Το 2018 η διασύνδεση της Πάρου

Για τις αρχές του 2018 έχει μετατεθεί η λειτουργία της πρώτης γραμμής από το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ναξιώτη προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Νίκου Μπουλαξή, στον ραδιοφωνικό σταθμό Aegean Voice 107.5

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ η πρώτη φάση της διασύνδεσης περιλαμβάνει τις  γραμμές Σύρου - Λαυρίου, Σύρου- Τήνου, την ακτινική τροφοδότηση της Πάρου και της Μυκόνου από την Σύρο με γραμμή για κάθε νησί και τους υποσταθμούς σε Σύρο, Πάρο και Μύκονο.

Τα έργα, για τον υποσταθμό της Σύρου, που θεωρείται κομβικής σημασίας για το όλο έργο, ήταν εκείνα που συνάντησαν τις περισσότερες αντιδράσεις και έχουν οδηγήσει στη μεγάλη καθυστέρηση. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη σύνδεση Πάρου - Νάξου και την σύνδεση Νάξου - Μυκόνου. Το έργο συνοδεύεται από την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρος – Λιβάδι (Ν. Εύβοια) μήκους 14,5 χλμ και Άνδρος – Τήνος, μήκους 4 χλμ. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την τρίτη φάση, που περιλαμβάνει  την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την πόντιση δεύτερου καλωδίου Λαυρίου - Σύρου. Στόχος είναι η εξασφάλιση της απαιτούμενης αξιοπιστίας κάτω από οποιασδήποτε λειτουργικές συνθήκες, λαμβανομένης υπόψη και της εξέλιξης της ζήτησης ηλεκτρισμού στα νησιά. 

Εργοστάσιο ΔΕΗ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πάρο –που είναι πετρελαϊκή μονάδα- θα τεθεί σε ψυχρή εφεδρεία.

Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ έχει προτείνει η τρίτη φάση να υλοποιηθεί μετά το 2020 και μέχρι το 2022, καθώς παράλληλα με τη δεύτερη φάση θα προωθείται και η ενίσχυση των υφιστάμενων καλωδίων στον διάδρομο Σύρος – Τήνος - Άνδρος- Εύβοια.