Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός Μακεδονίας

Είναι γνωστό σχεδόν σε όλους τους Παριανούς, η δραστηριότητα που είχε η Πάρος κατά τους αρχαίους χρόνους (8ος-7οςαι. π.Χ.), δημιουργώντας αποικίες, στην Μακεδονία, Θράκη, Προποντίδα, κ.α. Πρώτος ο Τελεσικλής αποίκησε τη Θάσο και στη συνέχεια Πάριοι και Θάσιοι, ίδρυσαν αποικίες στις ακτές της Μακεδονίας (Στρύμη, Οισύμη, Απολλωνία, Αμφίπολις, Νεάπολις, Γαληψός, κ.α.).  

Με τους αρχαίους προγόνους μας προβλήθηκε το παριανό πνεύμα, η γλώσσα, η τέχνη και η ιστορία μας. Αλλά και κατά την νεότερη και σύγχρονη εποχή δεν έπαψε η παρουσία και η δράση των παριανών στο χώρο της Μακεδονίας, (από τον 18οαι., εποχή τουρκοκρατίας, μακεδονικούς αγώνες), που έζησαν ή ζουν εκεί μέχρι σήμερα, τιμούν και προβάλουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. 

Κατά το τριήμερο 1-3 Μαΐου 1997 πραγματοποιήθηκαν από τον δήμο Πάρου, επί δημαρχίας Κ. Αργουζή, εορταστικές εκδηλώσεις και ονοματοδοσία οδού, προς τιμή της Μακεδονίας. Περίπου 400 προσκεκλημένοι Μακεδόνες ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα του νησιού. Αρκετοί δημοσιογράφοι της Μακεδονίας, κάλυψαν τις εκδηλώσεις προβάλλοντας τις στο πανελλήνιο. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επιστημονική ημερίδα, όπου το κοινό διαφωτίστηκε σχετικά για τις σχέσεις Πάρου-Μακεδονίας. Παρέστησαν δε υπουργοί, βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι και άλλοι φορείς, καθώς και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της Μακεδονίας.

Η ιδέα της προσκλήσεως οφείλεται στον κ. Γιώτη Αμανατίδη, ενώ οι εκδηλώσεις τελούσαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Αιγαίου και της κ. Ελισάβετ Παπαζώη. 

πηγές: α) «Παριανά» τεχ.66, 71 Νίκου Χρ. Αλιπράντη, β) Αρχείο Κωνσταντίνου Αργουζή). 
Η οδός ξεκινάει από την οδό «Αγίας Θεοκτίστης», έως την οδό «Γερασίμου Μπαρμπαρή».

Χριστόδουλος Α. Μαούνης
Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς