Νησιά χωρίς πλαστική σακούλα

«Πριν το πετάξεις, σκέψου! Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ξανά;». Με αυτό το σλόγκαν το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) και την υποστήριξη των ΔΕΗ, ΕΕΑΑ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες πραγματοποιεί το διάστημα 20-24 Νοεμβρίου δράσεις ευαισθητοποίησης σε 28 νησιά-μέλη του, μοιράζοντας πάνινες τσάντες σε 49 σχολεία και περισσότερους από 1700 μαθητές Γυμνασίων-Λυκείων!

Η εκστρατεία οργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων – ΕΕΜΑ (European Week for Waste Reduction - EWWR), μιας πρωτοβουλίας για την υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με την αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων και των πόρων συνολικά.

Η ΕΕΜΑ λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και φέτος έχει θέμα “Give it a new life / Δώσ' του μια καινούρια ζωή” με δράσεις που υλοποιούνται μεταξύ 18 και 26 Νοεμβρίου σε όλη την Ευρώπη και εστιάζουν στην επαναχρησιμοποίηση και επισκευή των προϊόντων.

Η δράση του Δικτύου ΔΑΦΝΗ θα ευαισθητοποιήσει τόσο τους μαθητές όσο και τις οικογένειές τους, συμβάλλοντας στην υιοθέτηση πάνινων τσαντών πολλαπλών χρήσεων και μείωση των πλαστικών. Αποτελεί επομένως μια πολύ καλή ευκαιρία ενεργοποίησης των κατοίκων των νησιών προς μια πιο αποδοτική και βιώσιμη διαχείριση των πόρων τοπικά.

Συνδέεται δε άμεσα με την Πρωτοβουλία “Έξυπνα Νησιά”, την οποία συντονίζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ και η οποία προτάσσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των πόρων και υποδομών τοπικά – ενέργεια, μεταφορές, απορρίμματα, νερά – για τη μετάβαση των νησιών προς μια κυκλική οικονομία και βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. 

Η δράση θα προβληθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με καταχώρηση στο διαδραστικό χάρτη της ιστοσελίδας της ΕΕΜΑ (www.ewwr.eu) και συμμετοχή σε διαγωνισμό, όπου θα βραβευτούν οι καλύτερες πρακτικές από όλη την Ευρώπη.