Αισιοδοξία για το κλειστό Παροικιάς | Χειροκροτήματα από τη νεολαία

Μέσα σε μία πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017, που συζητήθηκε το θέμα: «Αίτημα Δήμου Πάρου προς την ΚΔΕΠΑΠ για χρηματοδότηση της «Κατασκευής Κλειστού Γυμναστηρίου στο Ζευλάκι Παροικιάς» Δημοτικής Κοινότητας Πάρου».

Η προσπάθεια της ΚΔΕΠΑΠ για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στην Παροικιά που ξεκίνησε επίσημα στις 21 Ιουλίου 2016, ήρθε να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου, με αίτημα πλέον του δήμου Πάρου για τη χρηματοδότηση.

Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είχε κατακλυστεί από δεκάδες άτομα, ενώ στους διαδρόμους του δημαρχείου για πρώτη φορά έκαναν την εμφάνισή τους πολλά νέα παιδιά (αγόρια και κορίτσια) της Παροικιάς, που έχουν το δικαίωμα στο όνειρο για καλύτερες αθλητικές υποδομές και να μη βλέπουν τους συνομηλίκους τους από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού! Τα παιδιά είχαν ενθουσιασμό, άκουγαν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης ήσυχα τη συνεδρίαση, προσπαθώντας να καταλάβουν τις διαδικασίες και στο τέλος, ξέσπασαν σε δυνατά χειροκροτήματα για να ευχαριστήσουν με τον τρόπο τους!

Η εισήγηση

Η εισήγηση στο θέμα από τον προϊστάμενο του τμήματος προγραμματισμού οργάνωσης και πληροφορικής, πολιτικού μηχανικού, Ιωάννη Ταΐρη, έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια προφορικών μας συζητήσεων σας αναφέρουμε τα εξής:

-  Σύμφωνα με δελτίο τύπου για τον ετήσιο απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων το έργο «Βελτίωση και στέγαση του παλαιού γηπέδου μπάσκετ στο χώρο του δημοτικού σταδίου Σκιάθου» ολοκληρώθηκε με προϋπολογισμό 482.171,01 ευρώ. Συμπεριλαμβανομένου και του κόστους εκσκαφών και κατασκευής της βάσης του κτιρίου, η εκτίμησή μας είναι ότι το κόστος μιας παρόμοιας κατασκευής στη θέση «Ζευλάκι» θα ανέλθει περίπου στις 530.000 ευρώ.

- Το κόστος κατασκευής της «Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αρχιλόχου στη Μάρπησσα Πάρου» εκτιμάται στο 1.180.000,00 ευρώ.

Αν συνυπολογίσουμε ότι στο γήπεδο στο Ζευλάκι Παροικιάς:

- Δεν απαιτείται η εκσκαφή βραχώδους εδάφους (καθώς έχουμε παρέκκλιση ύψους)

- Δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής κάλυψης του οπότε δεν απαιτείται η κατασκευή της τοιχοποιίας με λιθοδομή και εξωτερική θερμομόνωση

- Θα γίνουν προσπάθειες ώστε να επιτραπεί ή κατασκευή του με μεταλλικό σκελετό και πετάσματα τύπου sandwich, η οροφή να κατασκευαστεί από με μεταλλικό χωροδικτύωμα και η εσωτερική τοιχοποιία από τσιμεντοσανίδα

- Οι εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου μπορούν να εκτελεστούν σε επόμενο χρονικό διάστημα

τότε το κόστος κατασκευής ενός κλειστού γυμναστηρίου στη συγκεκριμένη θέση σύμφωνα με τα συνημμένα σχέδια εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει περίπου στα 750.000 ευρώ.

Η άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι θα πρέπει να επιλεχθεί η δεύτερη λύση, παρότι έχει μεγαλύτερο κόστος, καθώς είναι πολύ πιο άρτια τεχνικά και καλύπτει σε μεγαλύτερο βαθμό τις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας, έστω και αν το έργο κατασκευαστεί σε δύο φάσεις (π.χ. ο ηλεκτρομηχανολογικός και ο αθλητικός εξοπλισμός να τοποθετηθούν σε δεύτερη φάση)».

Τι υποστήριξαν

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χρήστος Βλαχογιάννης, εξέφρασε καταρχάς τον προβληματισμό του διότι για το συγκεκριμένο θέμα -και ενώ είχε συζητηθεί στις 21/7/2016- δεν έχουν γίνει έως σήμερα οι προβλεπόμενες ενέργειες και έτσι, ακόμα, δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για το έργο.

Ο κ. Βλαχογιάννης είπε ότι σαν παράταξη τάσσονται υπέρ της δημιουργίας του κλειστού γυμναστηρίου Παροικιάς, αλλά ζήτησε να υπάρξει διασφάλιση για τις χρηματοδοτήσεις προνοιακών προγραμμάτων σε περίπτωση που υπάρχει και νέα μείωση για τις δομές αυτές από την πολιτεία. Επίσης, ο κ. Βλαχογιάννης, είπε ότι στην υπόθεση του κλειστού γυμναστηρίου πρέπει να εμπλακεί απαραίτητα και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος είχε δηλώσει στη «Φωνή της Πάρου» σε συνέντευξή του τη διάθεση –και δέσμευσή του- να βοηθήσει για τη δημιουργία του έργου.

Τέλος, ο κ. Βλαχογιάννης είπε ότι έχει την εντύπωση ότι το κόστος θα πάει σε μεγαλύτερο ύψος απ’ όσα προβλέπονται (θεώρησε πολύ πρόχειρη την κοστολόγηση), ενώ ζήτησε να υπάρξει εξασφάλιση του έργου από τυχόν παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, της πολεοδομίας, κλπ.

Από την πλευρά της ΚΕΠ-ΟΣΑ ο δημοτικός σύμβουλος Αλέξης Γκόκας, συμφώνησε σε γενικές γραμμές με τα όσα είπε ο κ. Βλαχογιάννης και υπερασπίστηκε την ανάγκη δημιουργίας του έργου κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου στην Παροικιά.

Όπως είπε «η καλύτερη επένδυση για την κοινωνία είναι ο αθλητισμός και η νεολαία». Ο κ. Γκόκας ζήτησε όταν επανέλθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να είναι καλύτερα προετοιμασμένο και με εισηγήσεις που θα έχουν τεκμηρίωση.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Ροκονίδας, είπε ότι ως παράταξη αποδέχονται το αίτημα με προϋπόθεση η ΚΔΕΠΑΠ να έχει τη δυνατότητα να καλύψει τυχόν προνοιακές ανάγκες που θα προκύψουν. Ακόμα, ο κ. Ροκονίδας αμφισβήτησε την προεργασία που έχει γίνει, και ότι με τον τρόπο που πάει να γίνει το έργο κλείνουμε την πόρτα χρηματοδότησης από την πολιτεία και την περιφέρεια.

Από την πλευρά του απαντώντας ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, είπε ότι πιθανά να χρειαστούμε τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας, όπως και στο αεροδρόμιο. Ακόμα είπε πως έχουν γίνει επαφές με τεχνικά γραφεία για την ακριβή κοστολόγηση του έργου και ανέφερε ακόμα, ότι, θα προσπαθήσει να βρει χρηματοδότηση και από άλλες πηγές, είτε από αποθεματικό άλλων νομικών προσώπων.

Τέλος, για τη συνέντευξη του κ. Χατζημάρκου στη «Φωνή της Πάρου», είπε ότι γνωρίζει τη δήλωσή του και σε συνάντηση παρουσία του έπαρχου Πάρου, Κ. Μπιζά, του είπαν ότι άλλαξε ο Νόμος για τη διάθεση 25000 ευρώ για τη μελέτη (αφού δεν απορροφήθηκαν) και πλέον η προσπάθεια για χρηματοδότηση θα συνεχιστεί σε άλλο «μέτωπο».

Ο πρόεδρος της ΚΔΕΠΑΠ, Θανάσης Μαρινόπουλος, υποστήριξε ότι δε θα προκύψει πρόβλημα με τους όρους δόμησης του κλειστού γυμναστηρίου, όπως τον διαβεβαίωσαν και οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Σε ό,τι αφορά τις προνοιακές δομές, ο κ. Μαρινόπουλος είπε πως είναι εξασφαλισμένες για 2 χρόνια, έστω και αν δοθούν οι 400000 ευρώ.

Τέλος ο κ. Μαρινόπουλος υποστήριξε πως με τη βοήθεια της τεχνικής υπηρεσίας οι τυπικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα περίπου και το θέμα θα έλθει εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση με πολύ καλύτερη μελέτη για την τελική έγκριση.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το αίτημα προς την ΚΔΕΠΑΠ.

Η ανακοίνωση

Υπό τον τίτλο: «Ο λόγος τιμής του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου υλοποιείται και στο χώρο του αθλητισμού», δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο 21/1/2017 η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την Παρασκευή 20/1/2017, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Πάρου, εγκρίθηκε ομόφωνα το αίτημα προς το Δ.Σ. της ΚΔΕΠΑΠ, για να αποφασίσει τη  δέσμευση 400.0000 ευρώ από το διαθέσιμο αποθετικό της και τη χρηματοδότηση της κατασκευής Κλειστού Γυμναστηρίου στο Ζευλάκι Παροικιάς.

Σε περίπτωση που το ποσό αυτό δεν επαρκέσει για την ολοκλήρωση του κλειστού γυμναστηρίου, ο Δήμος Πάρου θα προσπαθήσει να αντλήσει κεφάλαια από άλλους φορείς.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την πραγματοποίηση ενός πολύ σημαντικού αθλητικού έργου και υλοποιεί τη δέσμευση του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου, στην κοπή πίτας του Α.Ο.Π. το περασμένο έτος.

Επόμενο βήμα είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να ετοιμάσει τη προκαταρκτική μελέτη, προκειμένου να υποβληθεί στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο Περιφερειακής Ενότητας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προς έγκριση. 

Με δήλωση του ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε ότι «Ένα χρόνιο αίτημα ανθρώπων του αθλητισμού για τη κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου στη Παροικιά βρήκε ανταπόκριση στις μέρες μας. Ευελπιστούμε το έργο αυτό να ικανοποιήσει τις ανάγκες αθλητών, παραγόντων και φιλάθλων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η  πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής, σε συνδυασμό με την εργασιακή ικανότητα των υπηρεσιών του Δήμου μπορούν ως οφείλουν να ξεπερνούν τα προβλήματα της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας».

Ο Δήμος Πάρου προτίθεται να προσθέσει μία ακόμα αθλητική εγκατάσταση στις υπάρχουσες υποδομές, αποδεικνύοντας ότι η ενίσχυση της άθλησης και το ενδιαφέρον για τη νεολαία, είναι προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής».

ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ»