Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Αγία Άννα

Ένα μικρό καλντερίμι με βαθμίδες, ανάμεσα σε πεύκα και αθάνατα, που οδηγεί στον ομώνυμο λόφο, που τον στολίζουν οι ανεμόμυλοι και το παρεκκλήσιο της Αγίας Αννας, το οποίο είναι ένα μικρό μονόκλιτο, επιπεδόστεγο παρεκκλήσιο, με μονότοξο, βαθμιδωτό καμπαναριό. 

Το γραφικό αυτό παρεκκλήσιο είναι κτισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από αρχαία μάρμαρα. Στο υπέρθυρο της εισόδου είναι χαραγμένες δύο χρονολογίες. Το 1600 που δηλώνει την ανέγερση του και το 1900 που αφορά τη ριζική του ανακαίνιση. Ο γύρω από το παρεκκλήσιο χώρος έχει διαμορφωθεί σε μικρή πλατεία και σε ωραίες περιφραγμένες πρασιές. 

Η ανακαίνιση του παρεκκλησίου και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με την πρωτοβουλία και την επίβλεψη του φωτισμένου δάσκαλου της εποχής εκείνης Παναγιώτη Καλλιέρου, που μαζί με τους μαθητές του εργάσθηκαν για τον εξωραϊσμό του λόφου. 

Από τότε και μέχρι σήμερα ο χώρος αυτός φιλοξενεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, πανηγύρια, γάμους, βαπτίσεις, σαν σημείο συνάντησης και για στιγμές χαλάρωσης αγναντεύοντας τη θάλασσα, αλλά πιο πολύ το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα της Παροικιάς.

(πηγές «Παρεκκλήσια και εξωκλήσια της Πάρου») 
Η οδός ξεκινάει από την οδό «Γιάννη Πάριου», έως το δημαρχείο και την οδό «Νικολάου Περαντινού».

Χριστόδουλος Α. Μαούνης
Μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικιάς