Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία (Πολύγνωτος 500 π.Χ - 420 π.Χ.)

Ο Πολύγνωτος ήταν αρχαίος Έλληνας ζωγράφος που έζησε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ.. Καταγόταν από τη Θάσο και ο πατέρας του ονομαζόταν Αγλαοφών. Λόγω των στενότατων σχέσεων που είχε η Μητρόπολη Πάρος με την αποικία της Θάσου, την περίοδο εκείνη, θεωρείται και «Παριανός». Ο Πολύγνωτος σταδιοδρόμησε στην Αθήνα.

Ο Πολύγνωτος ζωγράφισε την εποχή του Κίμωνα ένα έργο με θέμα την άλωση της Τροίας πάνω στους τοίχους της Ποικίλης Στοάς και ένα άλλο με θέμα τον γάμο των θυγατέρων του Λευκίππου. Στην αίθουσα των Προπυλαίων της Ακροπόλεως υπήρχαν και άλλα έργα του.
Τα σημαντικότερα ήταν οι τοιχογραφίες του στον «Θησαυρό των Κνιδίων» στους Δελφούς. Τα θέματά τους ήταν η Νεκυία (επίσκεψη του Οδυσσέα στον Άδη) και η άλωση της Τροίας.

Ο Παυσανίας διέσωσε μια λεπτομερή και προσεκτική περιγραφή αυτών των τοιχογραφιών. Σ’ αυτήν που αφορά την Πάρο, «εικονίζει έναν χείμαρρο, προφανώς τον Αχέροντα ποταμό, με καλαμιές και σκιές από ψάρια που κολυμπούν. Μέσα σε μια βάρκα ο γέρος βαρκάρης Χάρων κωπηλατεί καθιστός. Επιβάτες του πλοιάριου είναι ο ηλικιωμένος προπάππος του Αρχίλοχου, Τέλλις και η νεαρή Κλεόβοια, με μια μικρή στρογγυλή πυξίδα στα γόνατά της (…)».

Ο Πολύγνωτος έδωσε πολλά στην Ελληνική ζωγραφική. Πρόσθεσε το τέταρτο χρώμα «την ώχρα», έβαζε επίπεδα στις ζωγραφικές του παραστάσεις, ζωγράφιζε τόσο πειστικά βγάζοντας συναίσθημα, χρησιμοποίησε τη σκίαση στη ζωγραφική για πρώτη φορά.

(πηγές «διαδίκτυο»).

Η οδός του ξεκινάει από την οδό «Αριστίωνος», έως την οδό «Αγίου Κωνσταντίνου», στη περιοχή του Κάστρου.

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της Έπιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικιάς