Θέσπιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους δημοσιογράφους και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ ζητούν Ευρωβουλευτές

Ευρωβουλευτές ένωσαν τις δυνάμεις τους για να πιέσουν προς την κατεύθυνση της θέσπισης μιας ευρωπαϊκής νομοθεσίας που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αγωγές που στοχεύουν να φιμώσουν και να επηρεάσουν τους δημοσιογράφους και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ βαρύνοντάς τους με δυσβάσταχτα νομικά έξοδα ώστε να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις έρευνές τους. 

Όπως τονίζουν οι ευρωβουλευτές, «αυτές οι πρακτικές είναι καταχρηστικές, απειλούν την Ελευθερία του Τύπου και δεν έχουν καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι ευρωβουλευτές Στέλιος Κούλογλου (GUE/NGL), David Casa (EPP), Ana Gomes (S&D), Monica Macovei (ECR), Maite Pagazaurtundúa (ALDE) και Benedek Jávor (Greens), κάλεσαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Frans Timmermans να προτείνει μια ευρωπαϊκή οδηγία, εναντίον αυτών των πρακτικών, που θα περιλαμβάνει τα εξής:
 
- Την ικανότητα των ερευνητών δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων ΜΜΕ να αιτούνται αυτές οι αγωγές να απορρίπτονται και να διεκδικούν αποζημίωση.
- Την επιβολή προστίμων στις εταιρείες που επιμένουν να καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές προσφεύγοντας σε δικαστήρια εκτός ΕΕ.
- Τη δημιουργία ενός ταμείου που θα υποστηρίζει τους ερευνητές δημοσιογράφους και τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, που επιλέγουν να αντισταθούν σε τέτοιες απόπειρες φίμωσης και να τους βοηθήσουν να ορθοποδήσουν μετά την οικονομική εξουθένωση.
- Τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα ονόματα αυτών των εταιρειών.
 
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους ερευνητές δημοσιογράφους και την Ελευθερία του Τύπου σε όλη την ΕΕ. Θα συνεχίσουμε μέχρι αυτή η νομοθεσία να γίνει πραγματικότητα», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές.

* Με πληροφορίες από εφημερίδα «Αυγή» και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο