Τα αδέσποτα στην Ελλάδα | Της Στ. Κυριακίδου

Αναπόσπαστο στοιχείο του Ελληνικού τοπίου αποτελούν οι αδέσποτοι σκύλοι και γάτες, αφού σε όποιο μέρος της χώρας μας και αν βρεθεί κανείς, μπορεί να παρατηρήσει τους τετράποδους φίλους μας να βολτάρουν, να αράζουν, να λιάζονται, μόνοι τους ή σε αγέλες.

Από πού όμως προκύπτουν τα αδέσποτα ζώα; Σύμφωνα με την Έλενα Δέδε από την πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων «Dog’s Voice» οι αδέσποτοι σκύλοι προέρχονται σε ποσοστό 70% από γέννες δεσποζόμενων ή ημι-δεσποζόμενων σκύλων ενώ ο πληθυσμός αδέσποτων γατών προέρχεται κατά 72% από τις ήδη αδέσποτες γάτες που αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.

Από τις γέννες αυτές οι δρόμοι της χώρα μας έφτασαν στο σημείο να «φιλοξενούν» περίπου 1,8 εκατομμύρια αδέσποτους σκύλους και 2 εκ. αδέσποτες γάτες. Για τον λόγο αυτό οι φιλοζωικές οργανώσεις υπογραμμίζουν συνεχώς ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να στειρώνουν τα κατοικίδιά τους, αλλά και όσοι θέλουν να αποκτήσουν κατοικίδιο να μην αγοράσουν ένα αλλά να υιοθετήσουν, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων. Παρόλα αυτά, το ποσοστό των επιτυχών υιοθεσιών, σύμφωνα με έρευνα του D»og’s Voice» σε 50 φιλοζωικές, άγγιξε το 58% το 2016. Τα υπόλοιπα ζώα είτε επεστράφησαν είτε εγκαταλείφθηκαν εκ νέου στον δρόμο.

Τα ζώα στον δρόμο υποφέρουν αφού πεινάνε, διψάνε, κινδυνεύουν από τα διερχόμενα τροχοφόρα και φυσικά τον χειμώνα κρυώνουν.

Σε αρκετά σημεία της χώρας μας από φιλόζωους τοποθετήθηκαν αυτοσχέδιες ταΐστρες και ποτίστρες για την καλύτερη διαβίωση των αδέσποτων οι οποίες όμως στην συνέχεια είτε αφαιρέθηκαν από άτομα που διαφωνούσαν με την κίνηση αυτή, είτε σταμάτησαν να τροφοδοτούνται. Κάποια αδέσποτα αναλαμβάνει ο δήμος της κάθε περιοχής να τα εμβολιάσει. Ο αριθμός τους όμως είναι τόσο μεγάλος που είναι σχεδόν αδύνατο να εμβολιαστούν όλα. Έτσι οι σκύλοι που δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν από αρρώστιες όπως τύφο, καλααζάρ ή λύσσα από την οποία μπορεί να προσβληθεί και ο άνθρωπος σε περίπτωση που το άρρωστο ζώο τον δαγκώσει.

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ζώα αυτά είναι η κακοποίηση. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα κακοποιούνται περίπου 870.000 ζώα.

Η ταλαιπωρία των ζώων πάντως δεν τελειώνει στους δρόμους αφού πολλοί ιδιόκτητοι σκύλοι περνάνε όλη τους τη ζωή δεμένοι σε κάποια αυλή ή παρατημένοι σε κάποιο μπαλκόνι, εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, στερούμενοι φροντίδας και αγάπης.

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις όσο και να ψάξεις δε μπορείς να εντοπίσεις αδέσποτα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να πραγματοποιείται υποχρεωτική στείρωση σε δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα και η αναπαραγωγή τους να πραγματοποιείται ελεγχόμενα επαγγελματίες εκτροφείς ζώων. Έτσι, θα πάψουμε να γινόμαστε μάρτυρες της εξαθλίωσης των αθώων αυτών πλασμάτων.

Σταματούλα Κυριακίδου