"Θησέας" Κυκλάδων | Βοήθεια χωρίς κραυγές

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ», στηρίζοντας την οικογένεια και το ρόλο του γονιού σε μια εποχή πολλών αλλαγών, διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για γονείς την τρέχουσα σχολική χρονιά 2016-2017 στα νησιά: Αμοργό, Αντίπαρο, Ίο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σύρο, Τήνο.

Έπειτα από συναντήσεις με Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο τη γνωριμία και συνεργασία για την από κοινού οργάνωση δράσεων, προσκαλούμε γονείς να συμμετέχουν σε:

- Σεμινάρια – Ομάδες Γονέων (συστηματική εκπαίδευση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σημαντικών για το γονεϊκό ρόλο)

- Εκπαιδευτικές Συναντήσεις με Συγκεκριμένη Θεματολογία (βραχείες δράσεις – εργαστήρια ανά σχολείο ή/και ανά περιοχή με θέματα που απασχολούν τους γονείς)

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι γονείς μπορούν να απευθύνονται είτε στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου τους, είτε στο Κέντρο Πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» στα τηλ. Σύρος: 22810 85149, Πάρος: 22840 24745 και Σαντορίνη:22860 21203 (www.thiseaskyklades.gr)

Σημειώνουμε ότι οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν.

Ποιοι είναι

Τις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από τον «Θησέα», τις έχουν αναζητήσει πολλοί στο νησί μας τα τελευταία χρόνια. Ίσως το συγκεκριμένο κέντρο πρόληψης είναι το πλέον «αθόρυβο» στην Πάρο, γι’ αυτό το λόγο θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» λειτουργεί στις Κυκλάδες εδώ και 17 χρόνια. Είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1998, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανάπτυξης Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς της τοπικής κοινότητας. Η χρηματοδότηση της λειτουργίας του πραγματοποιείται από τα υπουργεία Υγείας (50%) και Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (50%), ενώ ο Ο.ΚΑ.ΝΑ έχει την επιστημονική ευθύνη και εποπτεία του έργου του.

Μέλη της Αστικής Εταιρείας είναι: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δήμος Ιητών, Δήμος Σερίφου, Δήμος Πάρου, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου-Παράρτημα Κυκλάδων, Επιμελητήριο Κυκλάδων, Δήμος Θήρας, Δήμος Μήλου, Δήμος Τήνου, Δήμος Κύθνου, Δήμος Άνδρου, Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Βορείων Κυκλάδων, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Σερίφου.

Στην Πάρο ο «ΘΗΣΕΑΣ», αποτελείται από:

- Χρυσαυγή Κανελλοπούλου, Ψυχολόγος, Msc – Σύμβουλος Πρόληψης, Στέλεχος Πρόληψης και αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ της Αστικής Εταιρείας,

- Κλειώ Κουνδουράκη, Ψυχολόγος – Στέλεχος Πρόληψης

- Φωτεινή Θεοδωροπούλου, Ψυχολόγος – Στέλεχος Πρόληψης.

Η φιλοσοφία του Κέντρου

Τα προγράμματα του Κέντρου Πρόληψης διαπνέονται από τη βασική αρχή πως «Εξαρτήσεις υπάρχουν πολλές, όλες όμως είναι δευτερογενείς. Ο πρωτογενής εθισμός είναι η εξάρτηση από μια ζωή χωρίς νόημα» (Γ. Βασιλείου).

Γι’ αυτό, οι παρεμβάσεις του δεν εστιάζουν στην ίδια τη χρήση και τους κινδύνους από αυτή. Επικεντρώνονται κυρίως στις αιτίες του προβλήματος της εξάρτησης, επιδιώκοντας την προαγωγή της γενικότερης ψυχοκοινωνικής υγείας των νέων, μέσω μιας αμιγούς εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, κεντρικοί στόχοι του προγράμματος του Κέντρου Πρόληψης είναι:

1. Η ουσιαστική στήριξη των ρόλων και των συστημάτων που σχετίζονται με την προσωπική ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση του ανθρώπου, δηλαδή η στήριξη του γονιού και του εκπαιδευτικού – μια και η οικογένεια και το σχολείο αποτελούν τα δύο κατεξοχήν συστήματα που σχετίζονται με το μεγάλωμα του νέου ανθρώπου. Η συμμετοχή στα προγράμματα του κέντρου δίνει τη δυνατότητα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να επεξεργαστούν ζητήματα επαναπροσδιορισμού του ρόλου τους και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πιο ικανοί ως άνθρωποι, οι ίδιοι και τα παιδιά τους, να διαχειριστούν τη ζωή τους με τρόπο λειτουργικό και δημιουργικό σε μια πραγματικότητα, όπως η σημερινή, που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη και συνάμα απρόβλεπτη.

2. Η ενεργοποίηση θετικών διεργασιών στις ανθρώπινες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα (οικογένεια, σχολείο, ευρύτερη κοινότητα) και η ανάπτυξη ενσυνείδητης ενημερότητας γι’ αυτές.

3. Η δημιουργία δυνατοτήτων και ευκαιριών για την δημιουργία πλαισίων αυτορρύθμισης και επεξεργασίας του μεγαλώματος του ανθρώπου. Η δυνατότητα, δηλαδή, δημιουργίας μικρών κοινωνικών ομάδων σταθερής διάρκειας, οι οποίες αποτελούν ζωτικό χώρο που προάγει τη βιωσιμότητα του ψυχοκοινωνικά υγιούς, υπεύθυνου και αυτόνομου ατόμου, και κατά συνέπεια ολόκληρης της κοινωνίας.

4. Και, τέλος, η δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών τομέων και υπηρεσιών, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων της κοινότητας ώστε να αναλάβει αυτή δυναμικά την ανάπτυξη συνθηκών που είναι απαραίτητες για την προάσπιση και προαγωγή της υγείας.

Οι δράσεις

Ομάδες γονιών

Στόχος των ομάδων αυτών είναι να βοηθηθούν οι γονείς στο ρόλο τους ως «εκπαιδευτές ζωής» των παιδιών τους. Στην ομάδα γονέων και μέσα από μια βιωματική εκπαιδευτική διεργασία, οι γονείς μπορούν:

- Να μοιραστούν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς

- Να κατανοήσουν τους λόγους που κάνουν τόσο δύσκολο το έργο τους σήμερα

- Να κατανοήσουν τις ανάγκες και την συμπεριφορά των παιδιών τους

- Να αναζητήσουν τρόπους βελτίωσης της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια

- Να αναπτύξουν καινούριες δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στο ρόλο τους

- Να δουν με άλλα μάτια και να αντιμετωπίσουν με άλλους, πιο λειτουργικούς τρόπους, τις δυσκολίες στην οικογένεια

Ομάδες εφήβων

Στόχος αυτών των ομάδων είναι η δημιουργία ενός κατάλληλου χώρου μέσα στον οποίο οι έφηβοι να μπορούν να επεξεργαστούν τα θέματα της εφηβείας και την προετοιμασία τους για την ενήλικη φάση ζωής. Δουλεύοντας με βιωματικό τρόπο έχουν τη δυνατότητα:

- Να αναγνωρίσουν και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους

- Να επεξεργαστούν τις σωματικές, συναισθηματικές αλλαγές της εφηβείας

- Να εκπαιδευτούν σε προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες

- Να μάθουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιλογών και αποφάσεών τους

- Να μάθουν να αξιοποιούν τις πηγές τους (αξίες, ιδανικά, πολιτιστική κληρονομιά) για να δίνουν οι ίδιοι νόημα στη ζωή τους

Ομάδες παιδιών

Στόχος των ομάδων αυτών είναι τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με άλλα παιδιά, εκτός των συμμαθητών τους και του κοινωνικού τους περίγυρου, και μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες:

- Να φανταστούν, να δράσουν και να δημιουργήσουν συνεργατικά

- Να αισθανθούν χρήσιμα και σημαντικά στο πλαίσιο της ομάδας

- Να αναγνωρίσουν και να ενισχύσουν τις ιδιαίτερες ικανότητες τους

- Να θέσουν όρια και κανόνες για τη λειτουργία της ομάδας τους

- Να αρχίσουν να αναλαμβάνουν προσωπική ευθύνη για τα θέματα που τους αφορούν

Ομάδες εκπαιδευτικών

Οι ομάδες αυτές απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και έχουν στόχο την εμψύχωση και την υποστήριξή τους στο έργο τους. Αξιοποιώντας την ομάδα, μέσα από μια βιωματική, εκπαιδευτική διεργασία οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα:

- Να αποκτήσουν ενημερότητα, τόσο για τις κοινωνικοπολιτισμικές αλλαγές που κάνουν δύσκολο το έργο τους σήμερα, όσο και για τις νέες ανάγκες που αναδύονται

- Να επεξεργαστούν και να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο τους στη σημερινή πραγματικότητα

- Να καλλιεργήσουν δεξιότητες που υπηρετούν το σύγχρονο ρόλο τους

- Να αντιληφθούν την ομάδα ως εργαλείο δουλειάς για το παιδαγωγικό τους έργο

- Να εξασκηθούν στο συντονισμό της ομάδας-τάξης

Προγράμματα αγωγής υγείας στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό

Οι εκπαιδευτικοί, μετά από επιμόρφωση, μπορούν να αναλάβουν την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας στις τάξεις τους με την συνεργασία του Κέντρου Πρόληψης. Τα προγράμματα αυτά διαρκούν όλη τη χρονιά και υλοποιούνται εντός του σχολικού ωραρίου. Είναι βιωματικά, με συντονιστή το δάσκαλο της τάξης, και έχουν στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά στο πλαίσιο της ομάδας:

- Να αισθανθούν αποδεκτά και σημαντικά στο πλαίσιο της ομάδας-τάξης

- Να εξασκηθούν σε δεξιότητες διαλόγου και συνεργασίας

- Να μάθουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα και να εμπλουτίζονται από αυτήν

- Να εκπαιδευτούν στο να λειτουργούν συνεργατικά

- Να μάθουν να θέτουν και να τηρούν όρια και κανόνες

Οι εκπαιδευτικοί σχεδιάζουν και υλοποιούν το πρόγραμμα σε συνεργασία με τα στελέχη του Κέντρου πρόληψης και συμμετέχουν σε τακτικές συναντήσεις αξιολόγησης της πορείας του προγράμματος και επανατροφοδότησης. Για τους εκπαιδευτικούς η υλοποίηση του προγράμματος δίνει την ευκαιρία:

- Να εξασκηθούν στο συντονισμό της ομάδας με την υποστήριξη των στελεχών του Κέντρου Πρόληψης

- Να καλλιεργήσουν δεξιότητες ενσυναίσθησης, ηγεσίας και επικοινωνίας

- Να εξοικειωθούν με την διαδικασία της μάθησης που αξιοποιεί το συναισθηματικό δυναμικό της τάξης

- Να δημιουργήσουν και να συμμετέχουν σε δίκτυα στήριξης και ανταλλαγής με άλλους εκπαιδευτικούς.

ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ».