Συνέντευξη Γ. Πετρόπουλου για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας

Μια σημαντική περιβαλλοντική πρωτοβουλία πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Πάρο στις 3 Δεκεμβρίου 2017.

Όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑΠΑ και δημοτικός σύμβουλος Πάρου, Γιάννης Πετρόπουλος θα μοιραστούν πάνινες τσάντες πολλαπλών χρήσεων σε κάθε οικογένεια μέσω των μαθητών, έτσι ώστε να συμβάλει αυτή η κίνηση με αποφασιστικότητα στην προσπάθεια για πλήρη κατάργηση της κακής συνηθείας της πλαστικής σακούλας μεταφοράς.

Συνέντευξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑΠΑ, Γ. Πετρόπουλος, απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις της εφημερίδας μας, σχετικά με την ημερίδα για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας:

Ποιος είναι ο στόχος της εκδήλωσης που έχετε προγραμματίσει;

Γ.Π.: «O στόχος μας ως ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.Π.Α είναι η κατάργηση της χρήσης της πλαστικής σακούλας μεταφοράς στην Πάρο και την Αντίπαρο. Θέλουμε να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα σε όλους ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε αυτήν την εγκληματική για το περιβάλλον συνήθεια. Περίπου 400 πλαστικές σακούλες αντιστοιχούν ετησίως σε κάθε Έλληνα καταναλωτή (270 ο ευρωπαϊκός Μ/Ο.) που σχεδόν το σύνολο τους καταλήγει στο περιβάλλον και ειδικά στο θαλάσσιο αποτελώντας θανάσιμο κίνδυνο για τη θαλάσσια ζωή αλλά και τον άνθρωπο αφού τα μικροπλαστικά περνάνε στην τροφική αλυσίδα».

Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτείνετε με στόχο την μείωση της πλαστικής σακούλας;

Γ.Π.: «Βασικά μέτρα είναι η ενημέρωση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση ειδικά στη νέα γενιά, για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης, κάτοικος και επισκέπτης των νησιών μας τα βλαβερά αποτελέσματα της χρήσης πλαστικής σακούλας. Η ευθύνη είναι ατομική αλλά και συλλογική. Η ευρωπαϊκή οδηγία για χρέωση της πλαστικής σακούλας (0,03 για το 2018 και 0,07 από το 2019) είναι ένα ακόμα μέτρο για τη μείωση της χρήσης, αλλά εμείς επιθυμούμε να επιτύχουμε την οριστική κατάργηση εντός των επόμενων δύο ετών. Επαγγελματίες και καταναλωτές πρέπει αφού ενημερωθούν να συνδράμουν αλλάζοντας συνήθειες, Η  επιβολή προστίμων πρέπει  να είναι η έσχατη λύση όταν οι άνθρωποι συνεχίζουν να αδιαφορούν για τις καταστροφικές  συνέπειες που έχουν οι πράξεις τους στο περιβάλλον».

Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες σας για τον στόχο αυτό;

Γ.Π.: «Μετά τις καλές πρακτικές που θα αναφερθούν στο επιστημονικό συνέδριο θα μοιραστούν μέσω της εκπαιδευτικής κοινότητας 1100 πάνινες τσάντες πολλαπλής χρήσης, θα διανεμηθεί περιβαλλοντικό ενημερωτικό έντυπο σχετικά με την κατάργηση της πλαστική σακούλας, θα συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση μέσω των ΜΜΕ και σχολικών εκπαιδευτικών δράσεων, θα μοιραστεί εκ νέου το περιβαλλοντικό παραμύθι «Η Αλίκη η χελώνα» στους μικρούς μαθητές, έχουν προγραμματιστεί συνεργασίες με κρατικούς φορείς και εθελοντικά δίκτυα για να φτάσουμε στο επιθυμητό στόχο που δεν είναι άλλος από την πλήρη κατάργηση της πλαστικής σακούλας.

Καλώ όλους τους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου να συνδράμουν  αποφασιστικά στο όραμα μας για ένα ακόμα πιο καθαρό περιβάλλον και να παραβρεθούν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στις 11 η ώρα στην αίθουσα του Αρχίλοχου».