Χαμός στην κατάθεση για Λοβέρδο | Δωροδοκία με ποσό όχι μικρότερο των 200000 ευρώ

Η συνέχεια της κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα με το προσωνύμιο «Μάξιμος Σαράφης», που δόθηκε στις 18/1/2018 αναφέρεται στον ρόλο του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο μάρτυρας αναφέρει ότι ο Λοβέρδος με τον Φρουζή είχαν αναπτύξει προσωπικούς διαύλους επικοινωνίας, πέραν των υπηρεσιακών, και ότι συνεργάστηκαν προκειμένου να επιταχυνθεί η τιμολόγηση συγκεκριμένων φαρμάκων τον Αύγουστο του 2011 (τα Gilenyia και Tasigna 150), κι ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της κρίσης, δεν είχε τιμολογηθεί από τις Αρχές κανένα άλλο φάρμακο.

Για να επιτευχθεί αυτό, πάντα όπως αναφέρει ο μάρτυρας, αξιοποιήθηκε η εταιρεία δημοσίων σχέσεων «Prestige» που ιδρύθηκε αρχικά για αυτόν τον σκοπό. Η εταιρεία άνηκε, στην ουσία, στους τότε δημοσιογράφους της εφημερίδας «Το Βήμα» Νίκο Χασαπόπουλο (ακολουθεί στη συνέχεια η απάντησή του) και Έλενα Φυντανίδου. Σε δύο χρόνια, η εταιρεία έλαβε από τη Novartis 200.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε και το χτίσιμο του image του Λοβέρδου και του Φρουζή (υποψηφίου προέδρου στον ΣΦΕΕ).

Ο μάρτυρας αναφέρει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε με ποσό «όχι μικρότερο από 200.000 ευρώ», ενώ αργότερα έλαβε και άλλα χρήματα (70.000 ευρώ) προκειμένου να εμποδίσει την προώθηση ανταγωνιστικού φαρμάκου στην ελληνική αγορά.

Σχετικά με τον πρώην πρόεδρο του Ε.Ο.Φ. Δημήτρη Λιντζέρη, ο μάρτυρας τον χαρακτηρίζει ως «έμπιστο του Βενιζέλου», ο οποίος επίσης έλαβε ποσό δωροδοκίας όχι μικρότερο από 200.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το 2014 ανακάλεσε πρόστιμο κατά της Novartis, ενώ ενέκρινε όλες τις κλινικές μελέτες των φαρμάκων της εταιρείας, σε αντίθεση με ότι έκανε για τις ανταγωνιστικές φαρμακευτικές.

* Με πληροφορίες από zougla.gr