Η διασύνδεση άργησε 25 χρόνια... | Του Δ.Μ.Μ.

Την περασμένη Δευτέρα 19/3/2018 πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο τα εγκαίνια για τη διασύνδεση νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Ως κολαούζοι διάφοροι, με προεξέχων τον βουλευτή ΝΔ Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση, βγήκαν στα ΜΜΕ και δήλωσαν με θράσος ότι το έργο είναι δικό τους και ο Τσίπρας έκοψε τις κορδέλες. 

Από κτίσεως αυτού του κόσμου, είναι γνωστό, ότι άλλοι οραματίζονται, άλλοι σχεδιάζουν, άλλοι ξεκινούν και άλλοι εγκαινιάζουν. Με τη λογική των κολαούζων της ΝΔ θα έπρεπε λογικά να έβγαζαν και ανακοίνωση όταν εγκαινιάστηκε η γέφυρα Ρίου Αντιρίου, καθώς αυτήν την είχε οραματιστεί ο Χαρίλαος Τρικούπης. Άσε που ο Τρικούπης είχε ιδρύσει το «Πέμπτο Κόμμα», που ήταν το πρώτο στην Ελλάδα κόμμα αρχών και το πρώτο με σαφή φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Χοντρά – χοντρά δηλαδή –για να τους δίνω ιδέες- θα μπορούσαμε να γράψουμε ότι το κόμμα Τρικούπη ήταν προπομπός της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η ουσία παραμένει ότι το έργο ούτε της ΝΔ είναι, ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το έργο έγινε στο όνομα του Ελληνικού λαού και για την υλοποίησή του «μάτωσε» η τσέπη του φορολογούμενου. Έτσι, για να ξέρουμε δηλαδή και με τι χρήματα γίνονται τα έργα. Ας πάμε τώρα όμως και στα σοβαρότερα του θέματος. Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε πριν 25 χρόνια όταν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων έγινε αρχικά προσπάθεια να συνδεθούν μέσω Καρύστου, η Τήνος και η Άνδρος, που ειδικά τη δεκαετία του ’90 ήταν ο αγαπημένος τόπος παραθερισμού των Ελλήνων πολιτικών. 

Μεταξύ σοβαρού και αστείου λένε ότι η πρώτη σκέψη για διασύνδεση της Άνδρου έπεσε στο τραπέζι, όταν υπουργός εκείνης της εποχής, λόγω διακοπής ρεύματος δεν μπορούσε να δει το αγαπημένο σόου στην τηλεόραση (έτσι λέει ο αστικός μύθος…). 

Η διασύνδεση εκείνη δεν έγινε ποτέ, αφού η προσφυγή κατοίκων της Τήνου στο Σ.τΕ. για την τοποθέτηση πυλώνων υψηλής τάσης, διέκοψε κάθε περαιτέρω σκέψη.

Τα ίδια έγιναν και στη συνέχεια (1995) –παρά τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων- στη Σύρο και Μύκονο. Η ΔΕΗ συνέχιζε να τροποποιεί μελέτες, τα δικαστήρια δικαίωναν τους πολίτες και τελικά έως και τις αρχές του 21ου αιώνα το έργο παραπέμπονταν στις καλένδες. Το 2007 η ΔΕΗ εδέησε να κατανοήσει τους λόγους απόρριψης των μελετών και έτσι αποφάσισε να τις τροποποιήσει ώστε να μη διέρχονται γραμμές υψηλής, αλλά μέσης τάξης. Ακολούθησε θετική γνωμοδότηση το 2008, εγκρίθηκε το 2009 και από φθάσαμε στο 2012 για να βγουν τα τεύχη διαγωνισμού. Φυσικά ούτε τότε ξεμπλέξαμε και φθάσαμε αισίως στον διαγωνισμό το 2014!

Τέλος, για την ιστορία, θα μπορούσα να γράψω άλλα τόσα για τις «υπόγειες» διαδρομές του διαγωνισμού, αλλά τώρα, τι ρόλο θα έπαιζαν; Η διασύνδεση είναι γεγονός.

Δ.Μ.Μ.