ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ | Όχι στις ανεμογεννήτριες

«Φωνή λαού, οργή Θεού» λέει η παροιμία και η Πάρος έχει πάρει «φωτιά», αντιδρώντας στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών – τεράτων που θα αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του νησιού μας.

Η κατάσταση στην Πάρο είναι ήδη τεταμένη και οι πολίτες βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να μη βρεθούν προ απροόπτου! ¨Ήδη ηλεκτρονικά Μέσα και έντυπος Τύπος όλης της χώρας αναφέρονται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η είδηση της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στην Πάρο.

Σύσταση Επιτροπής Αγώνα

Την Τετάρτη 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η συγκέντρωση μαζικών φορέων και πολιτών της Πάρου.

Η συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος», σε σημείο τέτοιο που δεκάδες πολίτες έμεινα εκτός αίθουσας και παρακολούθησαν τις τοπ0θετήσεις πολιτών και φορέων από τον αύλειο χώρο!

Αποφασίστηκε ομόφωνα η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα, αφού συμφωνήθηκε το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

- Διεκδικούμε την ακύρωση των πολιτικών αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, που δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί μας.

- Αγωνιζόμαστε για να προστατέψουμε τον τόπο μας από τις τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Πάρο.

- Απαιτούμε την παροχή επαρκούς, ασφαλούς και φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας για την κατανάλωση των νοικοκυριών σαν αποτέλεσμα ενός άλλου ενεργειακού σχεδιασμού.

-Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός κινήματος για την υλοποίηση των παραπάνω, που θα αποτρέπει στη πράξη κάθε προσπάθεια μεταφοράς και εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί.

Είναι συγκλονιστικό ότι πάνω από 200 συμπολίτες μας δήλωσαν τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Αγώνα και στις διάφορες ομάδες. Η δυνατότητα συμμετοχής συνεχίζεται με ηλεκτρονική εγγραφή στο          dimosparou.blogspot.gr

Επίσης στην  συγκέντρωση, εκτός των άλλων, αποφασίστηκε:

Συγκέντρωση με τους παριανούς της Αθήνας Σάββατο 18 Μαρτίου στην «Παριανή Στέγη» (Χαλκοκονδύλη 37) στις 11.30 το πρωί.

Παν-παριανή συγκέντρωση Κυριακή 26 Μαρτίου ώρα 11.00 στην πλατεία Μ. Μαυρογένους στην Παροικιά.

Σε σχετικό δελτίο τύπου σημειώνεται: «[…] Η ενημέρωση συνεχίζεται για να καταλάβουν όλοι ότι ο τόπος μας, εμείς και τα παιδιά μας, είμαστε πάνω από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να μετατρέψουν τα νησιά μας σε εργοστάσια.

Ξεκινήσαμε – Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε».

 

Πρωτόκολλο Συμπαράταξης

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, αλλά και στη συνέχεια, οι πολίτες υπέγραψαν το παρακάτω πρωτόκολλο συμπαράταξης στον αγώνα κατά εγκατάστασης των ανεμογεννητριών:

«Εμείς οι Παριανοί, κάτοικοι, αιρετοί και συλλογικοί φορείς που είμαστε κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί μας, αποφασίζουμε σήμερα να συμπαραταχθούμε και να συμμετάσχουμε στον κοινό αγώνα, για να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την επιχειρούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Πάρο.

Έτσι λοιπόν:

- Διεκδικούμε την ακύρωση των πολιτικών αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, που δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί μας.

- Αγωνιζόμαστε για να προστατέψουμε το τόπο μας από τις τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Πάρο.

- Απαιτούμε την παροχή επαρκούς, ασφαλούς και φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας για την κατανάλωση των νοικοκυριών σαν αποτέλεσμα ενός άλλου ενεργειακού σχεδιασμού.

- Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός κινήματος για την υλοποίηση των παραπάνω, που θα αποτρέπει στη πράξη κάθε προσπάθεια μεταφοράς και εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί».

Κατά και η εκκλησία

Το Ιερό Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής, δημοσιοποίησε το παρακάτω ψήφισμα κατά των ανεμογεννητριών:

«Η Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής εξ αφορμής του θορύβου που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί μας, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρία την Τρίτη 28-2-2017 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιερού Προσκυνήματος και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Να συμπαρασταθεί στον αγώνα του Δήμου Πάρου και των συλλογικών φορέων του νησιού μας για την ματαίωση της εγκατάστασης αυτής, η οποία θα αλλοιώσει δραματικά το ομαλό ανάγλυφο της Πάρου με την τοποθέτηση γιγαντιαίων ανεμογεννητριών ύψους 100 μέτρων στις κορυφογραμμές των βουνών της, με την διάνοιξη δρόμων μεγάλου πλάτους σε χαρακτηρισμένες δασικές περιοχές και με τις κατασκευές τσιμεντοποιημένων βάσεων πολλών τετραγωνικών μέτρων, που εν τέλει θα ανατρέψουν και το οικολογικό σύστημα και την γραφικότητα του τοπίου στις περιοχές που θα τοποθετηθούν.

2. Λαμβανομένων όλων των ανωτέρω υπ’ όψιν τα οποία θα επιφέρουν και σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό, στον οποίο στηρίζεται η οικονομία του νησιού, η Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχει στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται από τον Δήμο Πάρου για το σκοπό αυτό.

3. Μαζί με όλους τους κατοίκους της Πάρου καλεί την Πολιτεία να προσεγγίσει με διαφορετικό τρόπο την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας, προκειμένου να αποφευχθεί και η κοινωνική αναστάτωση που θα προκαλέσει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

4. Το παρόν ψήφισμα να σταλεί σε όλους τους φορείς της Πάρου αλλά και όλους τους εμπλεκομένους στην υπόθεση, με ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή.

Τέλος η Διοικούσα Επιτροπή, εύχεται θερμά, ο Θεός με τις πρεσβείες της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής να φωτίσει τον νου των αρμοδίων ώστε να ληφθεί η κατάλληλη απόφαση που και το περιβάλλον θα σέβεται και το ενεργειακό πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και κυρίως θα ειρηνεύσει τους ευγενείς και φιλοπρόοδους κατοίκους της Πάρου που δικαιολογημένα βρίσκονται σε αναστάτωση».

Ψήφισμα δήμου Αντιπάρου

Από το δήμο Αντιπάρου στη συνεδρίαση της 13ης Μαρτίου 2017 εγκρίθηκε το παρακάτω ψήφισμα:

«Ο δήμος Αντιπάρου στηρίζει την Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Πάρο και καλεί όλους τους Αντιπαριώτες να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις. Συμφωνούμε με  το  διεκδικητικό πλαίσιο της επιτροπής αγώνα όπως αυτό διαμορφώθηκε και συμφωνήθηκε στην συγκέντρωση των Παριανών στην αίθουσα του «Αρχίλοχου» στις 8/3/2017.

- Διεκδικούμε την ακύρωση των πολιτικών αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας, που δίνουν τη δυνατότητα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στο νησί μας.

- Αγωνιζόμαστε για να προστατέψουμε τον τόπο μας από τις τεράστιες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί.

- Απαιτούμε την παροχή επαρκούς, ασφαλούς και φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας για την κατανάλωση των νοικοκυριών σαν αποτέλεσμα ενός άλλου ενεργειακού σχεδιασμού.

- Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός κινήματος για την υλοποίηση των παραπάνω, που θα αποτρέπει στην πράξη κάθε προσπάθεια μεταφοράς και εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί.

Τέλος, καλούμε τους δημότες Αντιπάρου να υπογράψουν το ψήφισμα διαμαρτυρίας (…)».

Δήλωση Συρμαλένιου

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος σε τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για την εξοικονόμηση πόρων για τη ΔΕΗ μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Προφανώς σε ό,τι αφορά και τη νησιωτική Ελλάδα, το νεοσυνδεδεμένο σύστημα θα επιφέρει ακόμη πιο θετικά, πολλαπλά αποτελέσματα, τόσο ως προς την αυξημένη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στα νησιά όσο και ως προς την αντικατάσταση ενεργειακών σταθμών που σήμερα δημιουργούν προβλήματα αυξημένης ρύπανσης.

Θα ήθελα να επισημάνω εδώ, πρώτον, επειδή άπτεται του γενικότερου ενεργειακού θέματος, το θέμα των ΑΠΕ, ότι προφανώς, είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των ΑΠΕ, όμως πρέπει να υπάρξει σεβασμός στα όρια και στο χώρο της νησιωτικότητας. Δηλαδή, αυτά τα μεγάλα, γιγαντιαία αιολικά πάρκα σε σχέση με τις νησιωτικές διαστάσεις δεν μπορούν να έχουν θέση στα νησιά. Μπορεί να υπάρξει επιλεκτική τοποθέτηση αιολικών σταθμών με κάποιες μικρές μονάδες και ανάλογων διαστάσεων, διάσπαρτες σε κάποιες περιοχές σύμφωνα και με ένα χωροταξικό σχεδιασμό που θα συνάδει με τη διατήρηση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς (…)».

Οι γονείς

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δήμου Πάρου για το θέμα των ανεμογεννητριών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων συμπαρίσταται από την πρώτη στιγμή στη Δημοτική Επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες μέσω εκπροσώπου της και τάσσεται υπέρμαχος στην Επιτροπή Αγώνα. Φυσικά είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενάντια στην καύση που παράγει διοξείδιο του άνθρακα.

ΑΛΛΑ, η «πράσινη» ανάπτυξη επελαύνει με τη βία για να παραδώσει στο πολυεθνικό κεφάλαιο ότι έχει απομείνει από τη γη, το νερό, τον αέρα και την κοινωνική ζωή της υπαίθρου. Από τα γεγονότα, που σχετίζονται με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, προκύπτει ότι μια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος των κερδοσκοπικών εταιριών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι' αυτούς νομοθεσίας, για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος. Το όριο ζωής των ανεμογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια. Έτσι, αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόμενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδηρικών και βουνά φορτωμένα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων!

Ο αγώνας κατά της ΑΠΕ μας αφορά όλους, ΓΙΑΤΙ τις καταστροφικές συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι».

Ακόμα, για το θέμα η εταιρεία «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΡΗΓΑ ΑΕΒΕ» δημοσιοποίησε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Εδώ και καιρό σε όλες τις αίθουσες συνεδριάσεων που αναλύονται θέματα που αφορούν τις ανεμογεννήτριες στο νησί μας, ακούγεται συνεχώς η εταιρεία μας.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους και τους φίλους της Πάρου ότι δεν έχουμε καμιά σχέση με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και ότι ακούγεται είναι λανθασμένο.

Προς ενημέρωση σας είμαστε κι εμείς μαζί για το καλό του τόπου μας».

Επίσης, ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν αρκετοί φορείς του νησιού μας. Μεταξύ αυτών οι «Φίλοι της Πάρου», ο Αθλητικός Ποδηλατικός Όμιλος Πάρου, η δημοτική τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πάρου-Αντιπάρου, και άλλοι.