διαφάνειας και να εκπληρώνονται οι στόχοι και οι δεσμεύσεις των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων. Αυτή η θεώρηση που απουσιάζει παντελώς από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο απετέλεσε κοινό τόπο αναφοράς και αποδοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρευρεθέντων.

ΠΗΓΗ: Έντυπη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ»