Ο Βοκιέ νέος αρχηγός της αστικής Δεξιάς στη Γαλλία

Ο πρώην υπουργός του Νικολά Σαρκοζί και νυν περιφερειάρχης Λορέν Βοκιέ, εξελέγη την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, με 74,64%, από τον πρώτο γύρο, νέος ηγέτης της γαλλικής αστικής Δεξιάς.

Ο 42χρονος Λορέν Βοκιέ δήλωσε αμέσως μετά ότι «μια νέα εποχή ξεκινάει για την Δεξιά. «Θα τα ξαναχτίσουμε όλα από την αρχή, θα τα ανανεώσουμε όλα, με νέα πρόσωπα. Το παλιό πολιτικό σύστημα κατέρρευσε. Τόσο το καλύτερο, γιατί θα πρέπει να εφεύρουμε τα πάντα από την αρχή!» είπε.

Ο Βοκιέ είναι σήμερα περιφερειάρχης στην κεντρική Γαλλία (περιοχή Οβέρν-Ρον-Αλπ) και ονειρεύεται να ενώσει μια Δεξιά που θα είναι «πραγματική Δεξιά». 

Είναι μόνο 42 ετών και αναπτύχτηκε πολιτικά στη σκιά του Νικολά Σαρκοζί. Ονειρεύεται μια Δεξιά «περήφανη» για τις αξίες της, φοβίζοντας τους μετριοπαθείς. 

Οι απόψεις Βοκιέ

Ο Βοκιέ φημίζεται για τις συντηρητικές θέσεις του: είναι κατά της συνεχούς επιδοματικής πολιτικής («πραγματικός καρκίνος της γαλλικής κοινωνίας»), τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από την Ζώνη Σένγκεν ώστε να ελεγχθεί η μετανάστευση και η τρομοκρατία και είναι κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων. 

Το πολιτικό προφίλ του 

Υπήρξε πάντοτε αντίπαλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ και πίστευε ότι η ταύτιση της Δεξιάς με το Κέντρο «θα ήταν ένα τραγικό λάθος». 

Αποφοίτησε από την σχολή των γαλλικών ελίτ ΕΝΑ, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος στην πόλη Puy-en-Velay, ήταν ο νεότερος βουλευτής της Δεξιάς το 2004 και υποστήριξε τον Νικολά Σαρκοζί για πρόεδρο της Γαλλίας το 2012. 

Ο Βοκιέ για να εκλεγεί περιφερειάρχης, ενόσω ήταν βουλευτής, έκανε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο Ρεπουμπλικανών, αλλά και Κεντρώων. 

* Με πληροφορίες από «Νέα Δεξιά» και iefimerida