Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Ιατρός Γεώργιος Πατέλης (1910-1991)

Γεννήθηκε στη Μάρπησσα και ήταν ο τελευταίος γόνος του Σταύρου και της Αννέζας Πατέλη-Τσιγώνια, οι οποίοι είχαν οκτώ παιδιά. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1936 απέκτησε ειδικότητα παθολόγου και καρδιολόγου, κοντά στον καθηγητή του νοσοκομείου «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός», Κων/νο Μαρούλη, όπου άσκησε την ιατρική έως το 1940.

Στον πόλεμο του 1940-41 υπηρέτησε ως ανθυπίατρος στα ορεινά χειρουργεία, έως την κατάρρευση του μετώπου. Κατά τη διάρκεια της κατοχής γύρισε στην Πάρο και άνοιξε δικό του ιατρείο, όπου άσκησε την ιατρική για 35 έτη. Το 1952, μετά την απελευθέρωση, επιστρατεύθηκε ως έφεδρος στρατιωτικός ιατρός και υπηρέτησε για μικρό διάστημα στη Σύρο. Το 1946 παντρεύτηκε την Ανδριανή Νικολάου Αιγινήτη και απέκτησαν την Αικατερίνη και τη Μαριάννα.

Κατά την τετραετία 1951-54 διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Πάρου, ολοκληρώνοντας πολλά έργα, μεταξύ των οποίων τη νέα δεξαμενή και το νέο δίκτυο ύδρευσης. Επικεφαλής των δημοκρατικών δυνάμεων σε διακομματικό ψηφοδέλτιο, δήλωσε ότι κατεβαίνει στις εκλογές για μια και μοναδική φορά όχι ως πολιτικός, αλλά ως ιατρός, με αποκλειστικό στόχο «να φέρει το νερό από το νέο υδραγωγείο στις βρύσες της Παροικιάς, γιατί με το υπάρχον νερό ο κόσμος κινδυνεύει από τύφο».

Στην Πάρο υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα ιατρός του «Υγειονομικού Σταθμού», του «Οίκου Ναύτου», του «ΠΙΚΠΑ» και του «Αγροτικού ιατρείου Αντιπάρου». Πέθανε στις 27 Οκτωβρίου 1991 από πνευμονικό οίδημα. Στην κηδεία του στην Εκατονταπυλιανή, προσήλθαν 3500 Παριανοί.  

(πηγές: Παριανά τευχ.125). Η οδός ξεκινάει από την οδό «Ν/ρχου Βασιλείου Γράβαρη», έως την πλατεία «Ιατρού Ευθύμιου Κεμπάμπη».

Χριστόδουλος Α. Μαούνης

Μέλος της Επιτροπής Ονοματοδοσίας Παροικιάς