Λαϊκή Συσπείρωση: Ψηφοδέλτιο διεκδίκησης πέρα από την επιρροή του ΚΚΕ

Με μία αξιόλογη εκδήλωση της ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος» στην Παροικιά, το περασμένο Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις με θέμα: «100 χρόνια του ΚΚΕ και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις».

Την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου άνοιξε ο γραμματέας της ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ, Θοδωρής Βαβανός, που χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους, ενώ η κύρια ομιλία έγινε από τον βουλευτή της Β’ Αθηνών και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Χρήστο Κατσώτη. Μετά την ομιλία ακολούθησε συζήτηση του κόσμου με τον κ. Κατσώτη. Ακόμα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Πάρου και δεκάδες συμπολίτες μας, ενώ λειτούργησε και έκθεση αρχειακού υλικού του κόμματος.

Σημειώνουμε ακόμα ότι υπάρχει ικανοποίηση στην ΚΟΒ Πάρου του ΚΚΕ για την έκθεση του Παριανού καλλιτέχνη Γιώργου Βαρλάμου, αφού στα εγκαίνια παραβρέθηκαν πάνω από 80 άνθρωποι, ενώ τις απογευματινές ώρες λειτουργίας την επισκέφθηκαν πάνω από 150 συμπολίτες μας. Τέλος, μετά από συνεννόηση την επισκέφθηκαν πρωινές ώρες πάνω από 100 μαθητές.

Συνέντευξη Κατσώτη

Ο βουλευτής της Β’ Αθηνών και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, παραχώρησε στη Φ.τΠ. συνέντευξη τόσο για τις πολιτικές εξελίξεις, όσο και για την αυτοδιοίκηση και τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Η συνέντευξη του κ. Κατσώτη, έχει ως εξής:

κε Κατσώτη γιορτάζετε φέτος τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Ποιό είναι το στίγμα αυτής της ιστορικής πορείας του κόμματός σας.

Χ. Κ.: «Είμαστε πολύ περήφανοι για την 100χρονη ζωή και δράση του ΚΚΕ. Η προσφορά του ήταν και συνεχίζει να είναι καθοριστική για την ζωή του λαού μας. Σε όλη την διαδρομή του κράτησε ανυπότακτη στάση απέναντι στο βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, τον καπιταλισμό και στους πολέμους του. Ήταν η ψυχή της αντίστασης του λαού μας στον κατακτητή, όταν η αστική τάξη λάκισε, ή συνεργάστηκε μαζί του. Είναι η αδιάλειπτη αγωνιστική πορεία με πολλές θυσίες για τα συμφέροντα του λαού. Δεν υπάρχει κατάκτηση για την οποία δεν πρωτοστάτησε και δε μάτωσε. Χωρίς το ΚΚΕ η κατάσταση της πλειοψηφίας του λαού μας θα ήταν πολύ χειρότερη.

Συνεχίζουμε διδασκόμενοι από την ιστορία μας την οποία μελετάμε σε βάθος και με  πίστη στην εργατική τάξη. Δυναμώνουμε τη δράση μας ενάντια στη δικτατορία του κεφαλαίου και τις πολιτικές του δυνάμεις που τσακίζουν το λαό, που τον ματώνουν καθημερινά, που μας μπλέκει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους. Το στίγμα αυτής της διαδρομής είναι ότι η οποία κατάκτηση είναι ποτισμένη με το αίμα  των ηρώων μας, ότι χωρίς το ΚΚΕ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Όταν αδυνατίζει το ΚΚΕ αδυνατίζει η φωνή της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων. Με ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρό εργατικό κίνημα μπορεί να εμποδίσουμε τα χειρότερα, να δημιουργήσουμε τους όρους για κατακτήσεις και τις προϋποθέσεις για ισχυρή κοινωνική συμμαχία που θα διεκδικήσει την εξουσία, και τα κλειδιά της οικονομίας. Μόνο όταν εξαλειφθεί ο νόμος του κέρδους και αντικατασταθεί από τον νόμο της ικανοποίησης των αναγκών θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της μόρφωσης, της υγείας του πολιτισμού. Θα ζήσει ο λαός τη ζωή που δικαιούται».

Και μετά τα μνημόνια τι;

Από τον Αύγουστο που βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, έπρεπε κανονικά να αλλάξει η πολλή σκληρή οικονομική κατάσταση για χιλιάδες νοικοκυριά. Κατά την γνώμη σας τι πρέπει να περιμένουμε και τι θα βελτιωθεί; Θα δει ο κόσμος άσπρη μέρα;

Χ.Κ.: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είπε πολλά ψέματα στο λαό, γι’ αυτό του έχει προσδώσει τον χαρακτηρισμό του ψεύτη. Για μια ακόμη φορά επιδιώκει να εξαπατήσει το λαό με το αφήγημα της μεταμνημονιακης εποχής.

Τέλος των μνημονίων σημαίνει κατάργηση όλων των μέτρων των τριών μνημονίων που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά όμως συνεχίζουν και τσακίζουν τη ζωή του λαού.

Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν κατάργησε κανέναν αντεργατικό αντιλαϊκό νόμο,  αντίθετα τους ενεργοποιεί όπως τον νόμο Βρούτση για τον κατώτερο μισθό, τον οποίο τον έκανε ιδιοκτησία της με την τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα η κ. Αχτσιόγλου, που καταργεί τη συλλογική διαπραγμάτευση. Το ύψος του κατώτερου μισθού και μεροκάματου θα αποφασίζεται από τον εκάστοτε υπουργό  καθ’ υπόδειξη των επιχειρηματικών ομίλων για διασφάλιση της κερδοφορίας τους. Η επόμενη ημέρα είναι ίδια με την προηγούμενη. Η επιλογή της κυβέρνησης είναι να  ικανοποιεί τις  αξιώσεις του κεφαλαίου για ακόμη μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης για μεγαλύτερα προνόμια με ζεστό χρήμα από νέους αναπτυξιακούς νόμους, από τα ΕΣΠΑ, τα πακέτα ΓΙΟΥΝΚΕΡ τις εισφοροαπαλλαγές, τις φοροαπαλλαγές. 

Τα σκληρά μέτρα θα συνεχιστούν. Ήδη καταργεί τον ν. Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις αυξάνονται. Λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειο -γιατί έχασαν τη δουλειά τους ή γιατί μειώθηκε το εισόδημά τους κατά 50%- πετάγονται στον δρόμο. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε αποκαλύπτει τη συνέχιση της επίθεσης σε βάρος των εργασιακών ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τις περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα προσμονής ότι κάτι θα κερδίσει και ο λαός. Αποκαλύπτεται όμως η αντιλαϊκή της πολιτική. Γιατί αυτό που συζητά είναι το τι δε θα χάσουμε και όχι στο τι θα κερδίσουμε. Από ποια ομάδα φτωχών θα τα πάρει και σε ποια θα τα δώσει και όχι αν καλύψει τις μεγάλες απώλειες στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κανείς από τα άλλα κόμματα δε μιλά για κάλυψη των μεγάλων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Κανείς για ελάφρυνση από τους φόρους που πληρώνουν οι εργαζόμενοι οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί ιδιοκτήτες. Όταν μιλούν για μείωση των φορολογικών συντελεστών απευθύνονται για μια ακόμη φορά στις φοροαπαλλαγές του μεγάλου κεφαλαίου. Οι νησιώτες γνωρίζουν την κοροϊδία με την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και το λεγόμενο μεταφορικό ισοδύναμο.

Άσπρη μέρα ο λαός θα δει όταν οργανωθεί και διεκδικήσει τις δικές του πραγματικές ανάγκες, όταν σταματήσει να στηρίζει τα κόμματα του κεφαλαίου, όταν τα εγκαταλείψει και ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ είναι το αποκούμπι του λαού».

Κίνδυνος πολέμου - τουρισμός

Η οικονομία της Πάρου αλλά και των νησιών του Αιγαίου γενικότερα στηρίζεται  κατά κύριο λόγο στον τουρισμό. Οι προκλήσεις των Τούρκων και η ένταση που επικρατεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας;

Χ.Κ.: «Οι επεμβάσεις και ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται, οι ΗΠΑ ανοίγουν άλλο μέτωπο με το Ιράν.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη όπως ονομάστηκε η ιμπεριαλιστική επέμβαση για αλλαγή των κυβερνήσεων, οι εξελίξεις στη Τουρκία που ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα τις μεγάλες ροές τουριστών προς την χώρα μας. Όπως όμως αυξάνονται οι αφίξεις έτσι μπορούν και να μειωθούν, αν κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή. Αν υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο δεν αποκλείεται αφού η τουρκική επιθετικότητα αυξάνει, η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επίσης με γκριζάρισμα του Αιγαίου, με όξυνση των αντιθέσεων για το μοίρασμα των ενεργειακών πηγών. Τόσες πολεμικές δυνάμεις στην περιοχή δε μαζεύτηκαν για κρουαζιέρα, για τουρισμό! Στη Σύρο δεν πάνε για καφέ. Ανησυχούμε έντονα για μια περιφερειακή σύρραξη ή ακόμη και για γενικευμένο πόλεμο. Οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οξύνονται.

Η κυβέρνηση στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης εφησυχάζει το λαό. Συμμετέχει ενεργά, μπλέκει τη χώρα μας όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Έχει γίνει ο μεντεσές, όπως την χαρακτήρισε ο πολύ δραστήριος πρέσβης των ΗΠΑ Παιατ, για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των βαλκανικών χωρών μιας δύναμης αστάθειας, πολεμικής δολοφονικής. Δίνει γη και ύδωρ στους Αμερικανούς. Έκανε τη χώρα μας μια απέραντη Αμερικανατοική βάση. Μετατρέπει την Ελλάδα σε εχθρική χώρα από όπου γίνονται οι πολεμικές επεμβάσεις, άρα και σε πολεμικό στόχο. Ο λαός χρειάζεται να συμπορευτεί με το ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στις επεμβάσεις. Ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει. Κανείς δεν μπορεί να μένει παθητικός θεατής γιατί θύμα θα είναι ο λαός που καλείται να θυσιαστεί για τα συμφέροντα των λίγων. Μπροστά σ’ αυτές τις εξελίξεις οι λαοί αποφεύγουν να επισκεφτούν εμπόλεμες περιοχές, ασταθείς από τις συγκρούσεις των ιμπεριαλιστικών χώρων. Ο τουρισμός είναι πολύ ευάλωτος και οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς ιδιοκτήτες. Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου έχουν υποχρέωση να σταθούν απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς που επιλέγει η αστική τάξη και υλοποιούνται από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Λαϊκή Συσπείρωση

Και κάτι τελευταίο. Επειδή είμαστε μπροστά στις δημοτικές εκλογές μπορείτε να μας πείτε ποια είναι η θέση του ΚΚΕ. Θέλει, η παράταξη που στηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» να πάρει την εξουσία στους δήμους ή απλά επιδιώκει να εκλέγει  κάποιους δημοτικούς συμβούλους που θα διαμαρτύρονται για τα κακώς κείμενα.

Χ.Κ.: «Καλούμε τον λαό να κάνει το αποφασιστικό βήμα και να στηρίξει παντού το ΚΚΕ. Στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές οπότε γίνουν, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και σε κάθε σωματείο των εργαζομένων ή φορέα της λαϊκής πάλης τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις.

Το ΚΚΕ έχει μεγάλη ιστορία και στους δήμους με μεγάλη προσφορά στο λαό. Δήμαρχοι μπροστά μαζί με τον λαό συγκρούστηκαν με τα μεγάλα συμφέροντα κάποιοι φυλακίστηκαν για να υπηρετήσουν το λαό και τις ανάγκες του. Για να γίνουν έργα υποδομών που θα βελτιώνουν τη ζωή των κατοίκων και όχι να υπηρετούν τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο παρελθόν αλλά και τώρα όπου ο λαός μας  εμπιστεύτηκε, έγιναν οι δήμοι υπερασπιστές των λαϊκών συμφερόντων σε κόντρα με την κεντρική εξουσία που θέλει να τους μετατρέψει σε φορείς υλοποίησης της αντιδραστικής πολιτικής. Με διεκδίκηση πόρων που πληρώνει αδρά ο λαός και όχι με επιβολή και άλλων φόρων και χαρατσιών στο όνομα των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, στις συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους και  με ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών αναβαθμισμένων, δωρεάν ή πολύ φτηνών και για το λαό. 

Ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», υπηρετώντας αυτή τη γραμμή πάλης,  επιδιώκει να συσπειρώσει τις πιο ριζοσπαστικές και αγωνιστικές δυνάμεις  με τις οποίες να δώσει τη μάχη για να κερδίσει τη στήριξη από πλατιά λαϊκά στρώματα. Το ΚΚΕ στην 100χρονη πορεία του ποτέ δεν υποτίμησε καμιά μάχη και πάντα επιδίωκε να κερδίσει τη στήριξη του λαού και με τον ίδιο στον αγώνα να αντιμετωπίσει και να λύσει οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η κεντρική εξουσία για να υπηρετεί το κεφάλαιο.

Είναι γνωστή η αγωνιστική πορεία των δήμων στους οποίους δήμαρχοι είναι οι κομμουνιστές. Με αδιάκοπο αγώνα μαζί με το λαό  κατάφεραν αρκετά στη Πάτρα, στην Καισαριανή, στην Πετρούπολη, στην Ικαρία και σε άλλους με μικρότερους δήμους. Οι δημοτικοί σύμβουλοι επίσης που έχουν εκλεγεί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε πολλούς δήμους της χώρας πρωτοστάτησαν για κάθε πρόβλημα των κατοίκων τοπικό η γενικό, όπως και εδώ από ότι έχω υπόψη μου. Όχι μόνο δεν έλειψαν από τους αγώνες, αλλά με κόπο και υπομονή προσπάθησαν να τους οργανώσουν να τους μαζικοποιήσουν, να είναι νικηφόροι. Τίποτε απ’ ότι απασχολεί την λαϊκή οικογένεια δεν μας είναι ξένο. Δεν αρκούμαστε στη διαμαρτυρία, αλλά βάζουμε μπροστά κάθε τι απασχολεί το λαό. Γι’ αυτό χρειάζεται να εμπιστευτεί παντού ο λαός τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Όσον αφορά εδώ στην Πάρο, η «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως είναι γνωστό αποφάσισε να κατέβει στις δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον καταξιωμένο αγωνιστή Κώστα Ροκονίδα και με ένα ψηφοδέλτιο  που θα δεσμεύεται για την αγωνιστική διεκδίκηση της επίλυσης των προβλημάτων, ένα ψηφοδέλτιο πολύ πέρα από την κομματική επιρροή του ΚΚΕ.

Ελπίζουμε αυτή η ευρύτητα στην αποδοχή να εκφραστεί και στην κάλπη με στόχο να αλλάξει ρότα η πορεία της Πάρου».