Η Λαϊκή Συσπείρωση για τα "προεκλογικά" δελτία τύπου του δήμου Πάρου, για τα δημοτικά τέλη

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, κύριο θέμα συζήτησης ήταν η πολυδιαφημισμένη από τη δημοτική αρχή εδώ και καιρό μείωση των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2018. Αυτές οι μειώσεις σύμφωνα με τον Δήμαρχο μπόρεσαν να δοθούν λόγω πλεονασμάτων.

Φαίνεται ότι ξεχνά ότι τα πλεονάσματα αυτά έχουν προκύψει από την αφαίμαξη των νοικοκυριών, για ακριβοπληρωμένες υπηρεσίες, επομένως δεν χαρίζει τίποτα.

Αρέσκεται η δημοτική αρχή να μιλάει με ποσοστά για να εντυπωσιάζει. Να ποια είναι η αλήθεια των απόλυτων αριθμών. Για μια κατοικία 100 m² η μείωση είναι από 14 μέχρι 19 ευρώ το χρόνο και για τα καταστήματα 100 m² 1 ευρώ το χρόνο! Το δε  κόστος απαλλαγής για τις λεγόμενες «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» συνολικά 30.000 ευρώ.

Για μια ακόμα φορά τονίσαμε ότι για μας παραμένουν στην πρώτη γραμμή τα αιτήματα για:

- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των δημοτικών αναγκών.

- Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και τη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Για μια ακόμα φορά τονίσαμε ότι η Πάρος δεν πνίγηκε στο σκουπίδι κατακαλόκαιρο γιατί 30 περίπου συμβασιούχοι δουλεύουν μέχρι σήμερα, πέντε μήνες δηλαδή, απλήρωτοι θύματα της κυβερνητικής αναλγησίας και της δημοτικής αδιαφορίας.

Για μια ακόμα φορά θέσαμε ζητήματα βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας.

Για μια ακόμα φορά θέσαμε το ζήτημα υπέρογκων δαπανών σε χαριστικές εργολαβίες.

Για μια ακόμα φορά ζητήσαμε διαφοροποίηση των συντελεστών επαγγελματικής στέγης. Μεγάλες επιχειρήσεις, επενδύσεις υψηλής κερδοφορίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλοι δεν είναι δυνατόν να έχουν τον ίδιο συντελεστή με μικροεπαγγελματίες που φτύνουν αίμα για να τα φέρουν βόλτα

Προτείναμε ένταξη σε χαμηλό συντελεστή υπογείων, κλειστών γκαράζ, ημιυπαίθριων χώρων και ιδρυμάτων.

Καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο, που δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία, μέτρων απαλλαγής ή μείωσης των δημοτικών τελών για τις παρακάτω κατηγορίες:

Πλήρη απαλλαγή σε άπορες οικογένειες

Πλήρη απαλλαγή σε άτομα με αναπηρία άνω των 67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 €. 

50% απαλλαγή σε άτομα με αναπηρία άνω των 67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 €. 

Πλήρης απαλλαγή για πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000€.

50% απαλλαγή για πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000€.

Πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000€.

50% απαλλαγή για τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000€.

Πλήρης απαλλαγή για μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000€.

50% απαλλαγή για μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος), με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000€, να μην έχουν άλλη ακίνητη ιδιοκτησία, και για κατοικία μέχρι 100 τ.μ.. 

Φυσικά τα πανηγυρικά, πρώιμα προεκλογικά δελτία τύπου του Δημάρχου δεν λένε κουβέντα, γιατί αρνιέται τις προτάσεις μας. Ας μη μας πει ότι δεν είναι κοστολογημένα, γιατί εμείς επαναλαμβάνουμε εδώ και τρία χρόνια τις ίδιες προτάσεις. Αν πίστευε σε αυτές θα τις είχε κοστολογήσει. Είναι όπως φαίνεται πιο βολικό για τη δημοτική αρχή να φορτώνονται τα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά και όχι σε αυτούς που έχουν και πρέπει να πληρώσουν.