Διατήρηση των αξιών | Του Χρ. Μαύρη

Παλαιότερα, μόλις πριν δύο δεκαετίες, αντιμετωπίζαμε τους ίδιους προβληματισμούς και είχαμε παρόμοιες ανησυχίες όπως τώρα σε ό,τι αφορά στα «κακώς κείμενα» της αισθητικής του τόπου μας.

Η διαφορά, εν αντιθέσει με το τότε, είναι ότι τώρα υπάρχει ο «εξειδικευμένος λόγος παρέμβασης», που θα έχει άποψη και τεκμηρίωση όσον αφορά στις προτάσεις βελτίωσης.

Σήμερα, που η εποχή μας χαρακτηρίζεται όσο ποτέ άλλοτε από πληθώρα απόψεων και ιδεών, έχουμε την δυνατότητα, για να μη γράψω το «καθήκον» να προλαβαίνουμε και να διορθώνουμε αυτά που κάνουν την ζωή μας φτωχότερη τόσο από κοινωνικής άποψης, όσο και από πλευράς σεβασμού της ιστορικής συνέχειας του νησιού μας.

Όπως πολλοί θα συμφωνήσουν, το δομημένο περιβάλλον δηλαδή τα κτίρια και οι διαμορφωμένοι ιδιωτικοί και δημόσιοι ακάλυπτοι χώροι, αποτελούν το σημείο αναφοράς αυτής της παρέμβασης. Οφείλουμε όλοι κι όχι μόνο οι ειδικοί να διαφυλάξουμε και να διατηρήσουμε τις απλές αξίες που χωρίς να το θέλουμε αγνοούμε καθημερινά, αλλά αποτελούν κατά μία έννοια την κοινωνική μας «αναπνοή». 

Υπάρχουν βέβαια, αρκετοί τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο μας. Ένας από τους ενδεδειγμένους είναι η διαρκής επαφή των αρχιτεκτόνων, των εικαστικών και των λοιπών ιθυνόντων με το αντικείμενο. Αφού επισημάνουν το πρόβλημα, που είναι κατ’ εξοχήν θέμα αισθητικής, ευαισθητοποιούν τους κατοίκους, επιχειρηματίες κ.λ.π. και «σκύβουν» μαζί σε αυτό προσπαθώντας να βρουν την ιδανικότερη πρόταση - λύση σε όλα τα επίπεδα.

Το εγχείρημα έχει γίνει και στο παρελθόν με ανεπιτυχή έκβαση γιατί είναι προφανές ότι είναι δύσκολο. Δεν είναι όμως άλυτο. Χρειάζεται συνεχής και άοκνη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί πρωτίστως η αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμός και να παραμεριστούν οι εγωισμοί και τα κάθε λογής συμπλέγματα και προσωπικές έριδες.

Ο τελικός σκοπός είναι να φθάσουμε σε ένα ιδανικό σημείο όπου όλοι μας θα κατανοήσουμε ότι η ποιότητα ζωής μας συνδέεται άμεσα με τη διαφύλαξη και διατήρηση των ιστορικών και πολιτισμικών αξιών μας. Αυτές οι αξίες, σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται τόσο πρακτικά όσο και σημειολογικά από την αισθητική ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος.
 
Δεν είναι γραφικότητα ή εμμονή όπως πολλοί θεωρούν. Ας προσπαθήσουμε να συμπορευτούμε. Ή καλύτερα να «συμπορευόμαστε». Το τελικό αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να αποδειχθεί.
 
Φιλικά
ΧΡΗΣΤΟΣ  ΜΑΥΡΗΣ