Κ. Μπιζάς: "Είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές"

Τη δήλωση ότι φέτος, βασική προτεραιότητα της ΠΝΑΙ θα είναι η στήριξη με κάθε τρόπο των νησιών μας, έκανε σε συνέντευξή του στην «δ» ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κώστας Μπιζάς. Επίσης, μιλάει για το έργο που παρήχθη, τα προβλήματα των νησιών αλλά και για τις εκλογές, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι – Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να κοιτάξουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια και να τους ζητήσουμε να μας αξιολογήσουν!»

Η συνέντευξη αναλυτικά:

Κύριε Μπιζά, μία ακόμη χρονιά πέρασε για την περιφερειακή αρχή. Ως πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας για το νέο έτος;

Κυρία Ντόκου, κατ’ αρχήν επιτρέψτε μου να ευχηθώ καλή χρονιά στους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσες μας. Να ευχηθώ επίσης υγεία και αγάπη στις οικογένειες τους!

Το 2018, όπως και τα τρία προηγούμενα χρόνια της θητείας μας, βασική μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα νησιά μας, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται. Και αυτό το κάναμε με σοβαρότητα, με επαγγελματισμό και κυρίως, λέγοντας πάντα την αλήθεια στους νησιώτες μας. Με τον ίδιο τρόπο θα πορευτούμε και μέσα στη νέα χρονιά.

Το 2018 το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να συζητήσει θέματα που αφορούν τα νησιά μας (θέματα της καθημερινότητας που εκ του νόμου ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, έργα που έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, δράσεις που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την γαστρονομία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την παρακολούθηση του Περιφερειακού Στρατηγικού Σχεδιασμού, του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο θ’ ασχοληθεί για άλλη μια χρονιά κατόπιν εισηγήσεων του Περιφερειάρχη και των αρμόδιων Αντιπεριφερειαρχών με θέματα που αφορούν την προοπτική και το μέλλον των νησιών μας. Έχουμε υποχρέωση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε τα νησιά μας και οι κάτοικοι τους να μην αισθάνονται πολίτες 2ης κατηγορίας. Εκτιμώ ότι με ομόνοια, ενότητα και καλοπροαίρετη διάθεση και σκέψη θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των συμπολιτών μας και θα διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη και την πρόοδο των νησιών του αρχιπελάγους.

Κατά την άποψή σας, η περιφερειακή αρχή έχει κάνει έργο στα νησιά μας; Είστε ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα;

Η δική μας θητεία συνέπεσε με την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα μας. Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η οικονομική κρίση, με πολύ περιορισμένους πόρους σε σχέση με τις προηγούμενες περιόδους και με ελάχιστο προσωπικό, κληθήκαμε να χειριστούμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε. Προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από το έργο που έχει παραχθεί και το ίδιο εισπράττω και από τους νησιώτες μας. Αντιλαμβάνονται ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και είναι πολλά, η δική μας Περιφερειακή Αρχή πασχίζει για το καλύτερο και το καταφέρνει, χωρίς να χρησιμοποιεί τις μεθόδους που δυστυχώς χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον τα προηγούμενα χρόνια, σε σκοπό την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. Η δική μας Περιφερειακή Αρχή έχει αξίες και αρχές, έχει μια άλλη ποιότητα στον τρόπο λειτουργίας της σε σχέση με το παρελθόν και αυτό οι πολίτες το έχουν πια καταλάβει πολύ καλά και το εκτιμούν.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Νοτίου Αιγαίου, αγωνιζόμαστε με συγκεκριμένο σχέδιο και πλάνο για την επίλυση των σημαντικότερων προβλημάτων.

Γνωρίζετε ότι τα νησιά μας (μικρά και μεγάλα) έχουν να αντιμετωπίσουν καίρια ζητήματα στον τομέα της υγείας, της ανεργίας, της ασφάλειας, της υποστελέχωσης όλων των Δημόσιων Υπηρεσιών, της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης, των μεταφορών και των υποδομών (οδικό δίκτυο και λιμάνια).

Για όλα τα παραπάνω η Περιφερειακή Αρχή προσπαθεί να δώσει λύσεις και ταυτόχρονα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που έχουν επιδοκιμαστεί από τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών μας.

Θεωρώ σημαντική και ιδιαίτερα αποτελεσματική την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να παρέχει το κίνητρο των 450 € / μήνα σε ογδόντα (80) αγροτικούς και επικουρικούς ιατρούς προκειμένου να υπάρξουν οι ιατροί που θα θελήσουν να στελεχώσουν τα αγροτικά ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών μας.

Παράλληλα αγοράστηκαν και παραδόθηκαν στα νησιά μας ασθενοφόρα οχήματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας (ΕΣΠΑ) σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ (αρμόδιο για την κατανομή των ασθενοφόρων) ενώ ακολουθεί και δεύτερη φάση κατόπιν σχετικής απόφασης του κ. Περιφερειάρχη.

Θετική είναι και η εξασφάλιση ενός σημαντικού ποσού για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων που έχουν ως επακόλουθο την σύναψη προγραμματικών ή διαβαθμιδικών συμβάσεων με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας.

Για το τμήμα του οδικού δικτύου των νησιών (που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας) καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την συντήρηση του.

Ακόμη η Περιφερειακή Αρχή αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός για την βιωσιμότητα των νησιών μας έχει καταρτίσει από την πρώτη κυριολεκτικά στιγμή στρατηγικό πλάνο για την προβολή και ανάδειξη των νησιών μας. Ο τουρισμός αποτελεί τον κυριότερο τροφοδότη της οικονομίας των νησιών μας και για τον παραπάνω λόγο θα πρέπει ο καθένας μας να το αντιληφθεί και να υπηρετεί τον συγκεκριμένο τομέα με ιδιαίτερη ευθύνη και συνέπεια. Ο ρόλος και των επιχειρηματιών είναι επίσης καθοριστικός, εννοώ ότι οι ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πελάτες μας θα πρέπει να συνοδεύονται από την έντιμη, αγνή και πανάρχαια Ελληνική φιλοξενία. Ταυτόχρονα όμως με τον τουρισμό η Περιφερειακή Αρχή αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο γαστρονομικό πλούτο των νησιών μας συμμετέχει στις σημαντικότερες εκθέσεις του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να στηρίξει και να προβάλλει τα αξιόλογα τοπικά μας προϊόντα. Πριν ένα χρόνο κερδίσαμε ως Περιφέρεια τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Γαστρονομικής Περιφέρειας για το έτος 2019, έναν τίτλο που αποκτήσαμε σε συνεργασία με δεκάδες κοινωνικούς ετέρους και φορείς που στήριξαν την συγκεκριμένη προσπάθεια. Στην 12η συνεδρίαση (18.12.17) του Περιφερειακού Συμβουλίου εγκρίθηκε ο προγραμματισμός δράσεων προβολής πρωτογενούς τομέα καθώς και η προγραμματική σύμβαση με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για την «Έρευνα τεκμηρίωσης της οντότητας της Αιγαιακής διατροφής ως ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο».

Το 2018, βρίσκει τα νησιά μας με επιπλέον φορολόγηση, μετά την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ. Θεωρείτε ότι είναι ένα άδικο μέτρο; Και παράλληλα, σας ικανοποιούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. επιδόματα και εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου);

Να υπενθυμίσω στους συμπατριώτες μας ότι ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμαρχος Ρόδου ως Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων είχαν στείλει επιστολή τόσο στον πρώην Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στις 30.11.2014 όσο και κατόπιν στον Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα στις 1.4.2015 με τις οποίες ζητούσαν να αποσυρθεί από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για παρέμβαση στους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε εκδώσει σχετικά ψηφίσματα και παράλληλα είχε πραγματοποιήσει έκτακτη κοινή συνεδρίαση μαζί με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου την 1η Απριλίου 2015 στο Σύνταγμα για το σχετικό θέμα και κατόπιν είχε δοθεί η ομόφωνη απόφαση στην πρώην πρόεδρο της Βουλής κα Κωνσταντοπούλου.

Δυστυχώς το αποτέλεσμα για τα νησιά μας ήταν οδυνηρό, διότι λίγους μήνες μετά ξεκίνησε η σταδιακή εφαρμογή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Είναι όμως ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι η μάχη προδόθηκε εκ των έσω. Προδόθηκε από τους παράγοντες και τα ανώτερα στελέχη των Υπουργείων στην χώρας μας που δεν κατάλαβαν ποτέ ότι οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ είχαν υιοθετηθεί για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές μας περιοχές.

Σχετικά με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για αντισταθμιστικά μέτρα οφείλω να υπενθυμίσω ότι κάποιοι κοινοβουλευτικοί άνδρες ενώ δάκρυζαν προεκλογικά όταν τους έθεταν το ζήτημα της κατάργησης του σχετικού μέτρου κατόπιν το ψήφισαν όπως ψήφισαν τις μειώσεις των συντάξεων, την συνέχιση του ΕΝΦΙΑ που έλεγαν ότι θα καταργήσουν, την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό, το τέλος διαμονής και άλλα.

Προφανώς όλα τα παραπάνω με καθιστούν επιφυλακτικό για τις όποιες υποσχέσεις δίνονται χωρίς ουσιαστικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.

Έχοντας και την ιδιότητα του Επάρχου Πάρου – Αντίπαρου, γνωρίζετε ότι η περίφημη «νησιωτικότητα» δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί ουσιαστικά στην πράξη. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Ανέφερα προηγουμένως τους τομείς, όπου τα νησιά μας αντιμετωπίζουν διαχρονικά σοβαρά προβλήματα στην επιβίωση των κατοίκων τους (με σημαντικότερο τις δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας), ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες όταν δεν υπάρχουν μεταφορικά μέσα για την άμεση διακομιδή των ασθενών σε κάποια νοσοκομειακή μονάδα.

Είναι ευδιάκριτο ότι η μοναδική πολιτική που στήριζε την έννοια της νησιωτικότητας ήταν οι μειωμένοι συντελεστές του Φ.Π.Α. που καταργήθηκε για το σύνολο των νησιών μας στις 31/12/2017

Παρόλα τα προβλήματα και την στοχοποίηση των νησιών μας, οι νησιώτες θα τα καταφέρουμε. Χρειάζεται σχέδιο, όραμα και διάθεση για να εργαστούμε γιατί τα νησιά μας είναι πανέμορφα, είναι « διαμάντια » και έχουν όλες τις προοπτικές για να προσφέρουν αξιοπρεπή και ανθρώπινη διαβίωση.

Ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε το σχέδιο, έχουμε το όραμα, έχουμε τη διάθεση και μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει ότι αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε έργα και πόρους που βελτιώνουν την καθημερινότητα μας. Όπως επίσης, έχουμε αποδείξει ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από τις αρμοδιότητες. Οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τα νησιά μας, είναι ένα θέμα που μας αφορά και πάντα κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατόν. Με πολλά παραδείγματα την τελευταία τριετία σε τομείς κρίσιμους όπως η υγεία και η παιδεία, αποδείξαμε στην πράξη ότι δεν υπάρχουν στεγανά αρμοδιοτήτων. Υπάρχει μόνο ισχυρή πολιτική βούληση και καλά τεκμηριωμένες προτάσεις που καμία κεντρική εξουσία δεν μπορεί να αγνοήσει.

H αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ξεκινήσει;

Προσωπικά πιστεύω ότι η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές ξεκινάει πάντοτε την επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Ο πολιτικός οφείλει ν’ αγωνίζεται από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Ο ρόλος του άλλωστε είναι να υπηρετεί τους συμπολίτες του και να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιφέρειας του σε όλο το διάστημα της θητεία του.

Υπό αυτή την έννοια η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ξεκινήσει . Αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα για μας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στο έργο που έχουμε παράγει μέχρι σήμερα και όπως σας περιέγραψα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι οι εκλογές είναι αύριο, έχουμε ένα πολύ σημαντικό απολογισμό να παρουσιάσουμε. Είμαστε έτοιμοι. Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να κοιτάξουμε τους συμπολίτες μας στα μάτια και να τους ζητήσουμε να μας αξιολογήσουν. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία τους.

Πηγή: dimokratiki.gr