"ΟΧΙ" και την Ιταλία | Προς παραίτηση και ο Ρέντσι

Προβάδισμα στο «όχι» έδωσαν εξ αρχής τα exit poll της ιταλικής τηλεόρασης RAI με 57- 61% έναντι 39- 43% υπέρ του «ναι». 

Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Emg Acqua, το «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση επικρατούσε με 55-59% έναντι του «ναι», που συγκεντρώνει το 41-45%. 

Τις προβλέψεις αυτές επιβεβαίωσε και η πρώτη καταμέτρηση των ψήφων, που υποδεικνύει σαφή ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού. Επί των πραγματικών αποτελεσμάτων η Emg Acqua δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «όχι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Ο Ματέο Ρέντσι απηύθυνε διάγγελμα προς το ιταλικό έθνος από το προεδρικό μέγαρο. Κοντά στο Παλάτσο Κίτζι έλαβε χώρα μικρή κινητοποίηση των αριστερών συνδικάτων Cobas, που με συνθήματα και καπνογόνα ζητούσαν την παραίτηση του.

«Απόλυτα καθαρό» είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η νίκη του όχι είναι εντυπωσιακά εμφανής, υποστήριξε ο Ρέντσι, ο οποίος κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει ξεκάθαρες προτάσεις από εδώ και πέρα.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την ήττα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η εμπειρία της κυβέρνησής μου τελειώνει εδώ. «Θα πάω στο Μέγαρο Κιρινάλε και θα καταθέσω την παραίτησή μου», πρόσθεσε.

«Το τρένο αναχώρησε», έγραψε από την πλευρά του στην προσωπική του σελίδα, ο επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο.

Ο Ρέντσι ειχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, ενώ το διακύβευμα της ψήφου ξεπερνάει τα ιταλικά σύνορα. Την ίδια στιγμή, μία νίκη του «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Μεγάλη ήταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση των Ιταλών ψηφοφόρων, η οποία ξεπέρασε το 67%  ενώ οι κάλπες έκλεισαν στις 23.00.

Οι πρώτες δηλώσεις από τα στελέχη της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit poll. 

Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τον Ρέντσι να παραιτηθεί μέσα στα επόμενα λεπτά, αφού διαφαίνεται η ήττα του στο δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων». Η Λέγκα ζητά άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» έκανε λόγο ο Ρενάτο Μπρουνέτα του Φόρτσα Ιτάλια, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, επίσης κάλεσε για την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Internazionale, το Δημοκρατικό Κόμμα θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από «Καθημερινή»