Μ. Χανιώτη: Τι έγινε για να αποτραπεί το έγκλημα κατά του νησιού μας τα τελευταία 3 χρόνια;

Με αφορμή τον ξεσηκωμό της Παριανής κοινωνίας σχετικά με την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ο «F» απευθύνθηκε στη δημοτική σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Μαρία Χανιώτη, προκειμένου να διερευνήσουμε την υπόθεση και αν υπήρχε ολιγωρία της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

F: Ποιο είναι το ιστορικό της υπόθεσης;

Μ. Χανιώτη: «Οι περιβαντολλογικοί όροι για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, υπογράφηκαν από τον τότε υπουργό ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Μανιάτη, τον Δεκέμβριο του 2013 (απόφαση 172568/ 23-12-13), παραμονές Χριστουγέννων. Όπως όλοι γνωρίζουμε όλα έγιναν ερήμην των τοπικών αρχών και ουδέποτε ζητήθηκε η γνωμοδότηση του Δημοτικού συμβουλίου.

 Η απόφαση αυτή έφτασε στον Δήμο μας περίπου ένα μήνα μετά. Η Οικονομική επιτροπή συνεδρίασε στις 13/2/2014 γι’ αυτό το θέμα και αποφασίστηκε ο ορισμός δικηγόρου και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αφού πρώτα έγινα οι απαραίτητες επαφές με τα υπόλοιπα νησιά, Τήνο, Νάξο και Άνδρο που αντιμετωπίζουν όπως είναι γνωστό το ίδιο πρόβλημα, και βέβαια με τον δικηγόρο κ. Ξανθούλη που είχε αναλάβει την υπόθεση για τα νησιά που προανέφερα, στις 11 Μαρτίου 2014 συνήλθε το δημοτικό συμβούλιο και αποφασίστηκε η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από κοινού με τα υπόλοιπα νησιά έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση μας. Που λοιπόν υπήρξε ολιγωρία; Η θέση της τότε δημοτικής αρχής ήταν παραπάνω από σαφής».

F: Γιατί δεν έγιναν κινητοποιήσεις;

Μ. Χανιώτη: «Στο ερώτημα γιατί δεν έγιναν τότε προσπάθειες κινητοποίησης του κόσμου η μόνη απάντηση είναι η εξής:

Τον Μάιο του 2014, δηλαδή δύο μόνο μήνες μετά, είχαμε εκλογές. Κατά την προεκλογική περίοδο η παράταξή μας σε καμία περίπτωση ΔΕΝ επιθυμούσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός με λαϊκίστικο τρόπο και να κατηγορηθεί από τους όποιους καλοθελητές… Άλλωστε η πρόθεση της παράταξής μας ήταν και είναι σαφής. Είμαστε κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου. Το ερώτημα που αιωρείται στην τοπική κοινωνία είναι το εξής:

Τι έγινε από τον Μάρτιο του 2014 έως πριν δύο μήνες περίπου από τη δημοτική αρχή; Ποιες ήταν οι δράσεις της δημοτικής αρχής που έγιναν για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα κατά του νησιού μας τα τελευταία τρία χρόνια;».