Δίποδα και τετράποδα | Του Δ.Μ.Μ.

Μάλλον το κορυφαίο γεγονός που έγινε στα νησιά μας τις περασμένες ημέρες, είναι η κτηνωδία στην Αντίπαρο με τη θανάτωση, διά πυροβολισμού, ενός σκύλου.

Στην Πάρο και Αντίπαρο, πολλοί έχουν την εντύπωση ότι πολιτισμός είναι τα αρχαία μάρμαρα και οι ναοί. Συγγνώμη, αλλά τρίχες κατσαρές! Ο πολιτισμός κάθε λαού, κάθε ράτσας, κάθε ανθρώπου, αποδεικνύεται όχι με το τι έκαναν οι πρόγονοί του (αυτό είναι ιστορία του τόπου), αλλά με το βίο και τα έργα του τη σήμερον ημέρα. Και συγγνώμη, αλλά ο σημερινός πολιτισμός ορισμένων σε Πάρο και Αντίπαρο, δεν μπορεί να συναγωνιστεί ούτε πολιτισμούς εμπόλεμων κρατών της Αφρικής. Και το τελευταίο δε το λέω τυχαία! Αν κάποιος επισκεφθεί το πάμφτωχο Σουδάν ή την ταλαιπωρημένη Υεμένη, θα κατανοήσει πολλά. Στο Σουδάν θα θαυμάσει την αρχιτεκτονική και το πόσο γεωμετρικά τοποθετημένα είναι τα έπιπλα στις οικείες, ενώ θα εκπλαγεί με τη φιλοξενία του φιλικότερου λαού του κόσμου. Στην Υεμένη, όποιος έχει πάει και έχει δει την πρωτεύουσα Σαναά, έκπληκτος θα κατανοήσει από το πρώτο δευτερόλεπτο ότι είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου, και δεν έχει ανακηρυχτεί τυχαία μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αυτά για τους απολίτιστους…

Πάμε τώρα και στον πολιτισμό της ευρωπαϊκής ένωσης και πιο συγκεκριμένα στον πολιτισμό των νησιών μας.

Έχετε διαπιστώσει πως όταν συζητήσετε με ξένους τουρίστες το καλοκαίρι και τους ρωτήσετε τι τους έχει κάνει αρνητική εντύπωση, τι απαντούν; Αμέσως και χωρίς δεύτερη κουβέντα λένε ότι τους προβληματίζει (πιο σικ δεν μπορώ να το γράψω), η συμπεριφορά που επιδεικνύουμε στα ζώα. Ποια είναι λοιπόν η συμπεριφορά μας; Πολύ απλά. Είναι βάρβαρη! Πιστεύουμε ότι τα ζώα είναι αντικείμενα. Δεν γνωρίζουμε ή δεν καταλαβαίνουμε ότι νιώθουν πόνο, ακριβώς όπως εμείς. Και όμως. Κάποιοι τσιμεντοκέφαλοι θεωρούν εντελώς φυσιολογικό να πετούν τα νεογέννητα στα σκουπίδια ή να τα θανατώνουν με ραβδισμό μέσα σε τσουβάλια. Άλλοι πάλι θεωρούν το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου να παστουρώνουν (δέσιμο μπροστινού με πίσω πόδι) τα οικόσιτα ζώα τους, προκειμένου να μην κάνουν περίφραξη στο κτήμα που τρώει το ζώο και αυτό να μην μπορεί να πάει σε διπλανό χωράφι. Πόσα και πόσα όμως δε θα μπορούσαμε να γράψουμε για τον πολιτισμένο συμπολίτη μας και τη συμπεριφορά του στα ζώα…

Ακόμα, θεωρώ υποχρέωσή μου να γράψω: α) είμαι κρεατοφάγος, β) απεχθάνομαι τη βεντζετέριαν διατροφή και γ) εκνευρίζομαι με τους χαριτωμένους ζωόφιλους που θεωρούν ότι είναι σωστό να έχουν μαζί τον ανήσυχο σκύλο τους, αδιαφορώντας αν χαλούν την ηρεμία των άλλων σε κοινόχρηστους χώρους.

Τέλος, θεωρώ υποχρέωσή μου να γράψω ότι τουρισμός επιπέδου δίχως σοβαρή φιλοζωική πολιτική και δίχως σεβασμό στα ζώα (τα τετράποδα), δεν μπορεί να υπάρξει!

Δ. Μ. Μ.