Διάλογος μεταξύ σκύλων | Του Δ. Καλανδράνη

Δυο σκύλοι, ο Μπίλυ και ο Ρεξ, στέκονται στη μέση του δρόμου και εμποδίζουν την κυκλοφορία. 

Οι οδηγοί των οχημάτων βγαίνουν από τα αυτοκίνητά τους και περιμένουν υπομονετικά τα δυο τετράποδα να αποφασίσουν πότε θα ελευθερώσουν το οδόστρωμα. Ένας οδηγός καλεί την ειδική αστυνομία τετραπόδων η οποία φθάνει μέσα σε δυο λεπτά και δεκαέξι δευτερόλεπτα.

Οι δυο αστυνομικοί σκύβουν πάνω από τα σκυλιά και τους μιλούν σιγανά στο αφτί. Εκείνα αδιαφορούν. Τότε  ένας αστυνομικός παίρνει δυο μπριζόλες από το σκυλοπεριπολικό και τις δείχνει στα σκυλιά. Εκείνα χαμογελώντας, με αργό βήμα πηγαίνουν στην άκρη του δρόμου και αρχίζουν να απολαμβάνουν το πλούσιο γεύμα. 

Οι οδηγοί πανευτυχείς μπαίνουν στα αυτοκίνητα και συνεχίζουν το δρόμο τους. Δεν ακούγεται ούτε κόρνα ούτε μιλιά. Οι δυο αστυνομικοί, στην άκρη του πεζοδρομίου μαγνητοσκοπούν συνεχώς τους οδηγούς. Φόβος και τρόμος μη τυχόν και αγγίξουν σκύλο. 30000 ευρώ πρόστιμο ή και τρία χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζει όποιος κλωτσήσει ζώο. 

Τα δυο σκυλιά μόλις έφαγαν τις μπριζόλες άρχισαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση:
«Ρε Μπίλυ, ξέρεις τι θυμήθηκα;» είπε ο Ρεξ. «Όταν εμείς λερώνουμε με ακαθαρσίες τις αυλές των γειτονικών σπιτιών, οι άνθρωποι δεν τολμούν να μας ρίξουν πέτρα για να μας διώξουν. Ακόμα και όταν γαυγίζουμε όλο το βράδυ και δεν τους αφήνουμε να  κοιμηθούν, πάλι δεν μας βάζουν πρόστιμο. Άσε που όταν δαγκάσουμε κάποιον, το πρόστιμο το πληρώνουν οι άνθρωποι».

 «Λοιπόν Ρεξ να ξέρεις ότι αυτή η εποχή είναι η καλύτερη για τα τετράποδα και η χειρότερη για τους ανθρώπους. Είδα μια γιαγιά να παίρνει πεταμένες τροφές από ένα κάδο και τη λυπήθηκα».

«Καλά να πάθει. Τόσα χρόνια τρώγαμε εμείς από τους κάδους, ας φάνε τώρα κι αυτοί».

«Πρόσεξε φίλε μην το παρακάνεις και μην εξοργίζεις τους ανθρώπους. Το ξέρεις ότι το κράτος, ενώ δεν ελέγχει τους νέους που οδηγούν χωρίς κράνος και πίνουν ανεξέλεγκτα ποτά «μπόμπες», από την άλλη πλευρά ίδρυσε την 

«Τετραποδοαστυνομία» για να μας προστατέψει εμάς; Λοιπόν πρέπει να είσαι ευχαριστημένος γιατί η ζωή μας έχει αλλάξει τελευταία. Μένουμε σε σπίτια χωρίς να πληρώνουμε νοίκι ή ΕΜΦΙΑ. Μας ταΐζουν τις καλύτερες τροφές, έχουμε ιατρική περίθαλψη, μας λούζουν, μας χτενίζουν, μας ντύνουν και μας πάνε βόλτα».

«Εμένα δεν μου αρέσει που μας τραβάνε από το λουρί».

«Μην μιλάς, γιατί καλύτερα να σε τραβάνε από το λουρί και να έχεις το μέλλον σου και των παιδιών σου εξασφαλισμένο, παρά να πεινάς και να διώχνεις τα παιδιά σου στην ξενιτιά όπως οι άνθρωποι. Ο κόσμος σε λίγο καιρό, αντί να λέει «Σκυλίσια ζωή» θα λέει «Ανθρώπινη ζωή» και οι άνθρωποι θα καταριούνται την ώρα που γεννήθηκαν άνθρωποι και όχι γάτες ή σκύλοι».

«Να σε διορθώσω Μπίλυ: Θα καταριούνται και την ώρα που ψήφιζαν τις κυβερνήσεις που τους κατέστρεψαν. Εγώ πάντως θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ γιατί μ’ αυτούς είδαμε άσπρη μέρα».

«Να παρακαλάς να μην ξαναβγεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί όταν θα πεινάσουν για καλά οι άνθρωποι, δεν θα μείνει ούτε ουρά από σκύλο ή γάτα».

«Τότε τι να ψηφίσω;».

«Σιγά μη μας δώσουν και δικαίωμα ψήφου».

«Μπορεί να συμβεί και αυτό, προκειμένου οι ΑΝΕΛ να μπουν στη Βουλή».

Δημήτρης Καλανδράνης