"Οι Σιδερένιοι Γίγαντες"

«Οι Σιδερένιοι Γίγαντες»
Μια ιστορία διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Πάρο.

Εμείς οι άνθρωποι, που αγαπάμε τη φύση και ειδικά το φυσικό τοπίο της Πάρου, λαχταρούμε να περπατήσουμε ανάμεσα σε γιγάντιες σιδερένιες ανεμογεννήτριες, που θα υψωθούν στις βουνοκορφές και στα οροπέδια της!

Ανυπομονούμε να περπατήσουμε στους φαρδιούς δρόμους που θα διανοιχτούν από άλλους σιδερένιους γίγαντες για την εγκατάσταση τους, μιας και στα κακοτράχαλα μονοπάτια της Πάρου με τις γραφικές πεζούλες – ξερολιθιές δεξιά και αριστερά των μονοπατιών, πολλές φορές «στριμωχνόμαστε»!

Τι όμορφα, που στις εκτάσεις που θα θεμελιωθούν, η γη θα «ποτιστεί με τσιμέντο», τόσο τσιμέντο όσο χρειάστηκε για να οικοδομηθεί όλη η Νάουσα!
 
Και εκεί που δεν υπήρχαν ίχνη και ήχοι ανθρώπινης δραστηριότητας, τώρα θα υπάρχει η «μελωδία των ανεμογεννητριών» να νανουρίζει το τοπίο  με τον δικό του σύγχρονο τρόπο!
  
Και καθώς θα στριφογυρνούν τα τεράστια μεταλλικά πτερύγια, τι όμορφα που θα ανακατευθύνουν τους ανέμους στην επιφάνεια του εδάφους και θα προκαλούν την εξάτμιση της εδαφικής υγρασίας, τι όμορφα που θα αλλάξουμε το μικροκλίμα της περιοχής και την βιοποικιλότητα της!
  
Και εκεί που η διαδρομή των αποδημητικών πουλιών ήταν ανεμπόδιστη και μονότονη, τώρα η διαδρομή τους θα αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μιας και θα πρέπει να υπερνικήσουν τις κοφτερές λεπίδες των σιδερένιων πτερυγίων, που θα περιστρέφονται στον καλοθελητή άνεμο! 
  
Τι όμορφα, ειδικά για τους ξένους  τουρίστες μας, να θωρούν ένα βιομηχανικό τοπίο,  οικείο σε αυτούς, να νιώσουν αυτό το πέρασμα της κυκλαδικής ομορφιάς από τους γραφικούς ανεμόμυλους στις πανέμορφες σύγχρονες ανεμογεννήτριες! 
 
Τι όμορφα, που από κάθε σημείο της Πάρου θα αγναντεύουμε την απαράμιλλη ομορφιά τους!
  
Τι όμορφα, που θα ζούμε σε αυτό τον τόπο συντροφιά με τα αιολικά πάρκα!
  
Τι όμορφα, που τα παιδιά μας μετά από 20-25 χρόνια θα βλέπουν τα γιγάντια μεταλλικά κουφάρια πάνω σε τόνους μπετόν στις κορυφές των βουνών μας ως  μνημεία «καθαρής ενέργειας»! 
  
Και τελικά θα λέμε, τι όμορφα που ήταν κάποτε στην Πάρο με τους ανεμόμυλους των Παππούδων μας!

Περπατάμε όλοι μαζί δυναμικά και αμετάκλητα στο μονοπάτι,
«OΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ».

Περπατητές Πάρου 
Πάρος, 23 Μαρτίου 2017

Φωτογραφία από φετινό μας περπάτημα προς τους Αγ. Πάντες. Ευχαριστούμε τον Αλέξη Προεστάκη για την φωτορεαλιστική απεικόνιση της «απειλητικής επέμβασης» των ανεμογεννητριών στο όμορφο Παριανό μας τοπίο.