Δασικά φυτά και φυτεύσεις | Του Π. Δημόπουλου

epistoli.jpg

Η δασική υπηρεσία των Κυκλάδων, διέθεσε όπως κάθε χρόνο δωρεάν φυτικό υλικό, δέντρα και θάμνους σε πολίτες, σχολεία, συλλόγους, προκειμένου να συνδράμει αφενός, στην καλύτερη προστασία και βελτίωση των υποβαθμισμένων δασικών οικοσυστημάτων των νησιών μας και αφετέρου, την ανάπτυξη γενικότερα του φιλοδασικού πνεύματος και της αυτοφυούς χλωρίδας.

Παρόλο που η δασική διεύθυνση, καθώς και τα φυτώρια της περιφέρειας ενημερώνουν ότι τα φυτά αυτά είναι δασικά, λίγοι γνωρίζουν ότι τα φυτά αυτά και δενδρύλλια, προστατεύονται από την νομοθεσία και χρειάζεται ειδική άδεια από το δασαρχείο, για όποιους χειρισμούς χρειαστούν στο μέλλον. Γι’ αυτό δεν πρέπει να φυτεύονται οπουδήποτε, αλλά κατόπιν σχεδιασμού και υποδείξεως ειδικού.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα καθημερινά. Αιτήσεις πολιτών, διευθυντών σχολείων, προς την υπηρεσία του δήμου για κοπές τέτοιων δέντρων, που έχουν σηκώσει μάντρες κτηρίων, κλαδιά που σπάνε και κρέμονται, επικίνδυνα για τους περαστικούς και στα σχολεία, παιδιά να κινδυνεύουν, από κλαδιά που περνάνε από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου των σχολείων τους. Δυστυχώς πόσο άδικο είναι, όχι μόνο για τον πολίτη, ή την ομάδα παιδιών στα σχολεία, που μετά από τόσο κόπο και φροντίδα που έδωσαν και χρόνο που αφιέρωσαν, προσπάθειες τόσων χρόνων για να φτάσουν τα δέντρα αυτά σε μέγεθος και ηλικία που τώρα θα προσφέρουν τα μέγιστα, να πρέπει να κοπούν έτσι απλά επειδή «ενοχλούν».

Πόσο άδικο όμως και για το ίδιο το δέντρο, που συμβίωσε μαζί μας τόσα χρόνια, στην αυλή μας ή στον κήπο του σχολείου μας, με χαρά να μας προσφέρει τα τόσα οφέλη του, σε εμάς και στον χώρο μας, ξαφνικά να πρέπει να το εξαφανίσουμε με ελαφρά την καρδία. Και αναλογιζόμαστε, τι κάναμε τόσα χρόνια; Όχι μόνο χάσαμε τον χρόνο ασχολούμενοι με την περιποίησή τους, ξοδευτήκαμε ποτίζοντάς τα, σπαταλώντας το τόσο πολύτιμο για τον τόπο νερό, τα αγαπήσαμε κάποιοι ευαίσθητοι, βγάζοντας φωτογραφίες κάτω από τη σκιά τους, περνώντας άπειρες ώρες θαυμάζοντάς τα.

Και τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να τα κόψουμε επειδή «ενοχλούν». Και χρειαζόμαστε από την αρχή διαδικασίες, άδειες, χάσιμο χρόνου, έξοδα, για να τα διώξουμε σαν «άχρηστα αντικείμενα». Με σύνεση – σχεδιασμό και γνώση πρέπει λοιπόν να διαχειριστούμε το νέο μας απόκτημα, δενδρύλλιο ή θάμνο, γιατί έχει να μας δώσει τόσα πολλά, που θα χαίρονται τα παιδιά μας, τα εγγόνια, ακόμα και πολλές γενιές μετά. Καλορίζικα και καλοριζωμένα λοιπόν, τα όποια δέντρα – φίλους μας διαλέξαμε, για να μοιραστούμε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μας, που αν φυτευτούν με σύνεση και σωστό σχεδιασμό θα μας χαρίσουν απίστευτες ευτυχισμένες στιγμές. Και το μόνο που ζητούν όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί στον πλανήτη μας είναι η αγάπη.

Παναγιώτης Δημόπουλος