Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Ιπποκράτης Παπαβασιλείου

Γεννήθηκε στην Παροικιά, στις 28 Οκτωβρίου 1868. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, απ’ όπου αποφοίτησε στις 5-8-1889 ως ανθυπολοχαγός μηχανικού και έκανε μετεκπαίδευση στο Βερολίνο. 

Μετείχε στους πολέμους 1897, 1912-1913, αλλά το όνομα του έχει συνδεθεί με την κήρυξη του πολέμου 1940, αφού υπόγραψε το ιστορικό έγγραφο και μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων του. 

Διετέλεσε επιτελάρχης της 2ης Μεραρχίας, επιτελάρχης του Α’ Σώματος Στρατού, κ.α. Χάρη στις ικανότητες του που τον διέκριναν, έφθασε στο βαθμό του αντιστράτηγου και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Ελλάδας από το Ιωάννη Μεταξά (1936-1941), διατέλεσε υπουργός Ναυτικών. Σε αυτόν οφείλεται η εκπόνηση τοπογραφικών χαρτών και στρατηγικών μελετών, που υπήρξαν πολύτιμα για την προετοιμασία της Ελλάδος για τον πόλεμο του 1940-41 αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Λόγω της ιδεολογίας του βρέθηκε εξόριστος αρκετές φορές εκτός ή εντός Ελλάδος και φυλακίστηκε στην κατοχή από τους Γερμανούς. Ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα Ευγενίδου, με την οποία απόκτησαν, τον Δημήτριο και την Αργυρώ. 

Το πατρικό του βρίσκεται στην οδό «Λοχαγού Κορτιάνου», αρχοντικό χτισμένο το 1600, ιδιοκτησία οικογένειας Μαυρογένη, που ήταν το γένος της μητέρας του. Απεβίωσε στις 16 Οκτωβρίου 1951 σε ηλικία 83 ετών.  

(πηγές «Διαδίκτυο»)
Η οδός του ξεκινάει από την οδό «Παναγιώτη Καλλιέρου», έως την οδό «Μακεδονίας».

Χριστόδουλος Μαούνης
Μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικιάς