Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία | Οδός ιατρού Γ. Ι. Μεταξά

Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

Ιατρός Γεώργιος Ι. Μεταξάς (1853-1929)

Ο Γεώργιος Ι. Μεταξάς γεννήθηκε στην Πάρο και ήταν γιος του εφημέριου της Εκατονταπυλιανής. Αφού έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο νησί πήγε στη συνέχεια  στην Αθήνα, όπου σπούδασε ιατρός και μουσικός. Λόγω του ήθους και του υψηλού πατριωτικού φρονήματος που τον κατείχε, ο Στέφανος Δραγούμης (εκ των κυρίων οργανωτών του Μακεδονικού αγώνα), τον μύησε στην «Εθνική Εταιρεία» και τον έστειλε στην Κοζάνη, για να εξυψώσει το εθνικό φρόνημα των κατοίκων, και να στηρίξει τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Ο Γ. Μεταξάς ίδρυσε τον μουσικό σύλλογο «Πανδώρα», μέσα από τον οποίο πρόβαλε τη μουσική και πνευματική παιδεία και καλλιέργησε πατριωτικά και εθνικά μηνύματα αφυπνίζοντας την εθνική συνείδηση των νέων της Κοζάνης, με τον πόθο της λευτεριάς.

Το 1881 παντρεύτηκε τη Χιονία Κατσικά, με την οποία απόκτησε είκοσι παιδιά. Επί χρόνια ο Μεταξάς περιόδευε στα χωριά της δυτικής Μακεδονίας με το πρόσχημα των ιατρικών επισκέψεων. Στην πραγματικότητα όμως συγκροτούσε επιτροπές από έμπιστους πολίτες, προετοιμάζοντας τους για τον αγώνα κατά των κατακτητών. Κατά τη διάρκεια του αγώνα συνεργάστηκε στενά με το Παύλο Μελά στην Κοζάνη και τη Σιάτιστα. Μετά την περάτωση της αποστολής του στη δυτική Μακεδονία, το προξενείο τον έστειλε στην ανατολική Μακεδονία, για να συνεχίσει εκεί το ιερό έργο της αναπτέρωσης του εθνικού φρονήματος.

Αναμφισβήτητα, ο Γεώργιος Ι. Μεταξάς, ήταν ένας εκ των πρωτοπόρων για την προετοιμασία του Μακεδονικού αγώνα (1904-1908) και ανάλωσε τη ζωή του για την ελευθερία και την Ελλάδα, ενώ ευτύχισε να δει τη Μακεδονία ελεύθερη, αφήνοντας τον κόσμο το 1929.

πηγές: (Παριανά τεύχη 52, 54, 56)

Η οδός ξεκινάει από την οδό «Παριανών Μακεδονομάχων», έως την οδό «Αγίας Βαρβάρας».

Χριστόδουλος Α. Μαούνης

Μέλος της επιτροπής ονοματοδοσίας Παροικιάς