Πωλείται το Παντερονήσι

11.jpg

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» στις 2/10/2017 κάνει αναφορά για πώληση νησιών στην Ελλάδα με μείωση τιμών που μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε έως 60%, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν πριν από την οικονομική κρίση.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική αυτή πτώση, οι συναλλαγές τέτοιων ακινήτων παραμένουν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 μέχρι σήμερα και παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια νέα αγοραπωλησία ιδιωτικού νησιού. 

Υπολογίζεται ότι σήμερα πωλούνται πάνω από 40 ιδιωτικά νησιά στην Ελληνική επικράτεια. Ο λόγος είναι η επιβολή του ΕΝΦΙΑ, που έχει πολλαπλασιάσει το κόστος κατοχής τέτοιων ακινήτων, δεδομένου ότι η πλειονότητα των εν λόγω ακινήτων αφορά σε εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες στρέμματα.

Μεταξύ των νησιών που είναι προς πώληση η «Κ» αναφέρει και το Παντερονήσι, έκτασης 480 στρεμμάτων, του οποίου η τιμή ανέρχεται στα 6 εκ. ευρώ.

Το Παντερονήσι (Τοπική Κοινότητα Αγκαιριάς), ανήκει στον δήμο Πάρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με τον Νόμο «Καλλικράτης». Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο ¨Καποδίστριας», μέχρι το 2010, το Παντερονήσι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Νάουσας.

Τέλος, το σπήλαιο στο Παντερονήσι (κοντά στο Τηγάνι), βρίσκεται σε μέγιστο βάθος 30+ μέτρα και σε τοίχο 12 μέτρα.