ΔΕΥΑΠ: Στόχος οι υποδομές

Στο τέλος της φετινής πολύ καλής τουριστικής περιόδου επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΠ και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον νέο πρόεδρο και τον νέο γενικό διευθυντή της επιχείρησης. Η συζήτηση μας επικεντρώθηκε αφ’ ενός στο πως ανταποκρίθηκε η επιχείρηση στις αυξημένες απαιτήσεις τις περιόδου και αφ’ ετέρου στο σχεδιασμό βελτίωσης των υποδομών της ΔΕΥΑΠ ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της αυξητικής πορείας του τουρισμού.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι αυτό το δύσκολο καλοκαίρι πέρασε χωρίς ιδιαιτέρα προβλήματα τόσο στην ύδρευση όσο και στην αποχέτευση.  

Όλος ο μηχανισμός ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις μεγάλες απαιτήσεις της περιόδου παρά  το γεγονός ότι και οι δύο (πρόεδρος – γενικός γραμματέας) είναι νέοι σ’ αυτή τη θέση.

Σήμερα η επιχείρηση, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Καραμανές, είναι οικονομικά βιώσιμη, έχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εισπράξεων λογαριασμών στη χώρα μας, σε τέτοιο σημείο που προκαλεί έκπληξη σε άλλες ΔΕΥΑ .Ενώ για τον χειμώνα του ’18, μας είπε, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για την τροφοδοσία νερού στους καταναλωτές.

Η καλοκαιρινή σαιζόν…

Ο κ. Γ. Πούλιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καλή παρουσία της ΔΕΥΑΠ κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σαιζόν και όπως είπε: «το καλοκαίρι είχαμε νερό σ’ όλο το νησί. Είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τυχόν βλάβες η οτιδήποτε άλλο πρόβλημα θα παρουσιαζόταν».

Ο κ. Πούλιος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπήρξαν στο Άσπρο Χωριό και το Καμπί, και όπως υποστήριξε αυτά λύθηκαν μεταφέροντας με βυτία νερού στις δεξαμενές των περιοχών, ενώ και οι δύο (Πούλιος, Καραμανές) αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που υπάρχουν, ειδικά στην αποχέτευση και τις βλάβες που παρουσιάζονται εκεί. Όπως είπαν «κάποιοι βιολογικοί καθαρισμοί λειτουργούν στα όριά τους. Θέλουμε δουλειά σ’ αυτό τον τομέα». Το πρόβλημα που υπάρχει στην Αλυκή θα οξυνθεί, αν δεν υπάρξουν και τα ανάλογα έργα υποδομής, καθώς με τη δημιουργία του αλιευτικού καταφυγίου, θα αυξηθεί το φορτίο εκτιμούν και τα δύο στελέχη της επιχείρησης. Έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τα προβλήματα της αποχέτευσης που υπάρχουν στο Κώστο και στις Λεύκες με την ανύπαρκτη σύνδεση των χωριών αυτών με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο.

Ποιότητα

Η ποιότητα του πόσιμου νερού στην Πάρο είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει πρώτιστα τους πολίτες του νησιού μας.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΠ, Γ. Καραμανές, μας είπε: «Οι έλεγχοι που γίνονται είναι περισσότεροι και απ’ αυτούς που ορίζει η νομοθεσία.  Πλέον έχουμε εγκαταστήσει ακόμα τρία σημεία χλωρίωσης. Εκτός των ελέγχων που γίνονται σε πιστοποιημένα εργαστήρια, κάνουμε και οι ίδιοι ελέγχους στο δικό μας εργαστήριο. Το νερό μας είναι καλό, δεν έχει οργανικά, παρά μόνο μέτρια σκληρότητα».

Τα μεγάλα έργα υποδομών

Οι υποδομές που είναι απαραίτητες για τη ΔΕΥΑΠ είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ την εταιρεία. Τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου αναμένεται η δημοπράτηση των συνοδών έργων για την αφαλάτωση στον Παρασπόρο και της κατασκευής του αγωγού από Κώστο σε Παροικιά.

Συγκεκριμένα:

- Η κατασκευή συνοδών έργων για τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στη θέση «Πέπονας» Παροικιάς, προϋπολογισμού 740.000 ευρώ.

Το δημοπρατούμενο έργο αφορά την κατασκευή των συνοδών έργων για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης 2.500 m3/h με τη μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης στη θέση «Πέπονας» Παροικιάς.

- Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Κώστος – Παροικιάς. Προϋπολογισμός 1.824.726 ευρώ.

Το παρόν έργο αφορά την αντικατάσταση του υπάρχοντος κεντρικού δικτύου μεταφοράς ύδατος από την υπάρχουσα δεξαμενή στον Κώστο στην θέση Αγ. Υπακοή, έως την Παροικιά στην υπάρχουσα δεξαμενή στη θέση Αγ. Ανάργυροι.

Μας ενημέρωσαν επίσης, ότι έχει κατατεθεί μελέτη και είμαστε στη διαδικασία για εύρεσης χρηματοδότησης για επανάχρηση του νερού -στην έξοδο του βιολογικού καθαρισμού Παροικιάς- για γεωργική χρήση.

Βασικά πάντως σημεία προβληματισμού για τις υποδομές της ΔΕΥΑΠ παραμένουν η αποχέτευση της Αγκαιριάς και στη συνέχεια Κώστου Λευκών και η λειτουργία του βιολογικού της Μάρπησσας χωρίς να υποβαθμίζεται η αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης της Σάντας Μαρία.

Ένα ακόμα ζήτημα (βασικό), στη λογική των υποδομών είναι και η χαρτογράφηση του δικτύου. Η ΔΕΥΑΠ θεωρεί τη χαρτογράφηση του δικτύου θεμελιώδες ζήτημα για τη συνέχειά της και το έχει εντάξει στις θεμελιώδεις υποδομές της. Γι’ αυτό το έργο έχει αναζητηθεί βοήθεια και από το πανεπιστήμιο Πειραιώς.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Η ΔΕΥΑΠ το 2016 για τη λειτουργία ολόκληρου του συστήματος ύδρευσης αποχέτευσης δαπάνησε 780.000 ευρώ, για πληρωμές στη ΔΕΗ.

Στόχος είναι πλέον να μειωθεί αυτό το έξοδο με φωτοβολταϊκά συστήματα στους βιολογικούς καθαρισμούς, με συστοιχίες πυκνωτών και με άλλα μέτρα απαραίτητα για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι αυτόματοι πωλητές νερού που δίνουν νερό φιλτραρισμένο και σήμερα λειτουργούν τρεις (Πρόδρομος, Αλυκή, Παροικιά), προβλέπεται να αυξηθούν. Η ΔΕΥΑΠ έχει αποφασίσει με δικά της χρήματα να τοποθετήσει δύο ακόμα αυτόματους πωλητές. Έναν επιπλέον στην Παροικιά και ένα στις Λεύκες. Τόσο οι νέοι που θα εγκατασταθούν όσο και οι τρεις υφιστάμενοι θα λειτουργούν με προπληρωμένες κάρτες για να αντιμετωπιστούν παρεμβατικές καταστροφικές πράξεις (κουμπιά, μεταλλικά αντικείμενα κλπ).

Στελέχωση

Σήμερα η ΔΕΥΑΠ έχει τυπικά 44 μόνιμους υπαλλήλους. Ουσιαστικά έχει 41 υπαλλήλους, αφού τρία άτομα έχουν αποσπαστεί στα γραφεία του δήμου Πάρου. Ακόμα, έχει 2 υπερ-εργολάβους και τέσσερις συμβασιούχους εποχιακούς υπαλλήλους (οκταμηνίτες).

Έγκαιρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της γήρανσης του προσωπικού, αφού μόλις στα δύο επόμενα χρόνια βγαίνουν στη σύνταξη 6 άτομα από τα 10 της τεχνικής υπηρεσίας.

Η ουσία…

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνετε ο κύκλος συναντήσεων της διοίκησης της επιχείρησης με τα δημοτικά και τοπικά συμβούλια και κατοίκους των χωριών, με κύριο θέμα το τεχνικό πρόγραμμα του 2018.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Γιώργος Πούλιος, επεσήμανε ότι οι επαφές που γίνονται με τον κόσμο αναδεικνύουν την αξία της γνώμης των πολιτών και παράλληλα μέσα από αυτή την διαδικασία ενημερώνονται, κατανοούν της προσπάθειες της επιχείρησης και αποφασίζουν βοηθήσουν στη συνέχεια.

Ο κ. Πούλιος, ουσιαστικά θέλει η τοπική κοινωνία να κατανοήσει την αξία των υδάτινων πόρων και φιλοδοξεί μέσω της ευαισθητοποίησης να εμπλακούν όλοι στην υπόθεση της σωστής χρήσης και της αντιμετώπισης της σπατάλης.

Όμως, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ επιβεβαίωσε ουσιαστικά στο τέλος της συζήτησης μας και την ορθότητα προηγούμενου δημοσιεύματος της εφημερίδας μας.

Η εφημερίδα στις 8/9/2017 με το πρωτοσέλιδο «Είμαστε έτοιμοι…;»  είχε θέσει τότε το ερώτημα για το αν έχουμε τις ανάλογες υποδομές  ώστε να υποδεχτούμε περισσότερους τουρίστες και σημείωνε: «Η αναπτυξιακή πορεία κάθε προορισμού για να έχει σταθερή πορεία προϋποθέτει ότι συνεχώς βελτιώνει τις υποδομές και τις υπηρεσίες του και διεισδύει τεχνοκρατικά με συνέπεια και συνέχεια στις τουριστικές αγορές». .

Ο κ .Γιώργος Πούλιος, άνθρωπος της επαγγελματικής πιάτσας το δήλωσε ακόμα πιο ξεκάθαρα λέγοντας συγκεκριμένα για την ΔΕΥΑΠ: «Πρέπει το θέμα της ύδρευσης – αποχέτευσης να το φέρουμε στο δημοτικό συμβούλιο. Να αποφασίσουμε όλοι. Να δούμε τι θα γίνει με την υπεράντληση των υδάτινων πόρων. Να αποφασίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον αυξημένο όγκο της αποχέτευσης. Με δύο λόγια να δούμε πού θέλουμε να πάμε σαν νησί».

Έντυπη έκδοση «Φωνής της Πάρου» (23/9/2017).