Τουριστική σεζόν 2016 | Του Δ.Μ.Μ.

Ούτε για θριάμβους, αλλά ούτε και για μουρμούρες δεν προσφέρονται τα πρώτα στοιχεία  για τη φετινή θερινή σαιζόν στην Πάρο.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι το ξεκίνημα με την κίνηση του Πάσχα 2016 μας έκανε λίγο πιο αισιόδοξους. Ο Μάιος ήταν πολύ καλός εισπρακτικά, ενώ ο Ιούνιος μας έκανε να κάνουμε μεγαλύτερα όνειρα για τις εισπράξεις του καλοκαιριού.

Κόσμο στο νησί μας είχαμε και αυτό δεν το υποστηρίζουμε σύμφωνα με τα όσα είδαμε στους δρόμους, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία του λιμεναρχείου. Με εξαίρεση τον Αύγουστο 2016 που η Πάρος «είδε» μία πολύ μικρή διαφορά από πέρσι (φέτος 136.122 επιβάτες, πέρσι 135.611 επιβάτες), όλοι οι προηγούμενοι μήνες της σεζόν ήταν αισθητά καλύτεροι από επιβατική κίνηση περασμένων ετών. 

Φυσικά η μικρή άνοδος από την περσινή χρονιά (περίπου 0.37%) του Αυγούστου, σε ό,τι αφορά την κίνηση από το λιμάνι, θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν είχαμε τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Λίγο το «καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω», λίγο τα ακριβά εισιτήρια των πλοίων με προορισμό την Παροναξία και τη μικρή διαφορά τους με τα αεροπορικά λόγω των προσφορών που υπήρξαν, έκαναν πολλούς παραδοσιακούς παραθεριστές της Πάρου να προτιμήσουν το αεροπλάνο. Η αλήθεια όμως για τις μουρμούρες που ακούγονται από τον επιχειρηματικό κόσμο για τις φετινές εισπράξεις, είναι αλλού.

Κατά αρχάς ο μέσος όρος της παραμονής στο νησί μας σύμφωνα με τα στοιχεία της «trivago», είναι οι 5 μέρες. Εγώ θα υποστηρίξω ότι είναι λιγότερες, καθώς οι έλληνες που παραδοσιακά επισκέπτονται το νησί μας δεν κλείνουν δωμάτια μέσω σάιτ σαν την «trivago», αλλά μένουν σε δωμάτια που έχουν ξαναμείνει στο παρελθόν. Και αν κάποιος στο νησί μας έχει κάθε δικαίωμα να είναι απογοητευμένος οικονομικά, αυτός είναι ο επιχειρηματίας των ενοικιαζομένων δωματίων. Ο λόγος; Οι λίγες μέρες παραμονής των πελατών τους.

Όσο και να επιθυμούμε όλοι το «μεγάλωμα» της σεζόν ή περισσότερο αλλοδαπούς πελάτες, η αλήθεια παραμένει μία. Η Πάρος δουλεύει εδώ και δεκαετίες με έλληνες τουρίστες και πιο πολύ με τους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής. Δηλαδή, με εκείνον τον κόσμο των μεγαλουπόλεων –που όπως και να το κάνουμε- είναι αυτός ο πληθυσμός που έχει νιώσει τις επιπτώσεις του μνημονίου περισσότερο απ’ όλους στο πετσί του. 

Η Πάρος φέτος, κατέγραψε κάποια θετικά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα λειτούργησε το νέο αεροδρόμιο, που για το 2016 μπήκαμε στο χάρτη των αεροπορικών συγκοινωνιών. Δεύτερον απέδειξε ότι είναι πολύ δύσκολο να «πεθάνει» τουριστικά. Αυτό που πλέον έχει σημασία είναι να σκύψουμε όλοι και να δούμε πως θα οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας. Και βήματα ρίχνοντας κατάρες και αναθέματα δε γίνονται…

Δ. Μ. Μ.