Παριανές Μνήμες: Πολιτικοί και Πάρος

Η Πάρος ανέκαθεν ήταν ενδιαφέρον προορισμός για την «εξουσία», κάθε εθνικότητας. Βασιλείς, Πρόεδροι δημοκρατίας, πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί και βουλευτές, για λίγο ή για πολύ, κρυφά ή φανερά, επισκέπτονταν την Πάρο. Για άλλους γνωρίζουμε λεπτομέρειες, άλλοι πέρασαν απαρατήρητοι και άλλους τους αναγνωρίζουμε σε φωτογραφίες. Όπως ο βασιλιάς Παύλος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που παραθέριζε στο νησί της οικογένειας Γουλανδρή κ.α. Αλλά και η Πάρος, σαν πολιτικομάνα, έδωσε δικά της παιδιά στην πολιτική ζωή της Ελλάδος. 

1840: Ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, ο Όθωνας, επισκέφθηκε το σπήλαιο της Αντιπάρου και χάραξε το όνομά του πάνω σ’ ένα σταλαγμίτη. Γι’ αυτό και μια αίθουσα του σπηλαίου ονομάζετε βασιλική αίθουσα. Επίσης επιστρέφοντας από την Νάουσα, που επισκέφτηκαν με τη βασίλισσα Αμαλία, διανυκτέρευσαν στο σπίτι του Ιωάννη Γράβαρη στον Έλητα, λόγω δυνατής νεροποντής.

Βουλευτές από την Πάρο την περίοδο 1832-1865 ήταν οι: Μάρκος Μάτσας Μαυρογένης, Δημήτρης Παν. Δημητρακόπουλος, Φραγκίσκος Ι. Κρίσπης-Μαύρος, Ζώρζης Μαυρογένης και Κωνσταντίνος Μιχ. Κρίσπης, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος της βουλής των ελλήνων.

1866-1922: Περίοδος βασιλείας Γεωργίου Α’ επισκέφτηκε το χωριό Λεύκες εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την Αγία Τριάδα.

Εκλέγονται Παριανοί βουλευτές οι: Νικόλαος Κονταράτος, Όθων Μαύρος, Κωνσταντίνος Κρίσπης, Αλέξανδρος Δαμίας, Σωκράτης Αθ. Παπαβασιλείου, Θεόδωρος Σκούφος.

1922: Ο στρατηγός Πλαστήρας επισκέπτεται την Πάρο για να διαπιστώσει την καλή φιλοξενία των Παριανών στους Μικρασιάτες.

1926: Εξελέγη βουλευτής Κυκλάδων ο Κωνσταντίνος Γ. Ναυπλιώτης.

1927: Φιλοξενείτε το καλοκαίρι από τον δήμαρχο Πάρου, Πέτρο Μπάο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1936: Παριανός υπουργός Ναυτικών ο Ιπποκράτης Αθ. Παπαβασιλείου. Συνδέθηκε το όνομα του με την κήρυξη του πολέμου του ’40, αφού υπόγραψε το ιστορικό έγγραφο του ΟΧΙ και μάλιστα την ημέρα των γενεθλίων του.  

1938: Η δικτατορία του Μεταξά εκτοπίζει στην Πάρο τον Ανδρέα Μιχαλακόπουλο.

1946: Αρχίζει η σταδιοδρομία του γιατρού Στρατή Αλιπράντη στο κοινοβούλιο και εκλεγόταν επί 20 χρόνια βουλευτής Κυκλάδων.

1950: Εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής ο Δημήτριος Αλιπράντης, που αργότερα χρημάτισε πολλά χρόνια υφυπουργός στην Α’ Πειραιά. Εξελέγχτηκε δέκα συνεχείς βουλευτικές περιόδους ως υποψήφιος του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Ελληνικού Συναγερμού, της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ) και της ΝΔ. Διετέλεσε υφυπουργός Εμπορίου, Οικονομικών για 7 χρόνια και αντιπρόεδρος της βουλής μέχρι το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομίας το 1981.

1952: Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ήρθε Μ. Σάββατο και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Ανδρέα Αυλίτη αντιπρόεδρου της κοινότητας Παροικιάς, λόγω επιστρατεύσεως του προέδρου της Γεωργίου Πατέλη στον εμφύλιο πόλεμο. Ο Σοφ. Βενιζέλος έδωσε από το ατομικό του ταμείο 50.000 δραχμές για να μη διακοπεί το έργο της ύδρευσης της Παροικιάς. Με ψήφισμα της στις 22 Απριλίου 1952 η κοινότητα τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη.

1959: Ο Αντώνης Ραγκούσης σύμβουλος Επικρατείας και για ένα διάστημα, επί πρωθυπουργίας Γεωργίου A. Παπανδρέου, δήμαρχος Αθηναίων.

1974: Ο Χαράλαμπος Πρωτόπαπας, με καταγωγή από τον Κώστο, ορκίζεται υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και συνεχίζει την προσφορά του στην πολιτική ζωή. Ιδρυτικό στέλεχος του ΚΟΔΗΣΟ το 1979. Από το 1983 ήταν γενικός γραμματέας και από το 1984 έως το 1989 ήταν πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ και εξελέγη βουλευτής ως ανεξάρτητος συνεργαζόμενος με τη Ν.Δ. το 1985. Το 1989 μετέχει στην ίδρυση του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου».

1977: Ο Τζαννής Τζανετάκης, υπουργός, πρωθυπουργός.

1996: Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο του εορτασμού των 17 αιώνων της Εκατονταπυλιανής, επισκέφτηκε το νησί μας.

Η ιστορία συνεχίζεται και στις ημέρες μας. Πολλοί πολιτικοί έχουν σπίτι ή εξοχικές κατοικίες στην Πάρο και πολλοί είναι οι απρόσμενοι επισκέπτες πολιτικοί από διάφορα μέρη του πλανήτη που επισκέπτονται το νησί μας ιδιαίτερα το καλοκαίρι, και περνούν απαρατήρητοι μέσα στο πλήθος. Όπως ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος με τη σύζυγο του βασίλισσα Μάξιμα, η βασίλισσα του Μπαχρέιν Σαμπίκα Μπιντ Ιμπραχίμ Αλ Χαλίφα, το ζεύγος Μακρόν της Γαλλίας, κ.α.

Χριστόδουλος Α. Μαούνης