Πυρηνικά στον Άραξο: Οι "διαψεύσεις" της κυβέρνησης υποχρεώνουν σε επαγρύπνηση

Πρόσθετη ανησυχία για το τι υπάρχει ή σχεδιάζεται να μεταφερθεί στο Άραξο (116 Πτέρυγα Μάχης) προκάλεσε η προσπάθεια του αν. υπουργού Άμυνας Δ. Βίτσα, τη Δευτέρα 25 Σεπτέμβρη από το βήμα της Βουλής, να διαψεύσει ότι στη βάση γίνονται εργασίες για μεταφορά πυρηνικών.

Το θέμα ανέδειξε στις 15 Σεπτέμβρη, από το βήμα της ΔΕΘ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, λέγοντας δημόσια και ανοιχτά: 

«Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αραξου. 

Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αράξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Επιπλέον, στη συζήτηση της Δευτέρας 25 Σεπτέμβρη στη Βουλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επανέλαβε το ερώτημα, λέγοντας: 

«Και με την ευκαιρία: Τι θα γίνει με το ζήτημα του εκσυγχρονισμού, εκτός της συντήρησης, των υποδομών του Αράξου, προκειμένου να καταστούν ξανά κατάλληλες για τη μεταφορά πυρηνικών κεφαλών εκεί; Αλήθεια, πώς προχωράνε; Τι ακριβώς σας λένε οι φίλοι σας οι Αμερικάνοι, που κλιμάκιά τους συχνά - πυκνά περιδιαβαίνουν για έλεγχο εκεί; Εκτός αν δεν τους ρωτάτε καν ή αν θεωρούν ότι δεν είναι και υποχρεωμένοι να σας ενημερώνουν... Το έχουμε καταγγείλει με τον πιο επίσημο τρόπο αλλά μέχρι τώρα δεν βγάλατε κιχ. Όλοι σας».

Μετά από εκκωφαντική σιωπή πολλών ημερών, ανέλαβε τελικά να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας, ο οποίος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας 25 Σεπτέμβρη στη Βουλή, είπε επί λέξει:

«Η αεροπορική βάση του Άραξου είναι υπό ελληνική διοίκηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Άραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε - θα έλεγε κανένας - αμερικάνικο ειδικό συμφέρον. Άρα, αυτό να είναι καθαρό.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και αύριο, υπάρχει ένα επιτελείο Αμερικάνων τεχνικών στον Άραξο, το οποίο ασχολείται με το F16 που βγήκε εκτός διαδρόμου και έχει υποστεί καταστροφή και γι' αυτό το λόγο είναι εκεί, και μετά θα πάνε να δούνε και ένα F16 το οποίο έχει καταστραφεί ένα κομμάτι του, στη Σούδα.

Θέλω να είναι καθαρό, θέλω να είναι γνωστό αυτό, όπως θέλω να είναι γνωστό ότι από εκείνη την παλιά βάση, μιλάμε για το 1967 - 1974, έχει παραμείνει μία ανενεργή κεραία, δηλαδή έχει μείνει το κουφάρι της, η οποία δεν μετακινείται λόγω κόστους. Μόλις έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε, θα τη μετακινήσουμε».

Όμως, η κυβερνητική «διάψευση» μόνο ανησυχία γεννάει, αφού τα όσα είπε ο αν. υπουργός διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα, όπως επιβεβαιώνεται από μια σειρά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

ΠΗΓΗ: 902.gr