Απάντηση του προέδρου του Κ.Υ. Σπ. Λάβδα, στον παπά Στέλιο

Από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Υγείας Πάρου-Αντιπάρου, κ. Σπυρίδωνος Λάβδα, λάβαμε την παρακάτω επιστολή σχετικά με ανάρτηση του πατρός Στ. Μπιζά στο διαδίκτυο.

Η επιστολή του κ. Σπ. Λάβδα, έχει ως εξής:

«Σε προσωπική ηλεκτρονική σελίδα με υπογραφή παπά-Στέλιος δημοσιεύτηκε μια σκληρή επίθεση του εν λόγω Ιερωμένου, εναντίον των πάντων και κυρίως του Κ.Υ. Πάρου-Αντιπάρου, με αφορμή τη νοσηλεία του πεθερού του κατά τις ημέρες της 29ης, 30ης και 31ης Δεκεμβρίου.

Αρχικά αρνήθηκα να πιστέψω ότι αυτό το δημοσίευμα προήρχετο από ιερωμένο εκφραστή της αλήθειας και της πανανθρώπινης αγάπης.

Διερεύνησα λοιπόν με ιδιαίτερη επιμέλεια τα γεγονότα όπως αναφέρονται στο εν λόγο δημοσίευμα, διότι βάλλει ο Ιερωμένος εναντίον του Κ.Υ. Πάρου, στην πιο ακατάλληλη στιγμή, όταν γίνεται μία μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια στους 2 ½ μήνες της θητείας μου ως Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, να ανασυγκροτηθεί και να προσφέρει κατά το μέτρο του δυνατού στους ασθενείς.

Δεν μπορώ να παραβλέψω, αντιθέτως νιώθω το χρέος, να αναφερθώ στο υπάρχον Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που με υπερβάλλοντα ζήλο, επιστημοσύνη και μοναδικό ήθος προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες.

Με ξένισε λοιπόν αυτό το δημοσίευμα, γιατί στους λίγους μήνες της θητείας μου, έχω εισπράξει θετικά σχόλια και ευχαριστίες από ένα πλήθος ανθρώπων, τους οποίους αγκάλιασε το προσωπικό του Κέντρου μας, με αγάπη και ευσυνειδησία κατά τις ημέρες και ώρες εξέτασης και νοσηλείας τους.

Έτσι λοιπόν, μετά από ιδιαίτερη και λεπτομερή διερεύνηση, είμαι σε θέση να ενημερώσω με υπεύθυνο τρόπο, πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα και να σχολιάσω αυστηρά το εμπαθές, αναληθές και απαράδεκτο αυτό δημοσίευμα, που δεν θα μπορούσε να προέρχεται, έστω και αν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, από έναν Ιερωμένο, κήρυκα της συγνώμης και της αγάπης.

Αρχικά θα ομολογήσω ότι περίμενα να περάσουν λίγες ημέρες πριν απαντήσω, μήπως τώρα που καταλάγιασε ο αδικαιολόγητος εκνευρισμός του Ιερωμένου, που τον οδήγησε σε φωνασκίες και ανάρμοστη συμπεριφορά, θα είχε το θάρρος να ζητήσει συγνώμη καταρχάς από το Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και από όλους αυτούς που ήταν παρόντες στις θλιβερές απειλές του Ιερωμένου και στους απρεπείς χαρακτηρισμούς του όπως «τώρα θα βγάλω τα ράσα και θα σας δείξω».

Θα τονίσω ακόμη την απαξιωτική συμπεριφορά προς τους Ιατρούς, τόσο τη δική του, όσο και των λοιπών συγγενών του ασθενούς, που οδήγησαν τις δύο εφημερεύουσες Ιατρούς, να κλειστούν στο γραφείο τους, για να αποφύγουν μια ανεξήγητη και αδικαιολόγητη οργή.

Χαρακτηριστικά θα αναφέρω μεταξύ των άλλων ,τις φράσεις κατά των γιατρών «βγείτε έξω σκυλιά και ανεγκέφαλες»!!!

Ο εκνευρισμός και οι φωνές, σε αυτές τις στιγμές, όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά δημιουργούν σύγχυση και παρερμηνεία των γεγονότων, κυρίως όμως εμποδίζουν το Ιατρικό προσωπικό, να προσφέρει με καθαρό μυαλό τις πολύτιμες για τον ασθενή υπηρεσίες του.

Η εκτίμηση του Ιατρικού προσωπικού του Κ.Υ. Πάρου –Αντιπάρου για το εν λόγω περιστατικό, όπως προέκυψε από το ηλεκτροκαρδιογράφημα και τις λοιπές εξετάσεις, πιθανολογούσε και το ενδεχόμενο εμφράγματος, το οποίο αντιμετωπίστηκε με την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική αγωγή, ενώ ταυτόχρονα είχε αρχίσει μια συνεχής επικοινωνία με το ΕΚΑΒ Αθηνών, στο οποίο απεστάλησαν τα στοιχεία των εξετάσεων.

Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε να αποσταλεί ελικόπτερο διακομιδής με τα δέκα τουλάχιστον μποφόρ της 29ης και 30ης Δεκεμβρίου.

Φρονώ ότι η Χριστιανοσύνη του Ιερέα, δεν θα του επέτρεπε να έχει την απαίτηση διακομιδής με τα παραπάνω μποφόρ, που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή 5 τουλάχιστον ατόμων, χωρίς άφευκτη ανάγκη, όπως τελικά αποδείχτηκε.

Αλλά ματαίως κάνουμε αυτή τη σκέψη, γιατί το μόνο που ένοιαζε τον Ιερωμένο, ήταν σώνει και καλά η μεταφορά του συγγενούς του.

Μετά τις άνω ημερομηνίες, όταν ο καιρός είχε ηρεμήσει, συνεχίσαμε να ζητάμε από το ΕΚΑΒ τη διακομιδή προκειμένου, για μεγαλύτερη διασφάλιση, να αποσταλεί ο ασθενής στην Αθήνα και να λάβουμε και πάλι την απάντηση ότι ήταν αδύνατη η αποστολή.

Σημειώνω

ΟΤΙ ΤΗ ΔΙΑΚΟΜΙΔΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΘΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ.

Ταυτόχρονα ο εφημερεύων καρδιολόγος του ΕΚΑΒ, μας προέτρεψε να έχουμε επικοινωνία με τον καρδιολόγο Ιατρό του Νοσοκομείου Σύρου, όπως και έγινε και ο οποίος μελετώντας τις εξετάσεις που αποστείλαμε, μας ζήτησε να δώσουμε εξιτήριο στον ασθενή και να μην τον στείλουμε ούτε στη Σύρο.

Η ευσυνειδησία όμως και η συναίσθηση ευθύνης των Ιατρών του Κ.Υ., τους οδήγησε να αποφασίσουν τη διακομιδή προς το Νοσοκομείο Σύρου και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, συνόδευε και επιμελείτο του περιστατικού, ο Καρδιολόγος του Κέντρου μας και παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε άδεια, έδειξε ιδιαίτερη ευσυνειδησία και στάθηκε στο πλευρό του ασθενούς, γεγονός που παρέλειψε να αναφέρει ο Ιερωμένος, αντιθέτως σχολιάζει ειρωνικά στο δημοσίευμά του, ότι ο εν λόγω Ιατρός, πήγαινε για ρεβεγιόν στη Σύρο.

Ναι παπά-Στέλιο, βρισκόταν σε άδεια και είχε το δικαίωμα να ζήσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κοντά στους δικούς του και αυτό σε ενοχλούσε;

Μέσα στην κακόπιστη κριτική του, κάνει επίσης σχόλιο γιατί φεύγουν τα χρήματα εκτός για εξετάσεις και φάρμακα, αφού μέσα στο Κ.Υ. δεν υπάρχει τίποτα.

Ξεχνάει ο παπά-Στέλιος μέσα στην περίεργη παραποίηση της αλήθειας, ότι στο Κ.Υ. υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης πρωτοβάθμιων κυρίως περιστατικών, αλλά και πληρότητα φαρμάκων.

Δεν θα πρέπει να μη σχολιάσω και να μην καταγγείλω την απαράδεκτη αναφορά που κάνει ο παπά-Στέλιος, γράφοντας ότι ενώ το προσκύνημα παρείχε στο σύλλογο φίλων του Κ.Υ. 500,00 ευρώ, προσφορά για αγορά πετρελαίου, δεν υπήρχε 24ωρη λειτουργία των καλοριφέρ .

Αναφέρεται σε ένα γεγονός που η ταπεινότητα και η σεμνότητα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κκ. Καλλίνικου, δεν θα επέτρεπε σε κανέναν να το εμφανίσει δημόσια .

Δεν γνωρίζω ποιας ασυλίας απολαμβάνει ο παπά-Στέλιος για τέτοια δημοσιεύματα και για τέτοιες συμπεριφορές.

Όμως παπά-Στέλιο με 500,00 ευρώ πετρέλαιο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει 24ωρη λειτουργία των καλοριφέρ για ακίνητο 1.000 τ.μ. πέραν των 5 ημερών περίπου .

Έπρεπε όμως μέσα στο χρέος της αλήθειας, να αναφέρει ότι στο βαρύ αυτό χειμώνα, υπήρχε 24ωρη κάλυψη από το κλιματιστικό του θαλάμου νοσηλείας, που παρείχε ζεστασιά και θαλπωρή στον ασθενή του.

Το χειρότερο το άφησα για το τέλος, γιατί ο συντάκτης κατρακυλάει ακόμη περισσότερο.

Πολιτικολογεί με τρόπο ανενδοίαστο, κάνει τον θεματοφύλακα αξιών και μιλάει για πολέμους με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας.

Απειλεί δε, κάθε εκλεγμένο άρχοντα, λέγοντας «το καλό που τους θέλω είναι να μην τους δω μπροστά μου» και κλείνει μιλώντας για ηθικούς αυτουργούς, που οδήγησαν σε αυτό το κατάντημα του Κ.Υ.

Η ιδεοληψία του συντάκτη, αναλογεί σε πολέμους, απειλές και επιθέσεις, εναντίον των εκλεγμένων που εξέλεξε ο λαός και ο ίδιος ο κόσμος θα τους κρίνει και πάλι και όχι ο παπά –Στέλιος που εμφανίζεται να εκφράζει το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το σύνολο των πολιτών, ενώ δεν εκφράζει παρά μόνο τον εαυτό του.

Όσον αφορά το χαμόγελο των παιδιών παπά-Στέλιο που δήθεν αποτελεί την έννοια σου, ενισχύεται και πλατειάζει από κηρύγματα αγάπης και όχι μίσους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΒΔΑΣ».