Δημοτική περιουσία Πάρου | Του Δ.Μ.Μ.

Με αφορμή τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου, σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας και τη στέγασή του στο δημοτικό κτίριο που φιλοξενείται ο τοπικός σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ακούστηκαν ορισμένα πράγματα για τη λειτουργία συλλόγων στο νησί μας.

Καταρχάς, όπως δηλώθηκε από επίσημα χείλη και χωρίς τη διαμαρτυρίας κανενός δημοτικού συμβούλου, υπάρχουν σήμερα σύλλογοι «σφραγίδες» με σχεδόν μηδενική δράση στο νησί μας που χρηματοδοτούνται από το δήμο ή στεγάζονται δωρεάν σε δημοτικά ακίνητα.

Επίσης, έγινε ολοφάνερο ότι ο δήμος χρηματοδοτεί αίθουσες συλλόγων, δίχως τις συγκεκριμένες αίθουσες να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν άλλοι σύλλογοι-φορείς για δραστηριότητές τους. Την ίδια στιγμή όμως, που είναι ολοφάνερο ότι ο δήμος είναι «προστάτης» και οικονομικός «αιμοδότης» τόσων και τόσων συλλόγων, η δημοτική αρχή δεν μπορεί να βοηθήσει συμπολίτες μας με διάφορες δομές που έχουν ανάγκη.

Ο δήμος Πάρου, όπως κάθε δήμος, πρέπει να βοηθάει σε κοινωνικές δράσεις φορείς που αποδεδειγμένα προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Όμως, είναι φανερό ότι δίνεται βοήθεια (κάθε είδους) και σε φορείς για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Τα χρήματα του δήμου με την ευρεία έννοια είναι χρήματα των πολιτών και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να δαπανώνται προς το όφελός τους. Δεν κατανοούμε για ποιο λόγο ένα νησί 12-13000 μόνιμων κατοίκων πρέπει να έχει σχεδόν 100 συλλόγους και όλοι αυτοί οι σύλλογοι να έχουν οικονομική ή άλλη βοήθεια από το δήμο, ο οποίος (δήμος), την ίδια στιγμή δηλώνει ανήμπορος να βοηθήσει ουσιαστικά σε κοινωνικές δομές. Έτσι, φθάσαμε στο σημείο ένα μικρό νησί να έχει τόσους και τόσους συλλόγους για τις ίδιες και απαράλλακτες δραστηριότητες. Ή μήπως δε γνωρίζουμε ότι πολλοί σύλλογοι έχουν δημιουργηθεί διότι διαφώνησαν μέλη διοικητικών συμβουλίων και στη συνέχεια έκαναν νέους συλλόγους;

Ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έκανε αναφορά για άλλους χώρους που μπορεί να φιλοξενηθεί ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πάρου-Αντιπάρου.

Αλλά, για να είμαστε λογικοί, θα πρέπει και ο ίδιος ο δήμος να δει πόσα ενοίκια πληρώνει για να στεγάσει υπηρεσίες του, ενώ την ίδια στιγμή ακούσαμε στη συνεδρίαση για αίθουσες που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές του νησιού μας. Δεν επιθυμώ να πω δημόσια πόσες αίθουσες ενοικιάζει σήμερα ο δήμος μας (μερικές και με υψηλό ενοίκιο), για να μη φανεί ότι «στοχοποιώ» συγκεκριμένα ακίνητα. Ούτε όμως κατανοώ γιατί πρέπει κάποιες υπηρεσίες να στεγάζονται σε κεντρικά σημεία από τη στιγμή που οι επισκέπτες τους σε καθημερινή βάση μετριούνται στα δάκτυλα. Πόσα χρήματα θα μπορούσαν να οικονομηθούν με αυτόν τον τρόπο;

Το θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας τίθεται εντονότερα από ποτέ και την ίδια στιγμή –αν και έχει τεθεί το θέμα- το δημοτικό συμβούλιο αρνείται να συνεδριάσει γι’ αυτή την υπόθεση. Πάλι ο Σαραντινός φταίει ή βασιλεύει η αδιαφορία;

Δ.Μ.Μ.

ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ»