Διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας στη Βαρκελώνη | Δυναμικά ο Ραχόι προειδοποιεί για διώξεις

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην Ισπανία. Η ισπανική Γερουσία ανέστειλε την αυτονομία της Καταλονίας ενεργοποιώντας το άρθρο 155 για την άμεση διακυβέρνηση της περιφέρειας από την κεντρική κυβέρνηση της χώρας..

Νωρίτερα το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Η πρόταση για ανεξαρτησία εγκρίθηκε με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά ψηφοδέλτια σε σύνολο 135 βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Σώματος.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε την ολομέλεια της Γερουσίας για την ψήφο της υπέρ της άρσης της αυτονομίας της Καταλονίας, σημειώνοντας ότι η απόφαση του περιφερειακού καταλανικού κοινοβουλίου περί ανεξαρτησίας είναι ποινικά κολάσιμη πράξη. «Η κυβέρνηση θα λάβει τα μέτρα που αντιστοιχούν σε αυτή την κατάσταση, για την αποκατάσταση της νομιμότητας», πρόσθεσε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για ηρεμία σε ένα τουίτ που ανήρτησε μερικά λεπτά μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο. «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Σε πληροφορίες του ισπανικού Τύπου, ο οποίος επικαλείται δικαστικές πηγές, αναφέρεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας θα κινήσει αμέσως διαδικασία δίωξης Καταλανών αξιωματούχων για το αδίκημα της στάσης (εξέγερσης) και πιθανόν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Καταλανούς βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία για την ανεξαρτησία.

Η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε τους δημόσιους υπαλλήλους να μην ακολουθήσουν τις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης  και να αποκριθούν με «ειρηνική αντίσταση»,μετά την επιβολή της άμεσης διακυβέρνησης της περιφέρειας από τη Μαδρίτη.

Τέλος, ο Μαριάνο Ραχόι απευθύνει διάγγελμα στον ισπανικό λαό, ενώ στους δρόμους της Βαρκελώνης διαδηλώνουν υπέρ της ενότητας.

* Με πληροφορίες από «ΑΥΓΗ» και «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».