Η ενημέρωση από τον Ε.Ο.Αν. σε Πάρο και Αντίπαρο

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 η επίσκεψη στα νησιά μας του προέδρου του ΕΟΑΝ (Ελληνική Οργανισμός Ανακύκλωσης), Δημήτρη Πολιτόπουλου και του μέλους του ΔΣ του ΕΟΑΝ, Χριστίνας Ευθυμιάτου.

Αρχικά, τα δύο μέλη του ΔΣ του ΕΟΑΝ συναντήθηκαν στην Αντίπαρο με τον δήμαρχο, Αναστ. Φαρούπο, ενώ στη συνέχεια ενημέρωσαν το δημοτικό συμβούλιο για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Την ίδια ημέρα ενημέρωσαν και τον δήμαρχο Πάρου, Μ. Κωβαίο και στη συνέχεια παραβρέθηκαν στη μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον νέο νόμο της ανακύκλωσης. Η συνεδρίαση ήταν υψηλού ενδιαφέροντος και οι δύο προσκεκλημένοι εξήγησαν όλες τις παραμέτρους για το νέο νόμο και τα οφέλη που θα προκύψουν για τους δήμους.

Ο Κυκλαδίτης πρόεδρος της ΕΟΑΝ, Δ. Πολιτόπουλος, στην παρουσίαση του νέου νόμου εξήγησε ότι ουσιαστικά τα δείγματα ενός διαφορετικού τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων στη χώρα μας με τη συνεργασία Δήμων – Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης – Φορέων της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, θα φανούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στις αγορές υποστήριξε ότι οι πρώτες ενδείξεις εφαρμογής αυτού του μέτρου είναι θετικές και το ποσοστό των πολιτών που εναρμονίζεται σ’ αυτά το μέτρο είναι πολύ μεγάλο. Όμως, ακριβή νούμερα και ποσά, θα έχουμε στο τέλος του Ιουνίου 2018. Όπως είπε: «Οι πολίτες στην πλειοψηφία τους εγκαταλείπουν τις πλαστικές σακούλες μεταφοράς και στρέφονται προς την χρησιμοποίηση τσαντών πολλαπλών χρήσεων». Ακόμα, το τέλος που πληρώνουμε για τις πλαστικές σακούλες θα βοηθήσει την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών για τα ζητήματα της ανακύκλωσης. Σημειώνουμε ότι τα περιβαλλοντικά τέλη (τρία λεπτά ανά σακούλα), θα τα εισπράξει ο ΕΟΑΝ και όλα τα χρήματα θα διατεθούν για την εκπαίδευση-ενημέρωση των καταναλωτών. Ακόμα, με αυτά τα χρήματα θα διατεθούν δωρεάν τσάντες πολλαπλών χρήσεων στους καταναλωτές, με την υποχρέωση να επιστρέφουν τις πλαστικές σακούλες, οι οποίες θα οδηγηθούν για ανακύκλωση.

Τα οφέλη

Ο νέος νόμος ορίζει ότι οι Ο.Τ.Α. θα έχουν καθοριστικό ρόλο και ευθύνη όσον αφορά τη μεγαλύτερη απόδοση στην προσπάθεια εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων.

Προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των δήμων και ειδικά των νησιώτικων, έτσι, ώστε, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι δήμοι της χώρας από απλοί συλλέκτες θα γίνουν πλέον διαχειριστές των απορριμμάτων τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συλλέγουν τα ανακυκλώσιμα υλικά σε τέσσερα «ρεύματα» και έχουν την δυνατότητα να τα διαθέτουν στην αγορά μετά από διαγωνισμό. Επιπλέον αυτών των εσόδων οι δήμοι θα έχουν έσοδα και από τα Εθνικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης, καθώς θα χρηματοδοτούνται επιπλέον, για τη συλλογή – μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών. Ως σήμερα, τα παραπάνω έξοδα, τα πλήρωναν οι δήμοι. Για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθεί τροποποίηση των συμβάσεων όπου υπάρχουν σήμερα.. Για τους νησιωτικούς δήμους προβλέπεται επιπλέον χρηματοδότηση εφόσον επιτυγχάνουν σταθερή αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Σημειώνουμε ότι οι δήμοι στον χώρο των συσκευασιών θα διαχειρίζονται τουλάχιστον: Χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί. Επίσης, θα μπορούν να τα δεματοποιούν και να τα διαθέτουν στην αγορά. Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ) και να δηλώνουν τι ποσότητες απορριμμάτων διαχειρίζονται και τι στόχους επιτυγχάνουν στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση. Τα στοιχεία αυτά θα τα επεξεργάζεται ο ΕΟΑΝ και θα παρεμβαίνει όπου κρίνεται σκόπιμο.

Οικονομικό όφελος

Το οικονομικό όφελος των δήμων θα προέρχεται από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών και από την είσπραξη πόρων από τα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης για τη συλλογή – μεταφορά.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα. Άρα, θα μπορεί να υπάρξει μείωση δημοτικών τελών. Επίσης, θα υπάρχει επιπλέον μπόνους στους δήμους που αυξάνουν ετησίως τα ποσοστά ανακύκλωσης. Αντιθέτως όσοι δήμοι υστερούν σε απόδοση προβλέπονται γι’ αυτούς διοικητικά πρόστιμα.

Όλοι οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν νέο κανονισμό καθαριότητας, ο οποίος θα είναι προσαρμοσμένος στη νέα νομοθεσία. Ακόμα, μετά την ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου των ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και το αργότερο έως το τέλος Απριλίου 2018 θα οργανωθεί ημερίδα για όλους τους δήμους της χώρας, με σκοπό την ενημέρωσή τους για την εφαρμογή των νέων δεδομένων που απορρέουν από τις νέες νομοθεσίες. Οι δήμοι μπορούν να συνεργάζονται με μεμονωμένα άτομα, με συλλόγους, σχολεία και γενικώς με συλλογικότητες για την επίτευξη των στόχων τους. Δηλαδή, θα μπορούν να συνεργάζονται, μάλιστα αν βρεθούν πολίτες που επιθυμούν να δημιουργήσουν ΚοινΣΕπ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις), και, εφόσον συμφωνεί ο κάθε δήμος θα μπορούν να συνεργαστούν στη συλλογή, διαλογή, δεματοποίηση, πώληση των ανακυκλώσιμών υλικών με την υποχρέωση υπογραφής τριμερούς συμβάσεως μεταξύ δήμου – ΣΣΕΔ – και Φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Άλλα στοιχεία

Η κ. Χρ. Ευθυμιάτου, είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία τους μπορεί το 50% της συλλογής των απορριμμάτων να γίνεται από τους πολίτες και πιο συγκεκριμένα σε χαρτί, γυαλί, πλαστικό – μεταλλικά κουτιά και φυτικά υπολείμματα.

Σήμερα στη χώρα μας οι πολίτες συλλέγουν το 30% της παραγωγής ανακυκλώσιμων υλικών, έναντι 70-75% που είναι στο εξωτερικό. Έτσι, προτείνεται να δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις ένα δικό τους ξεχωριστό «ρεύμα», ενώ είναι απαραίτητη να ξεκινήσει η οικιακή κομποστοποίηση.

Ο κ. Πολιτόπουλος ανέφερε ότι σήμερα στην Ελλάδα από τους 720.000 τόνους των μπλε κάδων, μόνο οι 127.000 συλλέγονται, ενώ τα υπόλοιπα είναι βιομηχανικά υλικά. Ακόμα, οι δήμοι της χώρας κατά μέσον όρο συλλέγουν το 5,5% της παραγωγής ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά η Πάρος έχει κατά πολύ υψηλότερο ποσοστό (11%). Στην Ελλάδα καθημερινά παράγονται 3,3 εκ. τόνοι απορριμμάτων, αλλά η κομπσοτοποίηση βρίσκεται μόλις στο 0,3%.

Τα αρνητικά της συνεδρίασης

Άσχημη εντύπωση προκάλεσε ότι η συνεδρίαση έγινε με οριακή απαρτία δημοτικών συμβούλων και ότι απουσίαζαν όλοι οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του νησιού μας (πλην του κ. Πούλιου από την Αγκαιριά).

Ακόμα, αρνητική εντύπωση προκάλεσε η απουσία φορέων και ιδιαίτερα φορέων που έχουν άμεση σχέση με τα απόβλητα που παράγονται, όπως των ξενοδόχων, επιχειρηματιών εστίασης, κλπ.

Τέλος, οι μόνοι φορείς που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση ήταν ο πολιτιστικός σύλλογος «Αρχίλοχος» και η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου.