Στατιστική... και γάμοι στην Πάρο!

Μερικά εντυπωσιακά νούμερα παρουσιάζονται στα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι αφορά το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας, καθώς το 2017 σημειώθηκαν στην Ελλάδα 31.397 περισσότεροι θάνατοι από τις γεννήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, έχουν καταγραφεί για το 2017 (στοιχεία τέλη Νοεμβρίου) 81.850 γεννήσεις και 113.247 θάνατοι. Ο αριθμός των περισσότερων θανάτων από γεννήσεις στη χώρα μας είναι συνεχώς αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια. Πέρσι (2016) είχαμε 25.205 περισσότερους θανάτους, το 2015 είχαμε 29.801 περισσότερους θανάτους και το 2014 είχαμε 20.659 περισσότερους θανάτους. Δηλαδή, λίγο πολύ, έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια μία πόλη με τον πληθυσμό του Βόλου!

Σε ό,τι αφορά τους γάμους στη χώρα μας αυτί κυμαίνονται κάθε έτος περίπου από 50 έως 53.000 παρά του ότι έχουν αυξηθεί πολύ τα σύμφωνα συμβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2014 είχαν καταγραφεί 1.568 σύμφωνα συμβίωσης, το 2015 ανήλθαν στα 2.537, το 2016 έφθασαν στις 3.679 και έως τον Νοέμβριο του 2017 ανήλθαν στα 4.259! Όμως αυξημένα είναι και τα διαζύγια, καθώς έως τον Νοέμβριο του 2017 είχαμε 12.732 ενώ το 2016 είχαμε 12.422. Παρά ταύτα ο αριθμός των διαζυγίων των διαζυγίων είναι μικρότερος από τα πρώτα χρόνια του μνημονίου στην Ελλάδα, που ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, με «πρωταθλητή» διαζυγίων το 2014 που είχαμε 18.353!  Σύμφωνα όμως με τους αναλυτές είναι πολλά περισσότερα τα διαζύγια, καθώς λόγω των οικονομικών προβλημάτων πολλά ζευγάρια δεν πηγαίνουν στους δικηγόρους γι’ αυτά και απλά είναι σε διάσταση.

Κυκλάδες

Για το 2017 στις Κυκλάδες είχαμε 1.074 θανάτους και 198 γεννήσεις. Το νούμερο βέβαια των γεννήσεων είναι πλασματικό, καθώς οι μητέρες των περισσότερων μωρών δε γεννούν στα νησιά μας, αλλά στα αστικά κέντρα και κυρίως, στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά τους γάμους στις Κυκλάδες, είχαμε 2.055. Και αυτός ο αριθμός είναι πλασματικός όμως, αφού στα νησιά μας έρχονται πολλοί από τα αστικά κέντρα και το εξωτερικό για να παντρευτούν εδώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Μικρές Κυκλάδες, που οι γάμοι που καταγράφονται στα ληξιαρχεία αυτών των νησιών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στα Κουφονήσια π.χ. όλες οι άλλες μετρήσεις των ληξιαρχικών πράξεων για το 2017 είναι μηδέν, αλλά έχουν καταγραφεί 13 γάμοι τους καλοκαιρινούς μήνες!

Εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των συμφώνων συμβίωσης στις Κυκλάδες, αφού αυτός φτάνει έως τον Νοέμβριο του 2017 τους 80 με «πρωταθλητές» τη Σαντορίνη πρώτη, την Πάρο δεύτερη και τη Μύκονο τρίτη.

Αντίπαρος – Πάρος

Στην Αντίπαρο για το 2017 έχουν καταγραφεί 8 θάνατοι, 0 γεννήσεις, 16 γάμοι, 4 διαζύγια και κανένα σύμφωνο συμβίωσης.

Στην Πάρο για το 2017 έχουν καταγραφεί 117 θάνατοι, μία γέννηση, 139 γάμοι, 2- διαζύγια και 11 σύμφωνα συμβίωσης.

Οι γάμοι

Το απέραντο γαλάζιο και το ειδυλλιακό τοπίο των νησιών, έχει οδηγήσεις εκατοντάδες ζευγάρια να θέλουν ο γάμος να γίνει στις Κυκλάδες.

Ένας ρομαντικός γάμος που συνοδεύεται από Μεσογειακές εικόνες οδηγεί τα ζευγάρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό στα νησιά μας. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πρωτοπόρες σε ό,τι αφορά τους γάμους. Στην Ελλάδα τα σκήπτρα για τη «βιομηχανία» των γάμων έχουν η Ρόδος και η Κως, και ακολουθούν η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Σκιάθος. Η τουριστική βιομηχανία των γάμων είναι ουσιαστικά στα σπάργανα ακόμα στη χώρα μας και μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα άρχισε να υπάρχει ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Γύρω από αυτές τις εκδηλώσεις λειτουργούν δεκάδες επαγγέλματα. Καταρχήν οι χώροι διεξαγωγής των εκδηλώσεων, στη συνέχεια τα τουριστικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, εταιρίες εστίασης, φωτογράφοι, κομμωτές, make-up artists, κλπ.

Η χώρα μας δέχεται γι’ αυτό τον σκοπό νεόνυμφους απ’ όλο τον κόσμο, με πρώτους πελάτες τους Βρετανούς, αλλά και τους Αμερικάνους, Αυστραλούς, Καναδούς, Ρώσους (οι πλέον πολυδάπανοι σε παρόμοιες εκδηλώσεις), Λιβανέζους και Ισραηλινούς. Τελευταία υπάρχει «ρεύμα» από το Μεξικό, αλλά και τον Άγιο Δομίνικο!

Στην Πάρο

Μεταξύ σοβαρού και αστείου πρέπει να γράψουμε ότι ο «παπάς» στην Πάρο που κάνει τους περισσότερους γάμους είναι γένους θηλυκού (!) και πιο συγκεκριμένα η αντιδήμαρχος Δώρρα Σαρρή Παπακυρίλλου, η οποία είναι εκείνη που τελεί τους πολιτικούς γάμους στον δήμο μας.

Στην Πάρο το 2014 είχαμε 164 γάμους εκ των οποίων οι 28 ήταν πολιτικοί γάμοι, το 2015 είχαμε 172 γάμους εκ των οποίων οι 60 ήταν πολιτικοί γάμου, το 2016 είχαμε 169 γάμους εκ των οποίων οι 58 ήταν πολιτικοί γάμοι και το 2017 έως σήμερα έχουμε 66 πολιτικούς γάμους.

Για το 2018 τα πράγματα φαίνονται ακόμα πιο ενθαρρυντικά, καθώς όπως μας είπε η αντιδήμαρχος Πάρου, Δώρα Σαρρή, έχουν κλειστεί ήδη γύρω στους 80 πολιτικούς γάμους! Ο κύριος λόγος της εκρηκτικής ανόδου των πολιτικών γάμων το 2018 στο νησί μας είναι ότι τόσο η Σαντορίνη, όσο και η Μύκονος, δεν έχουν ανοιχτές ημερομηνίες για πολιτικούς γάμους πριν το 2020!

Στην ιστοσελίδα του δήμου Πάρου και στην ενότητα για τους γάμους γίνεται προσπάθεια για να διαφημιστούν παρόμοιες εκδηλώσεις. Η ιστοσελίδα μάλιστα προτείνοντας ωραίους τόπους σημειώνει: «Οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια είναι πάρα πολλά. Αν δεν έχετε κάτι συγκεκριμένο να σας συνδέει με κάποιο από αυτά, οι πιο αγαπημένες τοποθεσίες είναι οι:

Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή

Η Αγία Άννα στην Πάνδροσο

Ο Άγιος Φωκάς στην είσοδο του λιμανιού της Παροικιάς

Ο Άγιος Ιωάννης στις Κολυμπήθρες

Η Ζωοδόχος Πηγή στη Λάγγερη

Ο Άγιος Νικόλαος στο Πίσω Λιβάδι

Ο Άγιος Νικόλαος στο Πυργάκι».

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα: «Είτε αρχίσει η σχέση σας στην Πάρο, είτε ανθίσει σε αυτή, αποτελεί σίγουρα ένα σημείο αναφοράς. Μπορεί να έχετε δει φωτογραφίες, ή να έχετε παρευρεθεί σε γάμο στο νησί. Κάπως έτσι, έχει γεννηθεί στη σκέψη σας η επιθυμία να παντρευτείτε σε ένα μέρος που αγαπάτε και σηματοδοτεί κάτι για σας.

Εδώ, μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλα όσα ονειρευτήκατε. Οργανώστε έναν κοσμοπολίτικο γάμο με νότες φολκόρ ή ένα γάμο μίνιμαλ, ένα γάμο που θα τον ζήλευε η ίδια η Μανταλένα… μεταβείτε με καΐκι, κότερο, ταχύπλοο, άμαξα ιππήλατη, πεζή με συνοδεία οργανοπαικτών στην εκκλησία, είτε πρόκειται για ξωκλήσι, είτε για την Παναγία την Εκατονταπυλιανή. Πραγματοποιήστε το γάμο των ονείρων σας με κάθε επισημότητα, με άνεση και απαράμιλλη ομορφιά. Στη διάθεσή σας είναι ολόκληρο το νησί, χώροι δεξιώσεων, μπαρ, γραφικά ταβερνάκια, club, παραλίες, ξενοδοχεία, εταιρίες διοργανώσεων έτοιμες να δώσουν στο όνειρό σας υπόσταση».

Απ’ όλη την ιστορία δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι λόγοι που κάποιος θα επιλέξει το νησί μας για να παντρευτεί. Και οι λόγοι αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

-  Είναι η φυσική ομορφιά του νησιού που μαγεύει, τα χρώματα και η εμπειρία που πιστεύετε ότι θα μείνει αξέχαστη σε σας και στους καλεσμένους σας.

- Είναι η όλη οργάνωση που θυμίζει διακοπές.

- Είναι η χαρά ότι θα σας ακολουθήσουν όλοι όσοι σας αγαπούν.

- Είναι το μέρος κι οι επιλογές σας, που θα κάνουν το γάμο σας μοναδικό κι αξιοζήλευτο. Είναι ένα νησί στο οποίο θα συνεχίσετε το μήνα του μέλιτος, εξοικονομώντας ένα αξιόλογο πακέτο διακοπών.