Τέταρτη στον κόσμο η Ελλάδα στο φαινόμενο Black Friday | Τι αγοράζουν και από πού

2.jpg

Τρία χρόνια μετά την έναρξη του φαινομένου Black Friday και στην Ελλάδα, διαπιστώνεται πως η διεθνής αυτή πρακτική έχει ιδιαίτερη απήχηση στον Έλληνα καταναλωτή.

Η αύξηση του τζίρου στην ελληνική αγορά φθάνει το τερατώδες ποσοστό του 2.600%, όπως καταγράφει έρευνα του βρετανικού «Guardian» και της ιστοσελίδας black-friday.global, η οποία διεξήχθη σε 55 αγορές ανά τον κόσμο.

Το εν λόγω ποσοστό κατατάσσει τη χώρα μας στην 4η θέση διεθνώς, ανάμεσα στα κράτη που καταγράφονται στη σχετική λίστα. Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται το Πακιστάν (11.525%), η Ουγγαρία (9.750%) και η γειτονική Ιταλία (4.516%). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει, με μικρή διαφορά από την Ελλάδα, η Νότιος Αφρική με ποσοστό 2.571%. Τελευταία στη λίστα «φιγουράρει» η Ταϊλάνδη, με ποσοστό αύξησης 46%.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και ανήμερα της Black Friday οι πωλήσεις σε πολλές χώρες εκτοξεύονται, συμπεριλαμβανομένου και του Ην. Βασιλείου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πωλήσεις στα κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα αυξάνονται κατά μέσον όρο κατά 624%! Οι αριθμοί αποτυπώνουν την καταναλωτική «φρενίτιδα» που επικρατεί την ημέρα αυτή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές ακόμη χώρες του εξωτερικού.

Τι αγοράζουν οι Έλληνες

Η πιο σημαντική κατηγορία για τις αγορές της «Μαύρης Παρασκευής» το 2017 ήταν η ένδυση και ο συγκεκριμένος όγκος αγορών κατά τις εκπτώσεις αυτές ήταν σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με τον ετήσιο μέσο όρο.

Από το εξωτερικό οι Έλληνες e-shoppers αγοράζουν κυρίως είδη ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ μόδας (69%), ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης (64%), παιχνίδια και είδη χόμπι (51%), καθώς και κοσμήματα / ρολόγια (46%).

Τέλος, οι πέντε πιο δημοφιλείς προορισμοί διασυνοριακών αγορών προς τους οποίους στρέφονται οι Έλληνες είναι η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία.

* Με πληροφορίες από zougla.gr