Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Φραγκίσκος Ι. Βελέντζας

Παιδί του Ιωάννη και της Μαργαρίτας, γεννήθηκε σε μία πολύτεκνη οικογένεια στον Κώστο, το 1893.

Από την Πάρο, έφυγε σε ηλικία 17 ετών και πήγε στον Πειραιά, όπου εκεί σπούδασε στην Εμπορική Ναυτική Ακαδημία. Εργάστηκε ως μηχανικός για αρκετά χρόνια στην Αμέρικαν Εξπορτ Λάιν (μια εταιρεία που είχε βοηθήσει την Ελλάδα στη διάρκεια του πολέμου) και στη συνέχεια ως αρχιμηχανικός (ένας από τους τρεις καλύτερους), στις εταιρείες Εμπειρίκου και Γουλανδρή.

Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και αναγνώρισης στους ναυτικούς κύκλους. Όταν συνταξιοδοτήθηκε επέστρεψε στην Πάρο. Δεν μιλούσε ποτέ για τη ζωή του στην Αμερική και ακόμα δε, καθόλου για τον εαυτό του. Ενδιαφερόταν περισσότερο για τους συμπατριώτες του.

Εκείνη την εποχή στην μεταπολεμική Πάρο, η ζωή ήταν δύσκολη και η πρώτη του ιδέα ήταν να δημιουργήσει ένα οικοτροφείο, για τα παιδιά του νησιού, που ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Το Βελέντζειο Ιδρυμα ιδρύθηκε επίσημα στις 30 Οκτωβρίου 1963. Οι καιροί όμως άλλαξαν, το οικοτροφείο δεν χρειάζονταν πια και έτσι το Ίδρυμα άλλαξε καταστατικό και κατεύθυνε την προσοχή του στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και πολιτισμού του νησιού μας. Ό Φρ. Βελέντζας, δεν ενδιαφερόταν να αυξήσει την προσωπική του περιουσία, αλλά την πρόσφερε για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Απεβίωσε 30 Αυγούστου 1966

(πηγές «Παριανά τευχ.126») Η οδός του ξεκινάει από την οδό «Χρ. Κωνσταντοπούλου», έως την οδό «Εκατονταπυλιανής».

Χριστόδουλος Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς