"Πανέτοιμος" ο δήμος Πάρου, για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος!

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο δημαρχείο Πάρου, με θέμα την αξιολόγηση των προτάσεων, για το κυκλοφοριακό.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος δημοτικοί – τοπικοί σύμβουλοι, οι εμπλεκόμενες Αρχές του τόπου, φορείς, επαγγελματίες κλπ. Η συνάντηση – συζήτηση, δεν είχε κανένα τελικό αποτέλεσμα και το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε μελλοντικό χρόνο.

Ο σύλλογος παραδοσιακού οικισμού Παροικιάς, υπό τον εύστοχο τίτλο: «Ξεχάστε το 2018» εξέδωσε δελτίο τύπου, με το οποίο ζητάει μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου για το κυκλοφοριακό ζήτημα.

Μεταξύ άλλων το δελτίο τύπου σημειώνει:

«[…] Η αλήθεια είναι ότι με την διατύπωση της πρόσκλησης άλλα περιμέναμε, αλλά ήταν ευχάριστη έκπληξη όταν είδαμε να παρευρίσκεται ο πρύτανης του Ε.Μ.Π. κ. Γκόλιας. Η ειδικότητα του, συγκοινωνιολόγος. Έχοντας σπίτι στην Πάρο είναι απόλυτος γνώστης της δεινής κατάστασης. Μετά την εισαγωγή του δημάρχου, πήρε τον λόγο και είπε τα πράγματα συνοπτικά και νηφάλια, με το όνομά τους:

Η μορφή που θα έχει όποια επίλυση του κυκλοφοριακού είναι πολιτική απόφαση, η οποία πρέπει να ληφθεί το συντομότερο δυνατόν από το δημοτικό συμβούλιο. Εκεί θα αποφασιστεί ποιος τομέας θα έχει προτεραιότητα, όπως π.χ. η εύκολη φορτοεκφόρτωση των πλοίων και η διευκόλυνση της με όποιες επιπτώσεις ή η προστασία και ανάδειξη του παραδοσιακού ιικισμού. Ήταν απογοητευτικός, αλλά όχι απόλυτος για τον 2ο περιφερειακό. Από τη μελέτη του 2003-2004 που είχε κληθεί να εκπονήσει, δεν έγινε σχεδόν τίποτα, και πλέον είναι τελείως ανεπίκαιρη. Νέες μετρήσεις επιβάλλονται να γίνουν ώστε να μελετηθούν μοντέλα σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Ήταν απόλυτος ότι αν ανατεθεί στο Ε.Μ.Π. η μελέτη. Ο δήμος πρέπει να δεσμευτεί όχι μόνο στην πραγματοποίηση της, αλλά και στη δημιουργία ανάλογης στρατηγικής για υλοποίηση όλων των παραμέτρων σε βάθος χρόνου. Τέλος ήταν κάθετος ότι για το 2018 δεν μπορεί να γίνει τίποτα, με νωρίτερο ορίζοντα το 2019.

Μετά τον λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων, στην ουσία επαναλαμβάνοντας τις θέσεις τους. Όλοι ήταν σύντομοι και επιγραμματικοί, χωρίς «κορώνες», και κάποιος αντικειμενικός παρατηρητής θα έβλεπε ότι υπήρχε κοινή γραμμή ανησυχίας για την προστασία των κατοίκων και του παραδοσιακού οικισμού.

Υπήρξε βέβαια ερώτηση τι ακριβώς λόγο είχε αυτή η συνάντηση, γιατί σίγουρα δεν ήταν αξιολόγηση προτάσεων.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι τον ενδιαφέρει μία σωστή επίλυση του κυκλοφοριακού και αδιαφορεί για τις πολιτικές επιπτώσεις.

Ο κ. Γκόλιας στη δευτερομιλία του ορμώμενος από νύξεις των παρευρισκόμενων, είπε ότι οι πεζοί είναι (κακώς) σε δεύτερη μοίρα στις επίσημες προτάσεις. Ανεφέρθη και στο Master Plan και τη μεταφορά του εμπορικού λιμανιού, όμως συνεχώς επαναλάμβανε ότι όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Οι αναφορές ήταν γενικές, με αποφυγή χρονοβόρων λεπτομερειών από όλες τις πλευρές.

Ήταν σαφές ότι ο κ. Γκόλιας ήθελε να κρατήσει πολιτική ίσων αποστάσεων. Και καλά έκανε.

Ευχάριστη έκπληξη για το σύλλογό μας προς το τέλος ήταν η αναφορά στα ενοικιαζόμενα και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας. Ο κ. Γκόλιας ανέφερε την γνώμη του για το πώς θα έπρεπε να γίνεται η διαδικασία ενοικίασης, η οποία ήταν σχεδόν 100% η πρόταση του συλλόγου μας.

Θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση απέδειξε χωρίς την παραμικρή αμφιβολία ότι χρειάζεται να συγκληθεί άμεσα μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο για το κυκλοφοριακό.

Αναμένουμε την επόμενη κίνηση από τη δημοτική Αρχή».